Ενέργεια

Η Eni υπόσχεται περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη για να βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία

Η Eni υπόσχεται περισσότερο φυσικό αέριο στην Ευρώπη για να βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησης από τη Ρωσία

Η Eni θα μπορούσε να παράσχει περισσότερα από 14 TCF πρόσθετων πόρων φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα και 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως LNG έως το 2025

 

Ο ιταλικός ενεργειακός όμιλος Eni ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα μπορούσε να παράσχει επιπλέον αέριο στην Ευρώπη για να βοηθήσει στη μείωση της εξάρτησης από τις ρωσικές προμήθειες μετά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Eni προχώρησε σε αυτή την δέσμευση καθώς καθόριζε τη στρατηγική της για το 2025, υποσχόμενη στους επενδυτές καλύτερες αποδόσεις και δεσμευόμενη να επιταχύνει τους στόχους της για το κλίμα ώστς να είναι ουδέτερη από τον άνθρακα έως το 2050.
"Διαφοροποιούμε τις παγκόσμιες δραστηριότητες και τις συνεργασίες μας με τις παραγωγικές χώρες για να βρούμε εναλλακτικές ευκαιρίες εφοδιασμού για την Ευρώπη", δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Claudio Descalzi σε τηλεδιάσκεψη.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βασίζεται στη Ρωσία για το 40% του φυσικού αερίου και το 27% του πετρελαίου της, έχει προτείνει σχέδια για την αντικατάσταση σχεδόν των δύο τρίτων των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου φέτος και στοχεύει να καταργήσει σταδιακά την εξάρτηση από όλα τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το 2027.
Η Eni θα μπορούσε να παράσχει περισσότερα από 14 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια (TCF) πρόσθετων πόρων φυσικού αερίου βραχυπρόθεσμα έως μεσοπρόθεσμα, όπως είπε, μεταξύ άλλων από την Αλγερία, η οποία διαθέτει αγωγό προς την Ιταλία, και την Αίγυπτο, όπου δραστηριοποιείται επίσης η Eni.
Τα τρέχοντα αποθέματα και πόροι φυσικού αερίου της Eni είναι 50 TCF.

Η Eni θα μπορούσε να προμηθεύει 15 εκατομμύρια τόνους ετησίως υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) έως το 2025, με βάση την ενίσχυση της παραγωγής από το Κονγκό, την Αγκόλα, την Αίγυπτο, την Ινδονησία, τη Νιγηρία και τη Μοζαμβίκη.
Η Eni είναι ο μεγαλύτερος ξένος παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου της Αφρικής, και επιδιώκει να αναπτυχθεί στην Ασία.

«Αυξάνουμε την παραγωγή φυσικού αερίου μας και θα στείλουμε στην Ιταλία και τη νότια Ευρώπη όλο το αέριο που βρήκαμε», είπε ο Descalzi.

Κλιματικοί στόχοι

Ωστόσο, η Eni είπε ότι η παραγωγή περισσότερου αερίου δεν θα σημάνει εγκατάλειψη των κλιματικών στόχων της εταιρείας. Όπως και οι ανταγωνιστές της, η Eni στρέφεται προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα που θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά της εταιρείας στο μέλλον.
Ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις απόλυτες εκπομπές κατά 35% έως το 2030, από τα επίπεδα του 2018, και κατά 80% έως το 2040, δίνοντας πιο επιθετικούς στόχους από ό,τι είχε ανακοινωθεί προηγουμένως.
Τα σχέδια για τη λίστα της Plenitude, της επιχείρησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και λιανικής της Eni, προχωρούσαν παρά την κρίση στην Ουκρανία και έχει κατατεθεί έγγραφο εγγραφής για τη διαδικασία, ανέφερε.
Η εταιρεία σχεδιάζει να δημιουργήσει μια επιχείρηση βιώσιμης κινητικότητας που θα συνδυάζει βιοκαύσιμα και πρατήρια καυσίμων, είπε ο Descalzi.

Η Eni πουλά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση της επιχείρησής της στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Αναμένει να συγκεντρώσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ από τέτοιες κινήσεις διαχείρισης χαρτοφυλακίου έως το 2025.

Η εταιρεία θα ξεκινήσει μια επαναγορά μετοχών 1,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, εάν οι μέτοχοι υποστηρίξουν την κίνηση τον Μάιο, με περιθώρια για μεγαλύτερη αγορά εάν το Brent παραμείνει πάνω από τα 90 δολάρια το βαρέλι. Το μπρεντ ήταν 107 δολάρια την Παρασκευή.
Η Eni ανεβάζει το ετήσιο μέρισμά της στα 0,88 ευρώ ανά μετοχή από 0,86 ευρώ.

«Οι προοπτικές ελεύθερων ταμειακών ροών είναι πραγματικά ισχυρές... Η Eni είναι σαφώς στον σωστό δρόμο για την παροχή ασφαλούς ενέργειας, είναι μια καλή στρατηγική», δήλωσε ο ενεργειακός αναλυτής της Santander, Jason Kenney.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης