Ενέργεια

Αναλυτές: Πιθανή μείωση των εξαγωγών ρωσικού άνθρακα στην Ευρώπη κατά 45% το 2022

Αναλυτές: Πιθανή μείωση των εξαγωγών ρωσικού άνθρακα στην Ευρώπη κατά 45% το 2022
Εναλλακτικό σενάριο για την Ρωσία είναι η αύξηση των αποστολών της σε μη Ευρωπαίους καταναλωτές

Οι ρωσικές εξαγωγές θερμικού άνθρακα στην Ευρώπη θα μπορούσαν ενδεχομένως να μειωθούν κατά 45% φέτος, καθώς οι αγοραστές αποφεύγουν τις προμήθειες μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ένας αναλυτής της εταιρείας ανάλυσης McCloskey.

Οι εξαγωγές – συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων και σιδηροδρομικών αποστολών – ήταν πιθανό να μειωθούν κατά 21 εκατομμύρια τόνους σε 26 εκατομμύρια τόνους, καθώς οι συμμετέχοντες στην αγορά έλαβαν μέτρα για να αναζητήσουν εναλλακτικό υλικό, δήλωσε η Sareena Patel, υπεύθυνη έρευνας και ανάλυσης θερμικού άνθρακα, σε πρόσφατο συνέδριο.

«Η κατάσταση παραμένει αβέβαιη», είπε η Patel, σημειώνοντας ότι εξακολουθεί να υπάρχει «υψηλός κίνδυνος» οι ρωσικές εξαγωγές να «κοπούν δραστικά». Ωστόσο, σημείωσε ότι η πιθανή πτώση ήταν σημαντικά χαμηλότερη από τις αρχικές προσδοκίες.

Κέρδη από τις εισαγωγές

Σύμφωνα με την Patel, οι συνολικές εισαγωγές θερμικού άνθρακα στην Ευρώπη θα μπορούσαν να αυξηθούν οριακά φέτος, με πιθανές αυξήσεις στις παραδόσεις κατά 17 εκατ. τόνους από τη Νότια Αφρική και 5 εκατ. τόνους από την Κολομβία.

Και η Ρωσία θα μπορούσε να αυξήσει τις αποστολές σε μη Ευρωπαίους καταναλωτές. «Θα υπάρχει πολύ λιγότερος ρωσικός άνθρακας στην Ευρώπη, αλλά η Ινδία και η Κίνα θα συνεχίσουν να καταναλώνουν ρωσικό άνθρακα», είπε.

Οι φόβοι για ξαφνική έλλειψη ρωσικής προμήθειας στην Ευρώπη – η οποία γενικά καλύπτει περίπου το 60-70% των εισαγωγικών απαιτήσεων της περιοχής – προκάλεσε απότομη άνοδο των τιμών.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης