Ενέργεια

H ρωσική εισβολή «αναγκάζει» την Eni να εγκαταλείψει τον Blue Stream

H ρωσική εισβολή «αναγκάζει» την Eni να εγκαταλείψει τον Blue Stream
Ο Blue Stream είναι ένας από τους κορυφαίους διεθνείς αγωγούς φυσικού αερίου που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας

O ιταλικός ενεργειακός κολοσσός Eni είναι έτοιμος να πουλήσει το 50% του μεριδίου της στον αγωγό φυσικού αερίου Blue Stream που είναι συνιδιοκτήτης με τη ρωσική Gazprom, αναμεταδίδει το euractiv.gr

«Όσον αφορά στην κοινή και ισότιμη συμμετοχή με την Gazprom στον αγωγό φυσικού αερίου Blue Stream (που συνδέει τη Ρωσία με την Τουρκία), η Eni σκοπεύει να προχωρήσει στην πώληση του μεριδίου της», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της εταιρείας.

«Η σημερινή παρουσία της Eni στη Ρωσία είναι ασήμαντη. Οι κοινοπραξίες που υπάρχουν με τη Rosneft, που συνδέονται με άδειες εξερεύνησης στην περιοχή της Αρκτικής, έχουν παγώσει εδώ και χρόνια, εν μέρει λόγω των διεθνών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από το 2014», πρόσθεσε η πηγή.

Ο Blue Stream είναι ένας από τους κορυφαίους διεθνείς αγωγούς φυσικού αερίου που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στην Τουρκία μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Το κόστος του έργου ήταν 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η μεταφορική του ικανότητα είναι 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, με 774 χιλιόμετρα και δύο γραμμές.


Το ιστορικό

Τα εγκαίνια έγιναν το 2005 και συμμετείχαν οι πρωθυπουργοί της Ιταλίας και της Τουρκίας, Σίλβιο Μπερλουσκόνι και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αντίστοιχα, καθώς και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στις 28 Φεβρουαρίου το Twitter του Wikileaks δημοσίευσε ένα τηλεγράφημα του 2008 όπου η Πρεσβεία της Ρώμης κατέθεσε μια εκτενή αναφορά στην οποία «αποδεικτικά στοιχεία» έδειχναν «στο γεγονός ότι η Eni αποτελεί πλέον σημαντικό μέρος των σχεδίων επέκτασης της Gazprom».

Η εταιρεία παραδέχτηκε ότι «η Ευρώπη πλέον «εξαρτάται υπερβολικά» από το ρωσικό αέριο και αυτό θα πρέπει να ανησυχεί για αυτή την εξάρτηση». Η σημερινή κυβέρνηση έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος αυτής της εξάρτησης και τώρα αναζητά άλλους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Αλγερίας.

Άλλοι διεθνείς ενεργειακοί όμιλοι, όπως η Total, απομακρύνονται τώρα από τη Ρωσία. Η Saipem είδε τη χρηματοδότηση της συμμετοχής της στο έργο «Arctic Lng 2» της Novatek να παγώνει μετά την επίθεση στην Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης