Σε αναζήτηση ισορροπιών σε μια δύσκολη περίοδο για την αγορά ηλεκτρισμού καθώς οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης αγγίζουν όλους τους κρίκους της αλυσίδας, βρίσκονται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και η ΡΑΕ. Ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας είχε μάλιστα μετά την χθεσινή ολομέλεια κατ ιδίαν συναντήσεις με τους παρόχους που έχουν οφειλές στο σύστημα.
Στα one to one που έγιναν ο υπουργός επιχείρησε να αποκτήσει προσωπική εικόνα για το βάθος του προβλήματος έκαστου προμηθευτή, ώστε να συνδράμει με τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις με στόχο την σταθεροποίηση του συστήματος από περαιτέρω επιδείνωση των ανοιγμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Σκρέκας ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση της ΡΑΕ για την αντιμετώπιση του προβλήματος πριν πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις και οδηγήσει σε καταστάσεις του παρελθόντος όπως η περίπτωση Energa Hellas Power, όταν οι δυο εταιρίες έκλεισαν αφήνοντας υπέρογκα χρέη τα οποία τότε επωμίστηκε η ΔΕΗ στην οποία ανήκαν τότε τόσο ο ΑΔΜΗΕ όσο και ο ΔΕΔΔΗΕ.
Κατά την τηλεδιάσκεψη της Ολομέλειας της ΡΑΕ που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή του ΥΠΕΝ, εκπροσώπων του ΔΑΠΕΕΠ και του ΔΕΔΔΗΕ και διοικητικών στελεχών από τις εταιρίες προμήθειας, οι οποίες προφανώς έχουν και τις μεγαλύτερες οφειλές σε ΥΚΩ, ΕΤΜΕΑΡ και τέλη χρήσης δικτύου. Πρέπει να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη δεν συμμετείχε ο ΑΔΜΗΕ. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι υπάρχει μια μικρή αύξηση των οφειλών προς τον διαχειριστή του συστήματος η οποία είναι αμελητέα.
Κύκλοι της αγοράς εκτιμούν οτι θα έχουμε deal ανάμεσα στο γκρουπ των ισχυρών και τις πιο αδύνατες εταιρίες που ταλανίζονται στην κρίση.
Από τις εταιρίες που ανήκουν σε ισχυρούς ομίλους δεν απoκλείεται να δούμε πρωτοβουλία από την NRG, που στόχο έχει να μεγαλώσει το μεριδιό της και διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια ένεκα ομίλου Motor Oil. Στις πιο αδύνατες, η οποία είναι και ανοιχτή σε στρατηγικό επενδυτή και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις είναι η Volterra.
Σε κάθε περίπτωση η αγορά δείχνει ότι έχει ένα άνοιγμα 250 - 300 εκατ ευρώ, που σε κάθε περίπτωση μπορεί με διάφορους τρόπους να μαζευτεί, σίγουρα όμως δεν πρέπει να μεγαλώσει.
Aναλυτικά στοιχεία και πίεση ακόμα και με νομικά μέτρα
Η εικόνα που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη κάθε άλλο παρά σαφής ήταν ως προς το ύψος των οφειλών για κάθε εταιρία και για το λόγο αυτό η ΡΑΕ ζήτησε επιπλέον αναλυτικά στοιχεία. Όπως αναφέρουν πηγές προσκείμενες στη ΡΑΕ η Αρχή εξετάζει τα στοιχεία των προμηθευτών με βάση τις αρχές της διαχείρισης κινδύνου για τους διαχειριστές και με γνώμονα την ομαλή χρηματοδότηση των σκοπών δημοσίου συμφέροντος. Παράλληλα την ίση μεταχείριση μεταξύ των προμηθευτών και τη διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας της αγοράς, ώστε να αποφευχθούν επικίνδυνες διαταραχές. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές οι διαχειριστές οφείλουν να λαμβάνουν μέτρα διασφάλισης της διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών των προμηθευτών.
Με άλλα λόγια η κατεύθυνση της ΡΑΕ κυρίως προς τον ΔΕΔΔΗΕ που φαίνεται ότι «γράφει» τις μεγαλύτερες ληξιπρόθεσμες οφειλές είναι να ασκηθεί πίεση και νομικά μέτρα σε βάρος των εταιριών που οφείλουν τέλη χρήσης δικτύου. Με βάση την υπουργική απόφαση του Αυγούστου του 2021 οι διαχειριστές είναι καλυμμένοι από τους προμηθευτές από με εγγυητικές, που όμως δεν αποκλείεται και αυτές να εκπέσουν σε μια παρατεινόμενη δυσκολία της αγοράς
Επίσης από την πλευρά της ΡΑΕ θα συνεχίσει να ασκείται πίεση κυρίως για τη ρύθμιση των οφειλών προς τους Δήμους οι οποίοι έχουν κάνει διαβήματα διαμαρτυρίας τόσο στα υπουργεία Εσωτερικών και Ενέργειας όσο και στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Επιδεινούμενο περιβάλλον
Με τις τιμές στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, παρά την πτώση των τελευταίων ημερών, να είναι σταθεροποιημένες στα 200 ευρώ/MWh και τους καταναλωτές να δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς, παρά τις κρατικές επιδοτήσεις που φθάνουν τα 400 εκατ ευρώ το μήνα, η ρευστότητα όλων των εταιριών προμήθειας κινείται στο κόκκινο. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον δεν είναι λίγες οι εταιρίες προμήθειας (κυρίως μικρότερες που δεν ανήκουν σε ισχυρούς καθετοποιημένους ομίλους) που μετακυλούν το πρόβλημα στους διαχειριστές δηλαδή των ΔΕΔΔΗΕ, τον ΔΑΠΕΕΠ, τον ΑΔΜΗΕ αλλά και τους Δήμους, καθυστερώντας την καταβολή των τελών που εισπράττονται μέσω των λογαριασμών.
Οι οφειλές βαίνουν αυξανόμενες και όπως όλα δείχνουν το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στον ΔΕΔΔΗΕ αλλά και στους δήμους οι οποίοι μάλιστα έχουν προχωρήσει σε έντονη διαμαρτυρία προς την κυβέρνηση μέσω του συλλογικού τους οργάνου δηλαδή της ΚΕΔΕ. Σύμφωνα με πληροφορίες οι οφειλές προς τους δήμους ανέρχονται σε 100 εκατ. ευρώ και όπως υποστηρίζουν παράγοντες της ΚΕΔΕ δεν σχετίζονται με την ενεργειακή κρίση αφού πολλές από αυτές έχουν ξεπεράσει τους δώδεκα μήνες.
www.worldenergynews.gr