Ενέργεια

«Όχι» της Γερμανίας στον απαίτηση Putin για φυσικό αέριο και ρούβλια

«Όχι» της Γερμανίας στον απαίτηση Putin για φυσικό αέριο και ρούβλια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει ότι θα αναθεωρήσει την προσέγγισή της για τη ρωσική ενέργεια και θα μειώσει τη μακροχρόνια εξάρτησή της

Συμβουλές προς τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin δίνει η Γερμανία, όπως τις μεταδίδει το CNBC.Θέμα – μεταξύ των πολλών – των τελευταίων 24ώρων είναι απόφαση του Putin η πληρωμή συμβολαίων φυσικού αερίου σε ρούβλια για τις μη φιλικές χώρες, προκαλώντας άνοδο στις τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου. Η Γερμανία ζητά από τον Ρώσο πρόεδρο να σκεφτεί τις συνέπειες αυτής της επιλογής.

Με αυτή την πρακτική, ο Putin επιδιώκει να στηρίξει το ρούβλι, το οποίο σημείωσε "βουτιά" μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το αμερικανικό δολάριο έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 13% έναντι του ρουβλιού από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσία άρχισε την εισβολή της.

Mη αποδοχή της πρότασης

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Christian Lindner δήλωσε ότι δεν θα υποκύψει στις ρωσικές απαιτήσεις.  «Είμαστε εντελώς αντίθετοι σε κάθε είδους εκβιασμό. Αυτές οι συμβάσεις βασίζονται στο ευρώ και το δολάριο και έτσι προτείνουμε στις εταιρείες του ιδιωτικού τομέα να πληρώνουν τη Ρωσία σε ευρώ ή δολάριο. Αν ο Putin δεν είναι διατεθειμένος να το δεχτεί αυτό, τότε πρέπει να σκεφτεί τις συνέπειες» τόνισε.

Η εξάρτηση της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια εμπόδισε το μπλοκ να επιβάλει εμπάργκο πετρελαίου στη Μόσχα στο πλαίσιο του καθεστώτος κυρώσεων, σε αντίθεση με τον Λευκό Οίκο, ο οποίος έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Μείωση της εξάρτησης

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δηλώσει ότι θα αναθεωρήσει την προσέγγισή της για τη ρωσική ενέργεια και θα μειώσει τη μακροχρόνια εξάρτησή της. Ένα σχέδιο που υποβλήθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα πρότεινε να μειωθούν οι ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου κατά δύο τρίτα πριν από το τέλος του έτους.

«Θα βρούμε λύσεις. Εργαζόμαστε για λιγότερη εξάρτηση από τις ρωσικές εισαγωγές και αν ο Πούτιν αποφασίσει να μειώσει τις προμήθειές του, θα πρέπει να είμαστε ακόμη πιο γρήγοροι για να είμαστε ανεξάρτητοι από τη Ρωσία» συμπλήρωσε ο Lindner.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης