Ενέργεια

Η Enel αντισταθμίζει το 46% της ιταλικής παραγωγής του 2023 στα 75,4 ευρώ/MWh

Η Enel αντισταθμίζει το 46% της ιταλικής παραγωγής του 2023 στα 75,4 ευρώ/MWh

Έχει ήδη αντισταθμίσει το 100% της τρέχουσας παραγωγής της στην Ιταλία με μέση τιμή 60 ευρώ/MWh

Η ιταλική εταιρεία κοινής ωφελείας Enel έχει αντισταθμίσει περίπου το 46% της εγχώριας παραγωγής ενέργειας του 2023 με μέση τιμή 75,4 ευρώ/MWh.

Επιπλέον, πούλησε το 55% της ισπανικής παραγωγής ισχύος το 2023 σε μέση τιμή 58 ευρώ/MWh, ανέφερε σε ανακοίνωσή της αργά την Πέμπτη σύμφωνα με το Montel .
Στην Ιταλία, η Enel έχει ήδη αντισταθμίσει το 100% της τρέχουσας παραγωγής της με μέση τιμή 60 ευρώ/MWh και το 97% της παραγωγής της στην Ιβηρική το 2022 σε τιμή περίπου 54 ευρώ/MWh.

Η πολιτική της εταιρείας κοινής ωφελείας να πωλεί την παραγωγή της τουλάχιστον ένα έως δύο χρόνια νωρίτερα, εμπόδισε την Enel να πραγματοποιήσει τυχόν απροσδόκητα κέρδη και ως εκ τούτου προστατεύει την εταιρεία από φόρους που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την ιταλική και πέρυσι από την ισπανική κυβέρνηση δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κοινής ωφέλειας Francesco Starace.

«Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα για τους απροσδόκητους φόρους ή τις απροσδόκητες επιστροφές κερδών», είπε σε αναλυτές κατά την παρουσίαση των κερδών της εταιρείας κοινής ωφελείας για το 2021. «Βασικά έχουμε απομονώσει όλους τους πελάτες μας από αυτήν την τεράστια αύξηση τιμών χάρη στην πολιτική μας [hedging]».

Συνολικά, τα πιθανά έσοδα που θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας από αυτόν τον φόρο «δεν είναι τόσο υψηλά και πιθανότατα δεν θα δικαιολογούσαν το πολιτικό τίμημα» που θα έπρεπε να πληρώσουν εάν επρόκειτο να επεκτείνουν το μέτρο, σημείωσε.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Enel πρόσθεσε ότι η επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στις τιμές του φυσικού αερίου θα ήταν ο απλούστερος τρόπος για να περιοριστούν οι σπειροειδείς τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες έχουν ενισχυθεί περαιτέρω από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου

Η Ιταλία πρότεινε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα προσωρινό ανώτατο όριο τιμών σε ευρωπαϊκό επίπεδο στη χονδρική αγορά φυσικού αερίου καθώς και την αποσύνδεση της τιμής της ενέργειας που παράγεται από τεχνολογίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από εκείνη που παράγεται από μονάδες που λειτουργούν με φυσικό αέριο.

Τα κέρδη προ φόρων της εταιρείας το 2021, τόκων και αποσβέσεων αυξήθηκαν κατά 6,6% στα 19,2 δισ. ευρώ. Η αύξηση προήλθε παρά την πτώση κατά 24% για τις δραστηριότητές της θερμικής παραγωγής και εμπορίας στα 1,7 δισ. ευρώ. Η εταιρεία κοινής ωφελείας ανακοίνωσε κέρδη από την πώληση μεριδίων στην επιχείρηση οπτικών ινών της και την ισχυρότερη απόδοση της μονάδας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, Enel Green Power.

Τα επενδυτικά κέρδη της Enel πέρυσι αυξήθηκαν κατά 28%, ή 2,8 δισ. ευρώ, σε ετήσια βάση σε σχεδόν 13 δισ. ευρώ. Αυτό προήλθε κυρίως από τις υποδομές, τα δίκτυα και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπου η εγκατεστημένη ισχύς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας παγκοσμίως αυξήθηκε πάνω από 11% σε 50,1 GW από 45 GW.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης