Όσον αφορά στο άλλο μεγάλο ανοιχτό ζήτημα, στα υπεράκτια αιολικά πάρκα, το σχετικό νομοσχέδιο βρίσκεται ήδη στη γραμματεία σχεδιασμού της κυβέρνησης και σύντομα θα τεθεί σε διαβούλευση, ώστε στη συνέχεια να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή. Ως ζητούμενο βέβαια παραμένει για την κυρία Σδούκου το εξής: οι διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας να αντανακλούν το κόστος των χαρτοφυλακίων της ενέργειας ΑΠΕ. Παραδέχθηκε ότι «πρέπει να γίνουν πολλά για την αγορά των διμερών συμβολαίων», επισημαίνοντας ότι γίνεται ειδική μνεία στο market reform plan.
Στόχος να ανέβουν στα 400 εκατ οι επενδύσεις του ΔΕΔΔΗΕ
Παράλληλα, η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι πρέπει να «σκοτώσουμε της αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας». Για το ΥΠΕΝ αποτελεί προτεραιότητα να επιταχυνθούν οι προσφορές σύνδεσης και στα επενδυτικά πλάνα των Διαχειριστών ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ περιλαμβάνονται έργα, ώστε να δημιουργηθεί ο επαρκής χώρος που χρειάζεται το δίκτυο προκειμένου να «σηκώσει» μεγαλύτερη ισχύ ΑΠΕ.
Ο ΔΕΔΔΗΕ από το 2019 έως σήμερα έχει τετραπλασιάσει τον αριθμό των χορηγήσεων όρων σύνδεσης. Έχει δώσει 8.500 οριστικές προσφορές (συνολικά 3,3 γιγαβάτ, εκ των οποίων το 1,3 γιγαβάτ το 2020 και άλλα δύο γιγαβάτ το 2021). Αυτό επετεύχθη, διότι παράλληλα ο Διαχειριστής αύξησε τις επενδύσεις από τα περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ το 2019, στα 220 εκατομμύρια το 2022 ενώ στόχος είναι να φτάσει τα 400 εκατομμύρια.
Πέντε χρόνια μπροστά οι στόχοι του ΕΣΕΚ
Το στοίχημα για το ΥΠΕΝ, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κ. Σδούκου, είναι οι στόχοι του ΕΣΕΚ να έρθουν πέντε χρόνια νωρίτερα. Με άλλα λόγια το 2025 τα νέα έργα να ξεπεράσουν τα 8 γιγαβάτ, ισχύς πού αντιστοιχεί σε περίπου 70.000 σταθμούς ΑΠΕ - σήμερα ενδεικτικά έχουμε 60.500 σταθμούς ΑΠΕ, ισχύος περίπου 5,3 γιγαβάτ και με σύμβαση σύνδεσης άλλους 4.300 σταθμούς.
Αντίστοιχα, ο ΑΔΜΗΕ χορήγησε προσφορές σε 1.200 σταθμούς το 2021 (ισχύος 3 γιγαβάτ εκ των οποίων 2 γιγαβάτ από τις βεβαιώσεις παραγωγού και άλλο 1 γιγαβάτ από τα κοινά αιτήματα). Ωστόσο, έχει να διαχειριστεί ένα ακόμη δύσκολο έργο, την αξιολόγηση ενός πλήθους αιτημάτων από το 2021 (άλλα 1.000 έργα).
Θα πάρουμε το επόμενο «τραίνο» για τους υδρογονάνθρακες
Σχετικά με τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που πιθανώς να υπάρχουν στην Ελλάδα, η κυρία Σκούκου μιλώντας στο «OT Forum» ανέφερε ότι θα έπρεπε ήδη να γνωρίζουμε αν όντως υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι «μπορούμε να πάρουμε το επόμενο τραίνο», επισημαίνοντας πόσο κρίμα είναι καθώς όταν δόθηκαν οι αρχικές αδειοδοτήσεις ακολούθησε μία μεγάλη περίοδος στασιμότητας.
Πλέον, σύμφωνα με την ίδια, αναμένονται οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού την επόμενη εβδομάδα, ενώ πρόσθεσε ότι θα ενταθούν οι σεισμικές έρευνες «τουλάχιστον για να δούμε τι έχουμε».
www.worldenergynews.gr