Ενέργεια

Κουρδιστάν: "Έχουμε την ικανότητα να αναπληρώσουμε μέρος των ελλείψεων πετρελαίου στην Ευρώπη"

Κουρδιστάν:

Δηλώσεις του πρωθυπουργού των Κούρδων του Ιράκ σε συνέδριο βιομηχανίας στο Ντουμπάι

 

Η κουρδική περιοχή του βόρειου Ιράκ έχει την ικανότητα να αναπληρώσει τουλάχιστον ένα μέρος του ενεργειακού ελλείμματος στην Ευρώπη, δήλωσε τη Δευτέρα ο Κούρδος πρωθυπουργός Μασούρ Μπαρζανί.

Ο Μπαρζανί είπε σε συνέδριο βιομηχανίας στο Ντουμπάι ότι το Κουρδιστάν σύντομα θα γίνει σημαντική πηγή ενέργειας.
«Είμαι βέβαιος ότι το Κουρδιστάν θα γίνει σύντομα μια σημαντική πηγή ενέργειας για την αυξανόμενη ζήτηση στον κόσμο», είπε ο Μπαρζανί.

«Θα γίνουμε καθαρός εξαγωγέας φυσικού αερίου στο υπόλοιπο Ιράκ, στην Τουρκία και την Ευρώπη στο εγγύς μέλλον».

Η κυβέρνηση του Κουρδιστάν παραμένει προσηλωμένη στις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί με εταίρους πετρελαίου και φυσικού αερίου και είναι σε θέση να βοηθήσει άλλες χώρες στην περιοχή, δήλωσε ο Μπαρζανί.

«Εμείς στο Κουρδιστάν έχουμε τώρα την ικανότητα να αναπληρώσουμε τουλάχιστον μερικές από τις ελλείψεις πετρελαίου στην Ευρώπη, εάν οι εταίροι μας στη Βαγδάτη προετοιμαστούν να συνεργαστούν μαζί μας», είπε ο Μπαρζανί.

Αποθέματα

Τα τεράστια αναξιοποίητα αποθέματα πετρελαίου της κουρδικής αυτόνομης περιοχής, τα προσοδοφόρα συμβόλαια κατανομής της παραγωγής και το ασφαλές περιβάλλον έχουν ωθήσει τις διεθνείς εταιρείες πετρελαίου τα τελευταία χρόνια να δεσμευτούν να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια εκεί.

Όμως τον περασμένο μήνα, το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Ιράκ έκρινε αντισυνταγματικό έναν νόμο για το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο που ρυθμίζει τη βιομηχανία πετρελαίου στο Ιρακινό Κουρδιστάν και ζήτησε από τις κουρδικές αρχές να παραδώσουν τις προμήθειες αργού τους.
Ο Μπαρζανί χαρακτήρισε την κίνηση «σοβαρή αδικία».

Η κουρδική περιφερειακή κυβέρνηση (KRG) αναπτύσσει πόρους πετρελαίου και φυσικού αερίου ανεξάρτητα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και το 2007 θέσπισε το δικό της νόμο που καθόρισε τις οδηγίες με τις οποίες η περιοχή θα διαχειριζόταν αυτούς τους πόρους.

Ο Μπαρζανί δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι διερεύνησε το «τεράστιο δυναμικό φυσικού αερίου» του Κουρδιστάν σε μια συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας του Κατάρ για θέματα Ενέργειας Saad al-Kaabi.

Ομάδες και από τις δύο κυβερνήσεις συζήτησαν επίσης τις ενεργειακές επενδύσεις, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την περιφερειακή ενεργειακή συνεργασία, ανέφερε ο Μπαρζανί στο Twitter.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης