Αγορά στρατηγικής σημασίας η Ελλάδα για τον τέταρτο μεγαλύτερο παίκτη στις ΑΠΕ παγκοσμίως
Σύμφωνα με την εταιρεία σε μόλις 3 χρόνια, η Ελλάδα έχει γίνει μια σταθερή βάση για ανάπτυξη, επενδύσεις και δημιουργία θέσεων εργασίας.
Η EDPR Greece έχει σχέδια για ανάπτυξη της τάξης των 100/150 MW σε ετήσια αύξηση εγκατεστημένης ισχύος το διάστημα 2021-2025, τόσο σε αιολική ενέργεια όσο και σε φωτοβολταϊκά, ανάπτυξη που αντιπροσωπεύει επενδύσεις άνω των 500 εκατ. ευρώ.
Στελέχη της εταιρίας μιλώντας σε δημοσιογράφους εξέφρασαν το έντονο ενδιαφέρον τους για το θεσμικό πλαίσιο των Υπερακτίων Αιολικών, το οποίο δεν έχει δημοσιοποιηθεί από το Υπουργείο, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι επί της ουσίας είναι έτοιμο.Η τεχνολογία που θα υιοθετήσουν είναι με την βάση στην επιφάνεια της θάλασσας, λόγω του βάθους που διαθέτουν οι περιοχές προς αδειοδότηση.
Όσον αφορά το ζήτημα των ΑΠΕ, ειδικά στο θέμα της Αποθήκευσης η αίσθηση του μάνατζμεντ είναι ,ότι θα πρέπει να διευρυνθεί ο προγραμματισμός για περισσότερες μονάδες μακροπρόθεσμα.
Η EDP Renewables είναι παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και ο τέταρτος μεγαλύτερος παραγωγός ΑΠΕ στον κόσμο.
Έχει παρουσία σε 26 διεθνείς αγορές σε όλη την Ευρώπη, τη Λατινική Αμερική, τη Βόρεια Αμερική και την Ασία.
Γιατί επενδύει στην Ελλάδα
Σύμφωνα με την εταιρεία, η χώρα μας διαθέτει μια σειρά από πλεονεκτήματα καθώς έχει δεσμευτεί για έναν πολύ φιλόδοξο στόχο ΑΠΕ, που συνεπάγεται διπλασιασμό της χωρητικότητας αιολικής και ηλιακής φωτοβολταϊκής ενέργειας την επόμενη δεκαετία.
Επίσης είναι η τρίτη χώρα, μετά την Ισπανία και τη Δανία, που έχει δεσμευτεί για την μεγαλύτερη αύξηση ΑΠΕ έναντι του στόχου του 2020.
Η αύξηση του ευρωπαϊκού στόχου ΑΠΕ από 32% σε 38%-40% απαιτεί πρόσθετες προσπάθειες από όλα τα κράτη μέλη. Η επίτευξη της αναμενόμενης εγκατεστημένης ισχύος το 2030 θα συνεπάγεται τη διατήρηση υψηλού ποσοστού νέων εγκαταστάσεων κάθε χρόνο, πάνω από τον ιστορικό μέσο όρο, εκτιμά η EDPR.
Εάν εγκριθεί ο αυξημένος στόχος ΑΠΕ, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κατά πάσα πιθανότητα θα πρέπει να συνεισφέρει περαιτέρω και ως εκ τούτου θα μπορούσε να απαιτηθεί υψηλότερο επίπεδο προσθηκών.
Η Ελλάδα έχει διαρθρωτικές ανάγκες σε ΑΠΕ, καθώς βρίσκεται σε καλό δρόμο για να συμμορφωθεί με τους στόχους του 2030 ενώ διαθέτει ελκυστικούς και αναξιοποίητους πόρους (για αιολικές – χερσαίες και υπεράκτιες, φωτοβολταϊκές και αποθηκευτικές λύσεις).
Ενεργειακή πολιτική
Σημαντικό στοιχείο αποτελεί για την εταιρεία, ότι η Κυβέρνηση εφάρμοσε για την περίοδο 18-20 μια επιτυχημένη, όπως την χαρακτηρίζει, ενεργειακή πολιτική για τις ΑΠΕ μέσω μακροπρόθεσμων δημοπρασιών, η οποία παρέχει σημαντικές προοπτικές για τους επενδυτές ενώ αναμένεται ένα νέο πλαίσιο που προβλέπει τουλάχιστον επιπλέον 3GW.
Επίσης υπάρχει βελτίωση στις μακροοικονομικές προοπτικές ενώ παράλληλα ελκυστικά χαρτοφυλάκια υπό ανάπτυξη ήταν προσβάσιμα στην αγορά (πιο σπάνια πλέον) ενώ υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για τα υπεράκτια αιολικά με ελπιδοφόρες προοπτικές προς ανάπτυξη, επισημαίνει η εταιρεία.
Η EDPR διαθέτει εμπειρία στον ανταγωνισμό σε δημοπρασίες, την τήρηση της αλυσίδας αξίας και τη δημιουργία βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου αναζητώντας μόνο τη δίκαιη απόδοση επισημαίνει η δίοικησή της. Η Ελλάδα ορίστηκε ως χώρα αγοράς στρατηγικής σημασίας για το EDPR και αναμένεται να συνεισφέρει σημαντικά στο Επιχειρηματικό Σχέδιο της εταιρίας.
Σύμφωνα με τις προβλεπόμενες επενδύσεις και το φιλόδοξο σχέδιο η εταιρεία επιδιώκει να γίνει ένας από τους σημαντικότερους φορείς εκμετάλλευσης άνω των 500MW.
Στα σχέδια της EDPR προβλέπεται άμεση και έμμεση απασχόληση (κατά τα στάδια ανάπτυξης, κατασκευής και λειτουργίας) καθώς και επιχειρηματική μονάδα πλήρως εξοπλισμένη για τη στέγαση των περισσότερων από τις απαραίτητες λειτουργίες και σχετικό αριθμό θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης.
www.worldenergynews.gr