Προχωρά η ανακεφαλαιοποίηση της EDF με τη συμμετοχή του γαλλικού Δημοσίου συνολικού ύψους 3,1 δις, καθώς σύμφωνα με το Bloomberg εντοπίζονται δυσκολίες στην παραγωγή πυρηνικής ενέργειας και τις επενδύσεις σε υπάρχοντες και προγραμματισμένους αντιδραστήρες τα επόμενα χρόνια
Οι μετοχές θα δοθούν σε discount σε σχέση με τις τρέχουσες, καθώς η γαλλική εταιρεία που ελέγχεται κατά 84% από το γαλλικό δημόσιο, αναδιαρθρώνεται για να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στην γαλλική οικονομία.
Η εταιρεία κοινής ωφελείας, η οποία είχε καθαρό χρέος 43 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021, υπέγραψε επίσης πιστωτικές γραμμές για να δανειστεί έως και 10,25 δισ. ευρώ σε τρία χρόνια.
Ο πρόεδρος Macron έχει δώσει το στίγμα ενίσχυσης της κρατικής συμμετοχής σε επιχειρήσεις κλειδιά, από τις οποίες περιμένει να βοηθήσουν και να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Η μεταρρύθμιση
Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα, ο διευθύνων σύμβουλος της EDF Jean-Bernard Levy προειδοποίησε για «δύσκολα χρόνια» για την εταιρεία το 2022 και το 2023. Το σχέδιο μεταρρύθμισης ήταν η εθνικοποίηση των πυρηνικών και υδροηλεκτρικών μονάδων του ομίλου και η κυκλοφορία των ελεγχόμενων και εμπορικών δραστηριοτήτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο χρηματιστήριο.
Μάλιστα, η κρατικοποίηση της EDF θα μπορούσε να της επιτρέψει τη χρηματοδότηση για την κατασκευή έξι ευρωπαϊκών αντιδραστήρων (EPR2). Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος σχεδιάζει να ζητήσει μια «άμεση» μελέτη οκτώ ακόμη EPR2. Η κυβέρνηση έχει υπολογίσει ότι έξι EPR2 θα κοστίζουν 51,7-56,3 δισ. ευρώ, με την πρώτη μονάδα να είναι λειτουργική το 2037 το νωρίτερο.
Τέλος, πρόθεση του Macron είναι η επένδυση στις ΑΠΕ, προκειμένου να αυξηθεί η ηλιακή ενέργεια κατά 10 φορές και η κατασκευή 50 υπεράκτιων αιολικών πάρκων μέχρι το 2050.
www.worldenergynews.gr