Ενέργεια

Υποχωρεί το φυσικό αέριο - Αυξημένες οι παραγγελίες της Gazprom

Υποχωρεί το φυσικό αέριο - Αυξημένες οι παραγγελίες της Gazprom
Η Gazprom επανέλαβε ότι η τροφοδοσία φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας εκτελείται κανονικά και αυξάνεται σύμφωνα με τα αιτήματα των πελατών

Υποχώρηση σημείωσαν οι τιμές φυσικού αερίου σήμερα (25/2),  καθώς οι ρωσικές ροές προς την ήπειρο αυξήθηκαν. Ο δείκτης TTF στα συμβόλαια του Μαρτίου υπέστη μείωση έως και 28% μετά από ένα 4ημερο συνεχόμενων κερδών, μεταδίδει το Bloomberg.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναδεικνύει ξεκάθαρα την κρίση του ενεργειακού εφοδιασμού, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και αρκετούς μήνες λόγω των χαμηλών αποθεμάτων φυσικού αερίου.  H Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου της Ευρώπης, καλύπτοντας περισσότερο από το 1/3 των αποστολών που διέρχονται από την Ουκρανία.

Η επόμενη μέρα και η θέση της Gazprom

Σύμφωνα με το Bloomberg, σήμερα οι παραγγελίες είναι αυξημένες στην Gazprom, καθώς μετά τη χθεσινή άνοδο των τιμών κατέστη πιο συμφέρουσα η εισαγωγή φυσικού αερίου από τις συναλλαγές μέσω της αγοράς της Ολλανδίας.  «Τα μηνιαία προθεσμιακά συμβόλαια της Gazprom  όλο το χρόνο, διατηρούν τις εξαγωγές σε χαμηλά επίπεδα», ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της BCS Global Markets. «Αυτό άλλαξε χθες καθώς οι τιμές εκτινάχθηκαν και η ζήτηση για ρωσικό φυσικό αέριο αυξήθηκε απότομα και θα μπορούσε κάλλιστα να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες».

555_4.JPG

Η Gazprom επανέλαβε ότι η τροφοδοσία φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας εκτελείται κανονικά και αυξάνεται σύμφωνα με τα αιτήματα των πελατών, ενώ οι ρωσικές ροές μέσω της Ουκρανίας έχουν ανακάμψει για να πλησιάσουν τα επίπεδα που συμφωνήθηκαν στα συμβόλαια διαμετακόμισης.

H στάση των ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση Biden υπερασπίστηκε την απόφασή της να μην επιβάλει κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα της Ρωσίας, με έναν αξιωματούχο να λέει ότι ήταν απρόθυμη να διαταράξει μια περιοχή «όπου η Ρωσία έχει συστημική σημασία στην παγκόσμια οικονομία».

«Δεν πρόκειται να κάνουμε τίποτα που θα προκαλέσει ακούσια διακοπή στη ροή της ενέργειας καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», δήλωσε ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Daleep Singh στους δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

«Πιστεύουμε ότι ο κίνδυνος αναστολής των παραδόσεων ρωσικού φυσικού αερίου κάτω από τη συμβατική της δέσμευση είναι περιορισμένος εκτός εάν υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης», ανέφεραν σε έκθεσή τους οι αναλυτές της JPMorgan Chased & Co. Vincent Ayral και Javier Garrido

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης