Ενέργεια

Ισπανία: Mέτρα στήριξης 16 δισ. ευρώ για αντιστάθμιση του ενεργειακού κόστους

Ισπανία: Mέτρα στήριξης 16 δισ. ευρώ για αντιστάθμιση του ενεργειακού κόστους

Σε ισχύ από την 1η Απριλίου - Επεκτείνει τις εκπτώσεις στα καύσιμα σε όλους τους πολίτες - Η κυβέρνηση θα πληρώσει 15 λεπτά το λίτρο για τη βενζίνη, ενώ οι εταιρείες θα καλύψουν τουλάχιστον άλλα 5 λεπτά.

Η Ισπανία ανακοίνωσε άμεση βοήθεια 16 δισ. ευρώ και δάνεια με ευνοϊκούς όρους  για να βοηθήσει τις εταιρείες και τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές της ενέργειας που αυξάνουν τον πληθωρισμό και πυροδοτούν την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Η κυβέρνηση θα εγκρίνει την Τρίτη το πακέτο για τον μετριασμό των επιπτώσεων της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σύμφωνα με το Reuters.

«Το σχέδιο σοκ, απάντηση στον πόλεμο θα προστατεύσει τις βιομηχανίες και τους πολίτες», είπε.
Το τρίμηνο πρόγραμμα θα τεθεί σε ισχύ την 1η Απριλίου.

Οι οδηγοί φορτηγών απεργούν εδώ και δύο εβδομάδες για τις τιμές των καυσίμων, προκαλώντας σποραδικές ελλείψεις αγαθών σε όλη τη χώρα.
Περίπου 6 δισεκατομμύρια ευρώ θα προέλθουν ως άμεση βοήθεια και φορολογικές περικοπές που επεκτείνονται κυρίως από προηγούμενο πακέτο που σχετίζεται με την πανδημία, ενώ τα υπόλοιπα 10 δισεκατομμύρια ευρώ είναι επιδοτούμενα δάνεια. Θα υπάρξουν επίσης όρια στις αυξήσεις ενοικίων κατοικιών και ανώτατα όρια στις τιμές της ενέργειας.
Αρχικά θα εγκριθεί με διάταγμα καθώς η εύθραυστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία της κυβέρνησης δυσχεραίνει την έγκριση στο Κογκρέσο.

Ιδιαίτερα εκτεθειμένη σε εξωτερικούς κραδασμούς, η Ισπανία ήταν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία και απάντησε με ένα σχέδιο - μαμούθ οικονομικής διάσωσης 140 δισ. ευρώ. Τώρα αντιμέτωπη με τις διαμαρτυρίες στο εσωτερικό για τις τιμές της ενέργειας, οι οποίες εκτοξεύτηκαν κατά 60% σε ένα χρόνοκαι ώθησαν τον πληθωρισμό κοντά στο 8%, η Μαδρίτη λαμβάνει νέα μέτρα για να προστατεύσει την οικονομία της.
Ο Σάντσεθ διέκοψε τις διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μέχρι να εξασφαλίσει μια «Ιβηρική εξαίρεση» για την Ισπανία και την Πορτογαλία που θα τους επέτρεπε να περιορίσουν τις τιμές του φυσικού αερίου.

Άνωτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου

Το ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου, θα καθοριστεί στα 30 ευρώ ανά μεγαβάτ/ώρα, σύμφωνα με υπουργό από την Unidas Podemos, μικρότερο εταίρο στον κυβερνώντα συνασπισμό της Ισπανίας.

Η κυβέρνηση θα επεκτείνει επίσης την επιδότηση καυσίμων για φορτηγά και εταιρείες μεταφορών σε όλους τους πολίτες.
Σύμφωνα με το σχέδιο, η κυβέρνηση θα πληρώσει για 15 λεπτά το λίτρο για τη βενζίνη, ενώ οι εταιρείες θα καλύψουν τουλάχιστον άλλα 5 λεπτά.
Οι αυξήσεις των ενοικίων θα περιοριστούν στο 2% για τρεις μήνες - ένα μέτρο άνευ προηγουμένου - και δεν θα επιτρέπεται στους εργοδότες να απολύουν εργαζομένους για οικονομικούς λόγους που σχετίζονται με την εισβολή, αλλά θα υπάρχουν προγράμματα άδειας.
Στους δανειολήπτες που είναι χρήστες ενέργειας θα δοθεί περίοδος χάριτος 12 μηνών, οπότε οι εταιρείες θα κληθούν να πληρώσουν τόκους, αλλά όχι το κεφάλαιο δανείου.
Οι ενώσεις καταναλωτών επέκριναν το πακέτο ως ανεπαρκές και ορισμένοι οδηγοί φορτηγών εξακολουθούν να απεργούν, αν και προκάλεσαν μικρότερη αναστάτωση από την προηγούμενη εβδομάδα.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης