Το ζήτημα της φορολόγησης των «ουρανοκατέβατων» κερδών των επιχειρήσεων ενέργειας, παραμένει στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα, την ώρα που η Ισπανία με τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες αποφεύγει να παρέμβει στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, αλλά θέτει ανώτατη τιμή στα νέα σταθερά μακροχρόνια συμβόλαια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.
Συγκεκριμένα η Ισπανία όπως μεταδίδει το Reuters θα περιορίσει τα κέρδη, στα νέα σταθερά μακροπρόθεσμα συμβόλαια με τιμή άνω των 67 ευρώ/MWh.
Παράλληλα η κυβέρνηση της Μαδρίτης ανακοίνωσε ότι από το 2023 θα ενθαρρύνει τη σύναψη διμερών συμβολαίων προμήθειας μεταξύ των εταιριών κοινής ωφέλειας και των άλλων επιχειρήσεων προκειμένου να παρακαμφθεί η χονδρική αγορά ηλεκτρισμού και να μειωθεί το κόστος. Ταυτόχρονα εξήγγειλε τη μείωση της χρέωσης δικτύων για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, μέτρο για το οποίο το ισπανικό δημόσιο πρόκειται να δαπανήσει περί τα 2,5 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ισπανία ήταν η χώρα που ήδη από το Φθινόπωρο του 2021 ανακοίνωσε την έκτακτη φορολόγησή τους των ουρανοκατέβατων κερδών, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις από τις ενεργειακές εταιρίες της χώρας. Ωστόσο με τα χθεσινά μέτρα που ανακοίνωσε και τα οποία δεν έχουν γίνει γνωστά στη λεπτομέρεια τους, αναθεωρεί τις προηγούμενες αποφάσεις της.
Στόχος μας είναι οι τιμές ηλεκτρισμού να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερες δήλωσε η υπουργός Οικονομίας Νάντια Καλβίνο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θεσμικές ρυθμίσεις, όπως η έκτακτη φορολόγηση αποσκοπούν κυρίως στη συμπίεση των τιμών λιανικής. Ορισμένα από τα νέα μέτρα τίθενται σε ισχύ την 1η Απριλίου και θα διαρκέσουν 3 μήνες.
Το μεγάλο ζήτημα που μένει να διευκρινιστεί είναι ποιός θα αναλάβει το κόστος επιβάρυνσης του πλαφόν και αν αυτό θα συμπεριλαμβάνεται στα 16 δισ που ανήγγειλε για το πακέτο η κυβέρνηση Σάντσεθ.
Μητσοτάκης: Τα ποσά τα οποία θα φορολογηθούν, δεν μπορούν να βγαίνουν από το καπέλο του κάθε δημαγωγού
Εν τω μεταξύ στην Ελλάδα η υπόθεση των ουρανοκατέβατων κερδών βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει χθες στο υπουργικό συμβούλιο την πρόθεσή του για την έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών. «Όσον αφορά στα κέρδη των εταιρειών ενέργειας, πρώτος εγώ ανακοίνωσα την έκτακτη φορολόγησή τους με συντελεστή 90%»” τόνισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους ότι «τα ποσά τα οποία θα φορολογηθούν, δεν μπορούν να βγαίνουν από το καπέλο του κάθε δημαγωγού». , Όπως εξήγησε «πρώτα πρέπει να υπολογιστούν με σαφήνεια από τη ΡΑΕ και να υπολογιστούν σωστά, με τα κέρδη, τους φόρους και τις εκπτώσεις οι οποίες έχουν δοθεί. Και έτσι ακριβώς θα γίνει».
Στελέχη της εγχώριας αγοράς έχουν επισημάνει πάντως τη δυσκολία προσδιορισμού του υπερκέρδους, εκτιμώντας ότι στο έργο αυτό πρέπει να συνδράμουν ορκωτοί λογιστές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν έχει δώσει μεν τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να φορολογήσουν τα υπερκέρδη, διατηρώντας όμως αρκετές επιφυλάξεις για τις μακροπρόθεσμες συνέπειες τέτοιων μέτρων στην αγορά, καθώς μπορεί να λειτουργήσουν ως αντικίνητρα για επενδύσεις. Παράλληλα συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς λόγω των νομικών και άλλων δυσκολιών που ανακύπτουν σε σχέση με τις εμπορικές πολιτικές των εταιριών. Ως απαραίτητη δε προϋπόθεση για τη λήψη τέτοιων μέτρων είναι ότι τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τον μετριασμό των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας.
www.worldenergynews.gr
Oι Ισπανοί δεν φορολογούν τα ουρανοκατέβατα αλλά βάζουν πλαφόν 67 ευρώ/MWh στα συμβόλαια
Η κυβέρνηση της Μαδρίτης ανακοίνωσε ότι από το 2023 θα ενθαρρύνει τη σύναψη διμερών συμβολαίων προμήθειας μεταξύ των εταιριών κοινής ωφέλειας και των άλλων επιχειρήσεων