Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική εξέιλξη, που επαναφέρει τις ελπίδες για μια ειρηνευτική προσπάθεια με αποτελεσματικότητα μεταξύ των δύο κορυφαίων ηγετών.
Η αποφυγή μιας πολεμικής εμπλοκής είναι πολύ σημαντική, οι επόμενες ημέρες θα δείξουν όμως, αν η ειρήνη κερδίζει ουσιαστικό έδαφος.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Elysee Palace o πρόεδρος Macron έπεισε τους δυο ηγέτες να υπάρξει μια συνάντηση κορυφής με θέμα " την ασφάλεια και στρατηγική σταθεροποίηση της Ευρώπης"
"Οι Πρόεδροι Biden και Putin αποδέχτηκαν και οι δυο επί της αρχής μια τέτοια συνάντηση" αναφέρει η ανακοίνωση." Οι δυο Πρόεδροι συμφώνησαν επί της αρχής να προχωρήσουν σε μια συνάντηση με την προϋπόθεση ότι η Ρωσία δεν θα εισβάλλει στην Ουκρανία"
Στην συνέχεια αυτό επιβεβαιώθηκε και με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Ο Πρόεδρος Biden αποδέχεται επί της αρχής μια τέτοια συνάντηση, ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Jen Psaki.
Νωρίτερα:
Συμβούλιο Ασφαλείας συγκαλεί ο πρόεδρος Biden λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης στην Ουκρανία.
Παρά ταύτα οι διπλωματικοί οδοί παραμένουν ανοιχτοί και στις 26/2 είναι προγραμματισμένη συνάντηση Μπλίνκεν - Λαβρόφ.
Στις αρνητικές εξελίξεις το γεγονός ότι η Ρωσία συνεχίζει με την Λευκορωσία τα γυμνάσια και ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι Ρώσοι μπορούν να χτυπήσουν σε διάφορες ουκρανικές πόλεις.
Η Ρωσία και η Λευκορωσία θα συνεχίσουν τις κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις λόγω της κλιμάκωσης της κατάστασης στο Ντονμπάς, ανακοίνωσε ο Λευκορώσος υπουργός Άμυνας Βίκτορ Κχρένιν.
«Σε συνδυασμό με την αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας κοντά στα εξωτερικά σύνορα του Union State (της Ρωσίας και της Λευκορωσίας) και την επιδείνωση της κατάστασης στο Ντονμπάς, οι πρόεδροι Λευκορωσίας και Ρωσίας αποφάσισαν να συνεχίσουν τις δοκιμές για την απόκριση των δυνάμεων του "Κράτους Ένωσης" (Union State)» δήλωσε ο Κχρενίν την Κυριακή (20/02).
Ελπίδες μετά την επαφή Μακρόν - Πούτιν
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν συμφώνησαν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα στην αναγκαιότητα να βρεθεί διπλωματική λύση στην κλιμακούμενη κρίση στην ανατολική Ουκρανία κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική προεδρία και το Κρεμλίνο.
Οι δύο άνδρες συμφώνησαν σήμερα να κάνουν τα πάντα για να επιτευχθεί γρήγορα μια κατάπαυση του πυρός στην ανατολική Ουκρανία. Οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες με αυτό τον στόχο και θα εργαστούν στην κατεύθυνση διεξαγωγής μιας πιθανής διάσκεψης σε ανώτατο επίπεδο με τη Ρωσία, την Ουκρανία και συμμάχους ώστε να εγκατασταθεί μια νέα τάξη ασφαλείας στη Ευρώπη, πρόσθεσε η γαλλική προεδρία.
Επίσης σύμφωνα με το Sputnik, o Πούτιν ενημέρωσε τον Μακρόν για την πίεση του ΝΑΤΟ προς το Κίεβο να καταφύγει σε στρατιωτική λύση στο Ντονμπάς.
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το μεσημέρι της Κυριακή (20/2) ο Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να εξοπλίσει την Ουκρανία με όπλα και να ενθαρρύνει το Κίεβο να επιλύσει τη σύγκρουση στο Ντονμπάς με τη βία κατά τη διάρκεια της συνομιλίας της Κυριακής με τον Γάλλο ηγέτη, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.
«Δεν μπορούμε να κρατάμε συνεχώς κλάδο ελαίας στη Ρωσία»
Το ουκρανικό από την οπτική γωνία της ΕΕ απασχολεί την τρίτη και τελευταία ημέρα της Διάσκεψης του Μονάχου. Αποχωρεί ο Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ.
Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής σε περίπτωση ανάφλεξης για να εξασφαλιστεί συναίνεση στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας
Προσκεκλημένοι στα πάνελ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μίσελ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την ευρωπαϊκή Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ, οι υπουργοί Άμυνας Γερμανίας, Γαλλίας και Βρετανίας και αξιωματούχοι από άλλες χώρες.
Το βασικό ερώτημα είναι πως είναι δυνατόν να εξασφαλιστεί η ενότητα της ΕΕ στη διαμόρφωση κοινής εξωτερική πολιτικής και πολιτική άμυνας απέναντι σε προκλήσεις, όπως το ουκρανικό. «Δεν είναι δυνατόν να κρατάμε συνεχώς κλάδο ελαίας απέναντι στη Ρωσία, όταν κάνει πυραυλικές δοκιμές και συγκεντρώνει στρατό στην ουκρανική μεθόριο», υπογράμμισε ο Σαρλ Μίτσελ, «το μεγάλο ερώτημα είναι, η Μόσχα επιθυμεί τον διάλογο»;
Ο Μίσελ σημείωσε ότι από τα λεγόμενα του Κρεμλίνου, υπάρχει κάποια ανάσα ελπίδας, αλλά από τις πράξεις του ενδυναμώνεται εικόνα στρατιωτικής ενίσχυσης των ρωσικών δυνάμεων που είναι επικίνδυνη για την περιοχή του Ντονμπάς. Προανήγγειλε μάλιστα ότι σε περίπτωση πολεμικής ανάφλεξης στα σύνορα της Ουκρανίας, θα καλέσει σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής τους 27, για να εξασφαλιστεί, όπως είπε, η απόλυτη συναίνεση στο πλέγμα των ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Σολτζ: Όχι ακόμα κυρώσεις στην Μόσχα - Ναι στις εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου
Δεν είναι η ώρα ακόμα για κυρώσεις στην Μόσχα ανέφρε ο Γερμανός Καγκελλάριος, θέλοντας να κρατήσει το προλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, μιλώντας στο CNBC.
Πρόσθεσε δε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου ένανατι της Ρωσίας.
www.worldenergynews.rg