Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον τρόπο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας σε συνέντευξη που έδωσε στο CNBC.
Όπως είπε «το μοντέλο τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας που έχουμε σήμερα αντικατοπτρίζει μία διαφορετική περίοδο. Μια εποχή κατά την οποία οι ΑΠΕ ήταν ακόμη σχετικά ακριβότερες και προσπαθούσαμε να ενθαρρύνουμε την ένταξη τους στο ενεργειακό μίγμα».
«Αυτό δεν ισχύει τώρα, είπε ο κύριος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καθορίζεται από την οριακή τιμή η οποία σήμερα προκύπτει από το φυσικό αέριο. Αυτό δεν βγάζει κανένα απολύτως νόημα». Η Ευρωπαΐκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει αυτό το χαρακτηριστικό της αγοράς κατέληξε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι το Συμβούλιο Κορυφής αναμένει τις προτάσεις Επιτροπής και θα τις εξετάσει στις επόμενες δύο εβδομάδες.
Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι διαμορφώνεται μια συνισταμένη στις ευρωπαϊκές ηγεσίες για παρέμβαση στην αγορά ενέργειας με δεδομένο ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει.
Οι τρεις πρώτες προτάσεις εξάλλου όσον αφορά τα έξη σημεία αφορούν τα παρακάτω:
- Την επιβολή πλαφόν στις τιμές TTF του φυσικού αερίου, το οποίο θα έχει ως σημείο αναφοράς την ιστορικά υψηλότερη τιμή αερίου πριν από την κρίση.
- Την επιβολή εύρους +/- 10% στη διακύμανση των τιμών
- Τον διοικητικό προσδιορισμό τιμών TTF σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, δηλαδή στην περίπτωση που διακοπεί η ροή φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Η πέμπτη πρόταση αφορά στην επιβολή πλαφόν 5% στο μικτό κέρδος στην αγορά χονδρικής ηλεκτρισμού.
Οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ
Σε αυτή την κατεύθυνση εξάλλου κινούνται και οι προτάσεις αντιπολίτευσης με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη να ζητάει άμεσα μέτρα ρύθμισης της αγοράς ενέργειας, φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας και πλαφόν στην ρήτρα αναπροσαρμογής.
Αναλυτικά η Πρόταση Δέσμης Μέτρων για την Ενεργειακή Κρίση, όπως την έχει καταθέσει ο κ. αναπληρωτής καθηγητής κ.Χάρης Δούκας, Γραμματέας Τομέα Ενέργειας Κινήματος Αλλαγής περιλαμβάβει τα εξής:
- Εισαγωγή πλαφόν στις εξωφρενικές χρηματιστηριακές τιμές στο φυσικό αέριο.
- Φορολόγηση των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας με την επιβολή ειδικής εισφοράς στα κέρδη τους και προκαταβολή φόρου για να ενισχυθεί άμεσα η ρευστότητα.
- Εισαγωγή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος.
Μπορούμε να σταματήσουμε να είμαστε υπερεξαρτημένοι από το φυσικό αέριο, επενδύοντας στην εξοικονόμηση ενέργειας και στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Για να συμβεί όμως αυτό, χρειαζόμαστε ένα δίκτυο υψηλής διασυνδεσιμότητας.
Για αυτό και ζητάμε από ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ να προχωρήσουν άμεσα στην εκπόνηση μελέτης, που θα επικαιροποιείται κάθε δύο χρόνια και θα απαντά στα πιεστικά ερωτήματα:
Πόσες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορεί τώρα να «σηκώσει» το δίκτυο; Τι έργα πρέπει να γίνουν και πόσο κοστίζουν, ώστε να απορροφηθούν οι ανανεώσιμες πηγές που έχουμε σαν στόχο το 2030;
Η μελέτη αυτή είναι κρίσιμη, ώστε να προχωρήσει ο κατάλληλος επαναπροσανατολισμός των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στην αναβάθμιση και ενίσχυση του δικτύου.
www.worldenergynews.gr