H ΑΧΙΑ επιχειρεί μια αποτίμηση στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης σε εσωτερικό μέτωπο και αναφέρει:
Προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα σημαντικό εγγεγραμμένο θέμα είσπραξης λογαριασμών από τους Έλληνες καταναλωτές.
Διατηρεί την εκτίμηση ότι τα «μαξιλάρια» της κυβερνητικής πολιτικής σε συνδυασμό με μια ευρωπαϊκή υποστήριξη από την εργαλειοθήκη μπορεί να προσφέρουν ικανή στήριξη για να προστατευθεί ο αναπτυξιακός ρυθμός και να επιτευχθεί η δημοσιονομική προσαρμογή όπως έχει οριοθετηθεί. Σε σχετικούς όρους, οι ενδογενείς καταλύτες της ελληνικής οικονομίας θα οδηγήσουν το ΑΕΠ να υπεραποδόσει σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εκτίμηση για το συνολικό κόστος της κρίσης κινείται μεταξύ 3-5 δισ.
Στη συνέχεια η ανάλυση αναφέρεται στο πλεόνασμα 3-3,5 δισ. που θα προκύψει από τον ΕΛΑΠΕ και τα δικαιώματα ρύπων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ανάλυσης, η επιπλέον στήριξη που θα χρειαστεί μετά την πολεμική εμπλοκή μπορεί να φτάσει το 1 δισ, αυτό σημαίνει ότι ο προύπολογισμός θα μπορούσε να επηρεαστεί μεταξύ 0,5-2 δισ.
Όσον αφορά τη ΔΕΗ, η έκπτωση του 30% με την ρήτρα αναπροσραμογής της κόστισε 600 εκατ. ευρώ το 2021. Με την έκπτωση να παραμένει σε ισχύ μέχρι οι συνθήκες της αγοράς να εξομαλυνθούν, η ανάλυση εκτιμά ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τα αποτελέσματα της Επιχείρησης και τα EBITDA για το 2022 που αναμένενονται σύμφωνα με την κατεύθυνση του management μεταξύ 800-900 εκατ. ευρώ.
Οι εκτιμήσεις των επιπτώσεων στο δημοσιονομικό κόστος για την Ελλάδα
Η χονδρική της ελληνικής αγοράς από τις ακριβότερες στην Ευρώπη
Όπως προκύπτει από το παρακάτω διάγραμμα, η χονδρεμπορική ηλεκτρισμού της ελληνικής αγοράς παρουσιάζεται φθηνότερη μόνο από αυτή της Ιταλίας
Τα τιμολόγια λιανικής από τα φθηνότερα στην Ευρώπη
Ακριβότερες χώρες στην Ευρώπη ήταν η Ιταλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Δανία και η Αγγλία όπου η τιμή έφθασε στα 44.13 λεπτά ανά κιλοβατώρα.
Στην Ελλάδα όπως είναι γνωστό εφαρμόζονται από το Σεπτέμβριο επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.Ειδικότερα, η τιμή καταναλωτή μαζί με τους φόρους για την ηλεκτρική ενέργεια διαμορφώθηκε τον προηγούμενο μήνα στα 26,75 λεπτά ανά κιλοβατώρα, κοντά στο μέσο όρο της ΕΕ που ήταν 24,15 λεπτά.
Η ΡΑΕ παρακολουθεί στενά το ζήτημα από τις 21 Οκτωβρίου, με το ~50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο πλαίσιο ενός συστήματος διακανονισμού και το υπόλοιπο 50% να είναι εξασφαλισμένο με εγγυητικές επιστολές.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει μια πολύ ορθολογική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κρίσης όσον αφορά τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.
Η εστίαση αναμένεται να παραμείνει στην άμεση επιδότηση των καταναλωτών στους λογαριασμούς ενέργειας, αντί της εφαρμογής διαφόρων ανώτατων ορίων και απροσδόκητων φόρων σε επίπεδο χονδρικής αγοράς (όπως έκαναν ορισμένες άλλες χώρες της ΕΕ), και στη συνέχεια να αποζημιωθούν οι παραγωγοί ενέργειας.
Πρέπει επίσης να σημειωθεί η προληπτική κίνηση των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας να προσφέρουν πρόσθετες εκπτώσεις στους καταναλωτές, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ενεργειακής κρίσης.
Διαβάστε περισσότερα εδώ:
https://www.bankingnews.gr/analyseis-ektheseis/articles/613335/axia-ventures-xtypima-eos-2-dis-evro-ston-proypologismo-logo-tis-energeiakis-krisis-stin-ellada
www.worldenergynews.gr