Ενέργεια

Οι κινήσεις της Γερμανίας για να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία

Οι κινήσεις της Γερμανίας για να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία
H επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε ότι η Γερμανία πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων «το συντομότερο δυνατό»

Καθώς η Ρωσία εξαπέλυε την επίθεσή της στην Ουκρανία, οι Ευρωπαίοι ξαναζούσαν σκηνές από μια άλλη εποχή. Η Γερμανία θα θεσπίσει τώρα νόμους για τη διασφάλιση στρατηγικών ενεργειακών αποθεμάτων, ώστε να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία, αναμεταδίδει το euractiv.gr

«Περαιτέρω μέτρα βρίσκονται καθ’ οδόν για τον επόμενο χειμώνα, περιλαμβανομένης της εξασφάλισης ενός αποθέματος φυσικού αερίου με τέτοιο τρόπο ώστε οι ιδιοκτήτες των αποθηκών να είναι υποχρεωμένοι να έχουν τις αποθήκες γεμάτες πριν από την έναρξη του χειμώνα», εξήγησε ο Γερμανός αντικαγκελάριος, Robert Habeck.

«Ο νόμος για το σκοπό αυτό συντάσσεται και στη συνέχεια θα παρουσιαστεί επίσης άμεσα, ώστε να αγοράζεται φυσικό αέριο το καλοκαίρι», δήλωσε στους δημοσιογράφους στις 24 Φεβρουαρίου.

Αλλά οι ανησυχίες του Habeck εν μέσω μιας ιστορικά σημαντικής γερμανικής απροθυμίας να στηριχθεί στις ρωσικές ενεργειακές εξαγωγές δεν τελειώνουν εδώ. «Η Γερμανία εξαρτάται κατά 50% από τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε πως η χώρα θα διαχειριστεί τα αποθέματα άνθρακα με το ίδιο τρόπο που σχεδίαζε για το φυσικό αέριο.

H διαχείριση του φετινού χειμώνα

Αν και το 35% των εισαγωγών πετρελαίου της χώρας προέρχεται από τη Ρωσία, το εθνικό απόθεμα της Γερμανίας θα εξασφάλιζε τον εφοδιασμό για 90 ημέρες, ακόμη και αν σταματούσε η προμήθεια εντελώς. Ενώ η Γερμανία εξαρτάται κατά 55% από τις ρωσικές εισαγωγές φυσικού αερίου, τα επίπεδα αποθήκευσης έχουν σταθεροποιηθεί.

«Μπορούμε τώρα να πούμε ότι θα περάσουμε με ασφάλεια αυτόν τον χειμώνα. Η προμήθεια φυσικού αερίου είναι ασφαλής ακόμη και στην περίπτωση που οι τιμές συνεχίσουν να εκτοξεύονται στα ύψη ή η Ρωσία μειώσει ή διακόψει εντελώς την προμήθεια φυσικού αερίου», δήλωσε ο Habeck. Καθώς περίπου το ήμισυ των εισαγωγών λιθάνθρακα της Γερμανίας προέρχεται από τη Ρωσία,  η κυβέρνηση θα εισάγει ένα απόθεμα για να εγγυηθεί την ασφάλεια του εφοδιασμού.

Τέλος, η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε ότι η Γερμανία πρέπει να ανεξαρτητοποιηθεί από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων «το συντομότερο δυνατό» και να επιταχύνει την επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η τρέχουσα κρίση θα μπορούσε να ωθήσει τη Γερμανία να κάνει γρήγορα ό,τι είναι απαραίτητο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης