Η διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και η παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία σε επίπεδο ενεργειακό βρέθηκαν στο επίκεντρο του χθεσινού έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών στη διάρκεια του οποίου ο Κώστας Σκρέκας παρουσίασε την ελληνική πρόταση για τη δημιουργία ειδικού ταμείου αλληλεγγύης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Πάντως η ελληνική πρόταση δεν αποτέλεσε μέρος των δηλώσεων της Γαλλίδας υπουργού Ενέργειας η οποία προεδρεύει στο Συμβούλιο Υπουργών, αλλά ούτε και της Επιτρόπου Ενέργειες Καρντι Σίμσον η οποία ωστόσο ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα η Ευρωπαΐκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την αναθεώρηση της εργαλειοθήκης που είχε ανακοινώσει τον περασμένο Οκτώβριο για την στήριξη των πολιτών των κρατών μελών από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.
Ανθεκτικότητα και αντοχές
Το φουλάρισμα των αποθηκών της Ευρώπης με υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), η απελευθέρωση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου αν παραστεί ανάγκη, αλλά και η καλύτερη διαχείριση των αποθεμάτων αερίου, βρίσκονται στο επίκεντρο των ευρωπαϊκών παρεμβάσεων. Προς το παρόν πάντως η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα επάρκειας όπως δήλωσε η κ. Σίμσον, προσθέτοντας ότι η πλήρωση των αποθηκών αερίου αφορά κυρίως στον επόμενο χειμώνα. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά τα αποθέματα στις αποθήκες της Ευρώπης βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα ωστόσο εκτιμάται ότι έως το Μάρτιο θα καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες.
Η Ευρώπη σήμερα μπορεί να αντέξει μία βραχυπρόθεσμη διακοπή του αερίου από τη Ρωσία, σύμφωνα με μελέτη της Κομισιόν. Πάντως εκτιμάται ότι μία ολοκληρωτική ή παρατεταμένη διακοπή του εφοδιασμού της Ευρώπης με ρωσικό αέριο θα έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις και θα απαιτήσει μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως κλείσιμο εργοστασίων κλπ.
Σήμερα συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Ενέργειας του ΙΕΑ (Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας) για την ασφάλεια εφοδιασμού σε περίπτωση διαταραχής ή διακοπής της ροής αερίου από τη Ρωσία. Ως και χθες το βράδυ πάντως, η ροή του ρωσικού αερίου συνεχιζόταν κανονικά, ακόμα και μέσα από το ουκρανικό σύστημα, σύμφωνα τουλάχιστον με ανακοίνωση της Gazprom, ενώ η τιμή αερίου TTF στο συμβόλαιο Απριλίου, η οποία το πρωί της Δευτέρας εκτινάχθηκε κατά περίπου 40% στα 126,995 ευρώ/MWh, στη λήξη της συνεδρίασης στην ενδοημερήσια αγορά διαμορφώθηκε στα 97,665 ευρώ/MWh (+4,840%).
Κεντρικό θέμα η ελληνική παρουσίαση
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλαμβάνει να παρακολουθεί τις τιμές του αερίου, ενώ θα εξετάσει και μηχανισμούς εθελοντικής μείωσης της κατανάλωσης, για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων. Κανονική ήταν η ροή του αερίου στο ελληνικό σύστημα, σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΔΕΠΑ, ενώ τα αυξημένα φορτία LNG που έχουν προγραμματιστεί για τον Μάρτιο θεωρείται ότι εξασφαλίζουν την ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας.
Στο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας ο υπουργός Περιβάλλοντος - Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας παρουσίασε την πρόταση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη δημιουργία Μηχανισμού Αλληλεγγύης με σκοπό τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης. Πρότεινε τη χρηματοδότηση από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), κρίσιμων υποδομών αποθήκευσης ορυκτών καυσίμων και ενεργειακών διασυνδέσεων με τρίτες χώρες, που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.
Μετά το τέλος της συνεδρίασης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας δήλωσε: «Παρουσιάσαμε σήμερα στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας την ελληνική πρόταση για τη σύσταση ενός ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Στόχος μας είναι η προστασία των Ευρωπαίων καταναλωτών και ειδικά η στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες επιπτώσεις και να εντείνει ακόμα περισσότερο την ενεργειακή κρίση. Είναι ξεκάθαρο πως οι μεγάλες ανατιμήσεις στις τιμές ενέργειας αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτούν συντονισμένη ευρωπαϊκή αντίδραση. Στο Συμβούλιο εκφράσαμε, επίσης, την αλληλεγγύη μας στον ουκρανικό λαό που δοκιμάζεται σκληρά. Η θέση της Ελλάδας είναι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών».
Έκτακτος συγχρονισμός του ουκρανικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας
Στην έκτακτη συνεδρίαση, συζητήθηκε, επίσης, η τροφοδοσία της Ουκρανίας με φυσικό αέριο από την Ε.Ε. και ο συγχρονισμός του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας με το ευρωπαϊκό σύστημα, όπως και της Μολδαβίας. Ας σημειωθεί ότι από την περασμένη εβδομάδα, το ουκρανικό σύστημα ηλεκτρισμού έχει αποκοπεί από το ρωσικό και ήδη γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να συνδεθεί με την ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρισμού και να αποτραπεί ο κίνδυνος black out. Παράλληλα, οι υπουργοί των “27” δεσμεύτηκαν για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία και σε ότι αφορά στην ενέργεια, με την παροχή φυσικού αερίου και πετρελαίου. Στο φυσικό αέριο η Ουκρανία τροφοδοτείται ήδη μέσω Ευρώπης, με ανάστροφη ροή αερίου στους αγωγούς.
Επείγον αίτημα για έκτακτο συγχρονισμό του ουκρανικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανόμενου του νησιού Burshtyn, με το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Ηπειρωτικής Ευρώπης, έλαβε ο ENTSO-E στις 27 Φεβρουαρίου , από τον Διαχειριστή της Ουκρανίας στις 27 Φεβρουαρίου. Αυτό αναφέρει ο ETSO- E στην ιστοσελίδα του, σημειώνοντας ότι οι ομάδες εμπειρογνωμόνων των Διαχειριστών Συστήματος της Ηπειρωτικής Ευρώπης, οργανώνουν τώρα μια αξιολόγηση κατά προτεραιότητα για τον εντοπισμό μέτρων για τη στήριξη της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ουκρανία.
«Ο ENTSO-E αναγνωρίζει τις εξαιρετικές προσπάθειες της Ukrenergo να λειτουργήσει και να διατηρήσει το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειές της» αναφέρει στην ανακοίνωση.
www.worldenergynews.gr