Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Mε ΑΠΕ στο 47,5% οι τιμές χονδρικής υποχωρούν - Αποκαλυπτική η σύγκριση με τις γειτονικές χώρες

Mε ΑΠΕ στο 47,5% οι τιμές χονδρικής υποχωρούν - Αποκαλυπτική η σύγκριση με τις γειτονικές χώρες
Πως διαμορφώνεται το μείγμα παραγωγής σε σχέση με άλλες χώρες - Πως υποχώρησαν οι τιμές
Σχετικά Άρθρα

Αργή αλλά σταθερή αποκλιμάκωση καταγράφουν οι χονδρικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας το τελευταίο διάστημα ως αποτέλεσμα της αυξημένης συμμετοχής των ΑΠΕ, αλλά και της πτώσης της ζήτησης λόγω των υψηλών, για την εποχή, θερμοκρασιών που επικράτησαν για αρκετές ημέρες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα Πέμπτη 24/2 η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας διαμορφώθηκε σε 175,61 ευρώ/MWh μειωμένη κατά 7% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Επίσης είναι ενδιαφέρον ότι από τις 18 Φεβρουαρίου έχει σπάσει προς τα κάτω το φράγμα των 200 ευρώ/MWh ενώ και την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε μείωση της μέσης χονδρικής τιμής σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη.

Για σήμερα η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 335,62 GWh, ενώ η πτώση της τιμής οφείλεται στην μεγάλη συμμετοχή των ΑΠΕ που έφθασε στο 47,5%. Ο λιγνίτης συμμετέχει στο μίγμα μόλις κατά 5,6%. Το φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου έχει πάρει και πάλι την ανηφόρα το τελευταίο διήμερο λόγω της ρωσοουκρανικής κρίσης συμμετέχει στο μίγμα με μειωμένο ποσοστό 24,8%. Η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών είναι μόλις στο 3%, ενώ οι εισαγωγές είναι αυξημένες με ποσοστό 14,6%. Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος ήταν στα 207,70 ευρώ/MWh μειωμένη κατά 2,45%. Σε σύγκριση με τις τιμές της Ευρώπης όπως παρουσιάζονται από τη ΡΑΕ και αφορούν τη χθεσινή ημέρα (22/2) η ελληνική αγορά συνεχίζει να κινείται σε μάλλον υψηλά επίπεδα, χαμηλότερα από την Ιταλία, αλλά υψηλότερα από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Αμταγωνιστική η Ελλάδα δοθείσης της ιδιομορφίας του μείγματος

Στις αιτιάσεις περί των υψηλών τιμών χονδρικής στην ελληνική αγορά επιχείρησε να απαντήσει χθες σε ημερίδα του ΙΕΝΕ ο Ανδρέας Πετροπουλέας διευθυντής διαχείρισης ενέργειας της Elpedison.
Ο κ. Πετροπουλέας συνέκρινε το μείγμα των γειτονικών χωρών με αυτό της Ελλάδας τους τελευταίους 13 μήνες από την 1 Ιανουαρίου 2021 έως και τον Ιανουάριο του 2022. Την περίοδο αυτή η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ελληνικό μίγμα ήταν 47,2%, δηλαδή εξαρτάται η παραγωγή της από το φυσικό αέριο, ενώ η Βουλγαρία έχει 40,8% άνθρακα 34,8% πυρηνικά και μόνο 6,2% φυσικό αέριο. Αντιστοίχως η Ρουμανία έχει 19,2% πυρηνικά και 18,5% φυσικό αέριο, ενώ η Ουγγαρία που είναι χώρα αναφοράς για την Ελλάδα, έχει 47,4% πυρηνικά 27,3% φυσικό αέριο. Η Ιταλία είναι η μόνη χώρα που έχει παρόμοιο μίγμα με αυτό της Ελλάδας 46,8% φυσικό αέριο και η Σερβία 62,4% άνθρακα και 28,8% νερά.

Αυτούς τους 13 μήνες η μέση τιμή του της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ήταν 125,11 στην Ουγγαρία 120,97 και στην Ιταλία 6 ευρώ ακριβότερα. Όσο δε για τη Σερβία ήταν στο 121 παρά το γεγονός ότι όλες αυτές οι χώρες έχουν πολύ ευνοικότερο μίγμα από το ελληνικό, ανέβασαν τις τιμές ώστε να εισπράξουν το μέγιστο από την ενέργεια κι η κρίση. Η Ελλάδα τελικά είναι η πιο φτηνή ευρωπαϊκή χώρα αν συνυπολογίσουμε την παράμετρο του μίγματος παραγωγής και της μεγάλης συμμετοχής του φυσικού αερίου κατέληξε ο κ. Πετροπουλέας.

Υποχωρεί η ζήτηση

Πάντως σε ότι αφορά τα τρέχοντα όλοι οι αναλυτές συγκλίνουν στην άποψη ότι οι υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες έφεραν μείωση της ζήτησης ηλεκτρισμού, η οποία σε συνδυασμό με τις αυξημένες καθαρές εισαγωγές ασκούν καθοδικές πιέσεις στις τιμές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα ζήτηση ηλεκτρισμού υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 1,1 TWh (1.061 GWh), με το ωριαίο φορτίο να παρουσιάζει πτώση κατά 256 MW σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Η συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώθηκε στις 1.091 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος (31 GWh).

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης