Ενέργεια

Oilprice: Το πετρελαϊκό «δίδαγμα» της ενεργειακής κρίσης στις ΗΠΑ και το «χαστούκι» του σχιστόλιθου

Oilprice: Το πετρελαϊκό «δίδαγμα» της ενεργειακής κρίσης στις ΗΠΑ και το «χαστούκι» του σχιστόλιθου
Ο τομέας του πετρελαίου χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις και αυτό θα μπορούσε να είναι μια λύση μακροπρόθεσμα σε περιόδους σοκ και παρατεταμένης αβεβαιότητας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon Darren Woods
Σχετικά Άρθρα

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει προκαλέσει μερικές από τις πιο ασταθείς ημέρες στην ιστορία των αγορών πετρελαίου και αυτή η αστάθεια δεν οδηγεί πουθενά. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε επίσης, για άλλη μια φορά, ότι ο κόσμος εξαρτάται πολύ από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο και οποιαδήποτε σημαντική διακοπή (ή απειλή τους) θα απειλούσε τον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σύμφωνα με το Oilprice, η αμερικανική κυβέρνηση συνειδητοποίησε ότι πρέπει να στραφεί στους δικούς της Αμερικανούς παραγωγούς πετρελαίου για περισσότερη προσφορά, αντί να παρακαλεί μήνες τον ΟΠΕΚ+ με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία. Μάλιστα, οι εκκλήσεις για περισσότερη παραγωγή πετρελαίου και φυσικού έχουν ενταθεί από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Η εκδοχή της βιομηχανίας

Από την άλλη πλευρά, η βιομηχανία εκθέτει τις δικές της ανησυχίες και αντικειμενικές δυσκολίες για να προχωρήσουν τέτοια σενάρια. Ειδικότερα, τα πολλά χρόνια των υποεπενδύσεων, η αποθάρρυνση των ομοσπονδιακών πολιτικών έναντι της βιομηχανίας πετρελαίου και συμφόρηση στην αλυσίδα εφοδιασμού συνθέτουν μια δύσκολη εξίσωση.  

Ο τομέας του πετρελαίου χρειάζεται περισσότερες επενδύσεις και αυτό θα μπορούσε να είναι μια λύση μακροπρόθεσμα σε περιόδους σοκ και παρατεταμένης αβεβαιότητας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Exxon, Darren Woods και άλλα στελέχη της βιομηχανίας πετρελαίου στο ενεργειακό συνέδριο CERAWeek by S&P Global στο Χιούστον αυτήν την εβδομάδα.

Η βιομηχανία τόνισε  ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να σταματήσει τις αντιπετρελαϊκές πολιτικές της και να στηρίξει την αμερικανική ενέργεια μακροπρόθεσμα, ώστε να απελευθερώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες από την ρωσική εξάρτηση και άλλους ξένους αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένων των κυρώσεων της Βενεζουέλας και του Ιράν.

Τα «αποκαλυπτήρια» της κρίσης

Είναι γεγονός ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και του συνεπακόλουθου χάους στις παγκόσμιες αγορές ενέργειας και πετρελαίου υπογράμμισαν τον παγκόσμιο χαρακτήρα της προσφοράς και την ανεπαρκή επένδυση σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο τα τελευταία χρόνια.

Είναι πλέον εμφανές ότι δεν μπορεί να υπάρξει σημαντική ώθηση στην παραγωγή από σχιστόλιθο των ΗΠΑ και τις διεθνείς μεγάλες εταιρείες πετρελαίου. Ταυτόχρονα, η ζήτηση ανακάμπτει από την ύφεση της πανδημίας και ο κόσμος χρειάζεται περισσότερο πετρέλαιο, το οποίο δεν μπορεί να προμηθευτεί μελλοντικώς από το αμερικανικό σχιστόλιθο, ακόμα κι αν όλα τα στελέχη της εταιρείας ζητούσαν από τα διοικητικά συμβούλια και τους επενδυτές τους να εγκρίνουν απεριόριστους προϋπολογισμούς γεωτρήσεων σήμερα.

«Συμπόρευση» με την αστάθεια

Ακόμη και πριν ο Putin εισβάλει στην Ουκρανία, η εξάρτηση του κόσμου από το πετρέλαιο και η αυξανόμενη ζήτηση είχαν σφίξει την αγορά. Στην παρούσα φάση, η αστάθεια των τιμών εκτοξεύτηκε φυσικά στα ύψη. «Η αστάθεια της τιμής, καθώς και η προσφορά και η ζήτηση, είναι κάτι με το οποίο θα ζήσουμε μαζί του», δήλωσε ο Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου για το Κλίμα John Kerry στο CERAWeek, όπως μεταδόθηκε από την Wall Street Journal.

«Βρισκόμαστε σε εμπόλεμη βάση και πρέπει να αυξήσουμε υπεύθυνα τη βραχυπρόθεσμη προσφορά όπου μπορούμε αυτή τη στιγμή για να σταθεροποιήσουμε την αγορά και να ελαχιστοποιήσουμε τη ζημιά στις αμερικανικές οικογένειες», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας, Jennifer Granholm.

Η κυβέρνηση Biden ζητά σχιστόλιθο, αλλά σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτό γιατί η μακροπρόθεσμη προτεραιότητα παραμένει η καθαρή ενέργεια και η απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα. Ωστόσο, η βιομηχανία πετρελαίου των ΗΠΑ δεν μπορεί να ενισχύσει την προσφορά αυτή τη στιγμή.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης