Η πρόταση περιλαμβάνει και χώρες από τα Δυτικά Βαλκάνια, καθώς και την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο που παρακολουθεί τις συζητήσεις.
Η πιθανή νέα πλατφόρμα παρέχει ένα ακόμη παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία επανασχεδιάζει το γεωστρατηγικό τοπίο και ωθεί την Ε.Ε. να ενσωματώσει πιο γρήγορα χώρες που φιλοδοξούν να ενταχθούν σε αυτή.
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με την Politico η συζήτηση στη Σύνοδο Κορυφής έχει γίνει «έντονη» καθώς αναζητούν έναν κοινό τρόπο προκειμένου να «χαλιναγωγήσουν» τις αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, τη στιγμή που η Ευρώπη προσπαθεί να διακόψει μια από τις βασικές της πηγές ενέργειας, τη Ρωσία.
Μέχρι στιγμής, ο συμβιβασμός ανάμεσα στα κράτη – μέλη δεν έχει επιτευχθεί, καθώς οι ηγέτες συνεχίζουν να προσθέτουν πράγματα στο κοινό κείμενο.
Υπάρχουν πολλές ιδέες που κυκλοφορούν γύρω από το πώς θα μπορούσε να βρεθεί ένας συμβιβασμός, αλλά όλες έχουν σκληρούς υποστηρικτές και αντιπάλους.
Μια ομάδα θέλει πιο επιθετική παρέμβαση της Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων τιμών για την ηλεκτρική ενέργεια ή το φυσικό αέριο, ή ίσως αλλαγή ολόκληρης της δομής της αγοράς ενέργειας.
Οι μεσογειακές χώρες πρωτοστάτησαν στην προσπάθεια, με μερική υποστήριξη από το Βέλγιο και την Πολωνία.
Μια άλλη ομάδα, με επικεφαλής τη Γερμανία και την Ολλανδία, αντιτίθεται ενάντια σε τέτοια «δραματικά» μέτρα.
Αντίθετα, αυτές οι χώρες θέλουν να επιταχύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να υιοθετήσουν γρήγορα το νομοθετικό πακέτο της Ε.Ε. για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.
Υποστηρίζουν ότι η αναμόρφωση της τρέχουσας αγοράς θα μπορούσε να απειλήσει την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Ένα άλλο σημείο διαμάχης είναι πώς η Ε.Ε. θα διασφαλίσει ότι θα έχει αρκετό φυσικό αέριο για τον επόμενο χειμώνα, δεδομένου του γρήγορου ρυθμού με τον οποίο η Ευρώπη μειώνει τις ρωσικές αγορές ενέργειας.
Οι προσφορές στο τραπέζι περιλαμβάνουν κοινή αγορά και αποθήκευση φυσικού αερίου από την Ε.Ε. Ενώ αυτές οι προτάσεις έχουν αποδειχθεί λιγότερο αμφιλεγόμενες, το Βερολίνο παραμένει αμετάπειστο.
Ξεχωριστά, η Ιταλία πρότεινε τη σύσταση ενός ενεργειακού ταμείου για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της μετάβασης μακριά από το ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, μια ιδέα που διατύπωσε και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron.
www.worldenergynews.gr