Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μη βιώσιμες συνθήκες στην ενεργειακή αγορά - Πακέτο 750 δισ ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες με στόχο την άμεση απεξάρτηση κατά 80% από το ρώσικο αέριο

Μη βιώσιμες συνθήκες στην ενεργειακή αγορά - Πακέτο 750 δισ ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες με στόχο την άμεση απεξάρτηση κατά 80% από το ρώσικο αέριο
Τίμερμανς στο Bloomberg: Δεν αποκλείω το πακέτο αυτο να το συζητήσουν οι ηγέτες αυτή την εβδομάδα στις Βερσαλλίες - Όλα είναι στο τραπέζι
Σχετικά Άρθρα

Έντονος προβληματισμός επικρατεί στον ενεργειακό τομέα τόσο στο κυβερνητικό επιτελείο, όσο και στις κορυφαίες επιχειρήσεις του κλάδου για την διαχείριση μιας κρίσης, που ξεφεύγει επικίνδυνα από τα ασφαλή όρια. Ενδεικτική η στροφή του Καγκελαρίου Σολτς χθες ο οποίος για πρώτη φορά διαχώρισε την θέση της Γερμανίας χθες, τονίζοντας ότι ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης δεν μπορεί στην παρούσα φάση παρά να διασφαλιστεί μόνο με ρώσικο αέριο και πετρέλαιο.
Παρά ταύτα η γερμανική εταιρία κοινής ωφελείας Uniper, ανακοίνωσε και αυτή με την σειρά της, την διαγραφή της χρηματοοικονομικής έκθεσής της στο Nord Stream 2 και την πώληση της ρώσικης θυγατρικής.

Η κινητοποίηση της γερμανικής πλευράς δημιουργεί ελπίδες, ότι προ των καταστροφικών συνεπειών που ήδη υφίσταται η γερμανική οικονομία, η πολιτική ηγεσία της κινητοποιείται με ένα ευρύτερο σχέδιο, που στόχο έχει να καλύψει οικονομικά τον ενεργειακό μετασχηματισμό ολόκληρης της Ευρώπης. Ήδη ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Christian Lidner μιλώντας στο Reuters αποκάλυψε το 4ετές πλάνο αλλαγών στην γερμανική ενεργειακή οικονομία, που διατηρεί τον βασικό προσανατολισμό της στις ΑΠΕ και το υδρογόνο, αλλά προβλέπει και σημαντικές επενδύσεις στις υποδοχές LNG. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι δεν έχουν όλες οι ευρωπαϊκές οικονομίες την ίδια εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό άεριο, για πράδειγμα η Ολλανδία διαθέτει πολύ περιορισμένη.

Κομισιόν: Νέο πακέτο για την ενέργεια

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν ήδη επεξεργάζεται ένα ειδικό πακέτο 750 δισ ευρώ ορίζοντα 5-10 ετών που στόχο έχει να βοηθήσει την Ευρώπη στον στόχο απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο και ταυτόχρονα να ολοκληρώσει την διαδικασία της απανθρακοποίησης. Άλλλωστε αυτά άφησε και ο Σολτς να εννοηθούν από τις χθεσινές του δηλώσεις. Σύμφωνα με το Bloomberg δύο στελέχη της Κομισιόν, που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, ανέφεραν ότι στόχος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση να περικόψει κατά 80% την εξαρτησή της από το ρώσικο φυσικό αέριο εντός του 2022. Παράλληλα να εξασφαλιστούν οι νέες ενεργειακές πηγές και να ενισχυθεί η ενεργειακή αποδοτικότητα.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμμερμανς μιλώντας στο Bloomberg μετά την παρουσίαση του ευρωπαϊκού σχεδίου απεξάρτης από το ρώσικο αέριο, όπου ανέφερε ότι δεν έχει ιδέα για σχέδιο χρηματοδότησης με την έκδοση ομολόγου της κάλυψης των αναγκών του νέου ενεργειακού προγράμματος μετά την πολεμική εμπλοκή, ερωτηθείς επ΄ αυτού και τον τρόπο χρηματοδότησης, ανέφερε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν τις επόμενες ημέρες στις Βερσαλλίες και πιθανόν εκεί να συζητήσουν το χρηματοδοτικό. Δεν ξέρω την ατζέντα της γαλλικής προεδρίας, είπε χαρακτηρισιτικά.
Όταν ρωτήθηκε επιμόνως αν αυτό το σχέδιο είναι ή δεν είναι στο τραπέζι, είπε ότι τίποτε δεν μπορεί να μην είναι στο τραπέζι μετά την ρώσικη εισβολή και την αλλαγή του κόσμου όπως τον ξέραμε.

Σύμφωνα με σημερινή (8/3) πληροφόρηση από το Bloomberg, η Κομισιόν εξετάζει την έκδοση ομολόγου για την χρηματοδότηση των αναγκαίων δαπανών σε άμυνα και ενέργεια που έχουν προκύψει από την πολεμική εμπλοκή. Τα κονδύλια θα διανεμηθούν στα κράτη μέλη σε μια αντίστοιχη μορφή του προγράμματος SURE, που χρησιμοποιήθηκε κατά την πανδημία, όπως αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις. Το θέμα αναμένεται να αποσαφηνιστεί στην Διάσκεψη των Βερσαλλιών στις 10-11 Μαρτίου.

