Τεράστιο πλεόνασμα, που υπολογίζεται να φθάσει περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ το 2022 έχει φέρει στον Ειδικό Λογαριασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ΕΛΑΠΕ η ενεργειακή κρίση, καθώς η εκτίναξη της χονδρικής τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας και της τιμής των δικαιωμάτων ρύπων οδήγησαν σε σημαντικές εισροές στον Λογαριασμό.
Βέβαια το μεγαλύτερο μέρος του πλεονάσματος, που τρέχει ήδη από το 2021, διοχετεύεται στον Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, το οποίο καταβάλλει τα επιδόματα στους λογαριασμούς ρεύματος νοικοκυριών και επιχειρήσεων και αναμένεται ότι θα συνεχίσει να τα καταβάλλει όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Από το προβλεπόμενο πλεόνασμα των 2,5 δισ. ευρώ του 2022 έχουν ήδη αφαιρεθεί 780 εκατ. ευρώ για τις επιδοτήσεις των καταναλωτών κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους.
Πρόβλεψη για μέση τιμή εκκαθάρισης στα 222 ευρώ/MWh
‘Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ Γιάννης Γιαρέντης, σχολιάζοντας τα στοιχεία Ειδικού Λογαριασμού, «τα πλεονάσματα του ΕΛΑΠΕ δίνουν το δικαίωμα σε σημαντικές ενισχύσεις του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, μετά από τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της ενεργειακής ακρίβειας που βιώνουν οι καταναλωτές».
Πρέπει να σημειωθεί ότι για το 2022, η ανά́ μήνα εκτίμηση του ΔΑΠΕΕΠ για τη μέση τιμή Εκκαθάρισης της Αγοράς Επόμενης Ημέρας ανέρχεται στα 222 €/MWh.
O ΔΑΠΕΕΠ υπολογίζει τη μέση τιμή των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στα 75 ευρώ/τόνο για τους υπόλοιπους μήνες του 2022.
Σύμφωνα με το δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ, που δημοσιοποιήθηκε χθες, το 2021 έκλεισε με πλεόνασμα για τον ΕΛΑΠΕ ύψους 322 εκατ. ευρώ (252 εκατ. αν αφαιρεθεί το περιθώριο ασφαλείας που προβλέπει η νομοθεσία).
Ο ΔΑΠΕΕΠ είναι ο φορέας, ο οποίος διαχειρίζεται τον ΕΛΑΠΕ, τον Λογαριασμό που αποζημιώνει τους παραγωγούς ΑΠΕ, καλύπτοντας τη διαφορά μεταξύ της εγγυημένης τιμής που ισχύει για κάθε παραγωγό ανά τεχνολογία και της χονδρικής τιμής στην αγορά ηλεκτρισμού. Δεδομένου ότι οι εγγυημένες τιμές των ΑΠΕ είναι πλέον κατά πολύ χαμηλότερες των τιμών χονδρικής, η διαφορά αυτή μένει στον ΔΑΠΕΕΠ.
Mέση αποζημίωση 107,2 ευρώ/MWh το 2021
Από τα στοιχεία του Δελτίου προκύπτει ότι η μέση αποζημίωση του συνόλου των ΑΠΕ & ΣΗΘΥΑ στην Επικράτεια το 2021 ήταν 107,2 €/MWh. Από την ανάλυση της αξίας στις βασικές της εισροές προκύπτει ότι :
Το έσοδο από́ την Αγορά́ και τις Αποκλίσεις συνεισφέρει στο 53,5 %, το ΕΤΜΕΑΡ συνεισφέρει στο 28,5 %, το Σύνολο Εισροών ΜΔΝ (χωρίς ΕΤΜΕΑΡ) 7,83 %, η Έκτακτη χρέωση Εκπροσώπων Φορτίου στο ΔΣ 4,20 %, η Έκτακτη Εισφορά́ Μονάδων ΑΠΕ ΔΣ στο 3,74 % και το έσοδο από́ την πώληση των Δικαιωμάτων Εκπομπής Αερίων Θερμοκηπίου το 1,82 % ενώ́ το 18,3 % των εισροών του ΕΛΑΠΕ συνέβαλε στη μείωση του Σωρευτικού́ Ελλείμματος.
Ο κ. Γιαρέντης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του ΕΛΑΠΕ το 2021 και τις προοπτικές για το 2022 δήλωσε επίσης, ότι στο δελτίο εμφανίζονται για πρώτη φορά και τα ποσά που εκταμιεύονται από τον ΕΛΑΠΕ προς το ΤΕΜ έτσι όπως έχουν καθορισθεί από τις υπουργικές αποφάσεις. Το σωρευτικό αποτέλεσμα εξακολουθεί να παραμένει πλεονασματικό, κάτι που επιβεβαιώνει την σταθερή πορεία του Λογαριασμού. Πιο συγκεκριμένα ακόμη και μετά την εκταμίευση των 780 εκατομμυρίων προς το ΤΕΜ μέχρι τέλος Μαΐου, παραμένει ένα ικανό σωρευτικό πλεόνασμα ύψους άνω των 500 εκατομμυρίων.
Η συνεχιζόμενη θετική πορεία του ΕΛΑΠΕ προέρχεται βασικά από τα σημαντικά έσοδα που προκύπτουν από την συμμετοχή των ΑΠΕ στις αγορές και που σε άλλους ενεργειακούς παραγωγούς εμφανίζονται σαν κερδοφορία” τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Γιαρέντης.
www.worldenergynews.gr