Το βασικό πρόβλημα όμως είναι τι γίνεται τώρα και πως καλύπτονται οι διογκούμενες ανάγκες και αυτό είναι που θα απαιτήσει χρηματοδότηση για το σύνολο της Ευρώπης και ειδικά για την Ελλάδα αν οι ενεργειακές τιμές δεν επανέλθουν σε ομαλότερα επίπεδα.

Απειλητικός διαγράφεται ο Απρίλιος - Ανάγκη υιοθέτησης μηχανισμού κατά της κερδοσκοπίας στα συμβόλαια φυσικού αερίου

Για την ελληνική αγορά το πρόβλημα δεν είναι η επάρκεια, προς το παρόν τουλάχιστον είναι όμως οι τιμές. Ήδη η ΔΕΠΑ διπλασίασε τα τρέχοντα φορτία, εξασφαλίζοντας επιπλέον αέριο για 400- 450.000 MWh. Πρόβλημα επίσης αποτελούν οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς για μια ακόμα ημέρα σήμερα 8/3 οι εξαγωγές θα απορροφήσουν σημαντικό τμήμα της κατανάλωσης του δυναμικού του αερίου, που εξασφαλίστηκε.

Η μέση τιμή που έχει διαμορφωθεί για τον Μάρτιο είναι διαχειρίσιμη όσον αφορά το κόστος για το φυσικό άεριο και κυμαίνεται στα 80 ευρώ/MWh, με τις τρέχουσες ανατιμήσεις όμως ο Απρίλιος καθίσταται απειλητικός για μεγάλες και δυσανάλογες αυξήσεις. Η προσοχή όλων και ειδικά του ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα είναι στραμμένη στην ευρωπαϊκή ηγεσία περιμένοντας πρωτοβουλίες και μέτρα αμυντικά απέναντι στην κρίση που κορυφώνεται στο άμεσο διάστημα.

Στο μέτωπο του φυσικού αερίου, η τιμή στο TTF της Ολλανδίας έκλεισε χθες στα 212 ευρώ η μεγαβατώρα αφού προηγουμένως χτύπησε ενδοημερήσιο ρεκόρ στα 345 ευρώ!!
Παράγοντες του κλάδου μιλάνε για τιμές που έχουν δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική εικόνα της αγοράς και επισημαίνουν την ανάγκη δημιουργίας ενός Μηχανισμού αποτρεπτικού της κερδοσκοπίας.

Oι λιγνίτες επανέρχονται, τα βλέμμματα στις Βρυξέλλες και οι χρεοκωπίες απειλούν εταιρίες

Αρμαγεδώνα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις προμηνύουν οι τιμές φυσικού αερίου και ρεύματος που διαμορφώνεται στη χονδρεμπορική αγορά, καθώς οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος θα είναι αναπότρεπτες και μεγάλες.
Τα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία στρέφουν την προσοχή τους στις Βρυξέλλες πιέζοντας για την υιοθέτηση της ελληνικής πρότασης, στήριξης των ευρωπαίων καταναλωτών μέσω της σύστασης ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης και παράλληλα εξετάζουν κάθε δυνατότητα ενίσχυσης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι η κατάσταση χωρίς τη συνδρομή των Βρυξελλών δεν μπορεί να είναι διαχειρίσιμη.

Παράλληλα σε προτεραιότητα έχει τεθεί από την περασμένη εβδομάδα η συγκράτηση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να έχει δώσει κατευθύνσεις στους συμμετέχοντες στην αγορά για τον περιορισμό της χρήσης του ακριβού φυσικού αερίου και της αύξησης της συμμετοχής του λιγνίτη και των υδροηλεκτρικών στο μείγμα. Ετσι, από την περασμένη εβδομάδα άρχισαν να εντάσσονται στο σύστημα όλες οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες με εξαίρεση δηλαδή όσες είναι σε βλάβη ή σε προγραμματισμένη συντήρηση και το ποσοστό του λιγνίτη από 7% στην αρχή της εβδομάδας (1η Μαρτίου) έφτασε στο 26% την Κυριακή 6 Μαρτίου και υποχώρησε στην συνέχεια στο 18,8%. Τα υδροηλεκτρικά έχουν επιστρατευθεί επίσης στη μάχη συγκράτησης του κόστους ηλεκτροπαραγωγής αλλά συμμετέχουν λελογισμένα κι αυτό γιατί πρέπει να διατηρηθούν τα απαραίτητα αποθέματα για τους θερινούς μήνες που ανεβαίνει η ζήτηση.

Ανεξέλεγκτη είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται και στον κλάδο της προμήθειας με τις εταιρίες να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν τα υψηλά κόστη της χονρδρεμπορικής αγοράς καθώς καλούνται να καταβάλλουν διπλάσια και τριπλάσια ποσά από την περασμένη εβδομάδα ενώ έχουν διανύσει ένα δύσκολο 7μηνο με αυξημένες ανάγκες ρευστότητας. Οι δυνατότητες χρηματοδότησης από τις τράπεζες έχουν δυσκολέψει και για κάποιες μάλιστα δραματικά, αφού έχουν κοπεί όλες οι γραμμές πίστωσης.
Κάποιοι βλέπουν "κανόνια'' να σκάνε μέσα στην εβδομάδα, λόγω αδυναμίας πληρωμής του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ενώ εκφράζεται μια συνολικότερη ανησυχία για τον κλάδο εάν οι τιμές παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για πάνω από μία εβδομάδα.

www.worldenergynews.gr

. 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης