Ενέργεια

Στο επίκεντρο της ουκρανικής κρίσης οι αλυσίδες εφοδιασμού - Γιατί «τρέχει» η Ν. Κορέα

Στο επίκεντρο της ουκρανικής κρίσης οι αλυσίδες εφοδιασμού - Γιατί «τρέχει» η Ν. Κορέα
Ο υπουργός Εμπορίου είπε στο CNBC ότι η χώρα του λαμβάνει ήδη μέτρα για τη διαχείριση του κινδύνου της εφοδιαστικής αλυσίδας

Η Νότια Κορέα παρακολουθεί στενά την κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας για να αξιολογήσει τον αντίκτυπό της στις τιμές της ενέργειας ή πιθανές διακοπές στις αλυσίδες εφοδιασμού, δήλωσε στο CNBC ο υπουργός Εμπορίου της.

«Πιστεύω ότι πρώτα, παρακολουθούμε στενά την άνοδο των τιμών της ενέργειας. Έως και 92% των αναγκών της Νότιας Κορέας καλύπτονται από τις εισαγωγές ενέργειας. Ορισμένες από αυτές τις αλυσίδες εφοδιασμού στον μεταποιητικό τομέα θα μπορούσαν επίσης να εκτεθούν σε αυτούς τους πιθανούς γεωπολιτικούς κινδύνους. Λαμβάνουμε λοιπόν όλα αυτά τα μέτρα πολιτικής για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον πιθανό κίνδυνο» δήλωσε χαρακτηριστικά στο CNBC, o Yeo Han-koo.

Οι εντάσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες καθώς η Ρωσία συγκέντρωσε στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της με την Ουκρανία. Οι τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί λόγω αυτών των εντάσεων, αλλά διαπραγματεύονταν χαμηλότερα σήμερα (στα 70 δολ/MWh τα συμβόλαια TTF Μαρτίου – Απριλίου).

Επέκταση της κρίσης

Ο υπουργός Εμπορίου είπε στο CNBC ότι η χώρα του λαμβάνει ήδη μέτρα για τη διαχείριση του κινδύνου της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ορισμένες από τις βασικές εξαγωγές της Νότιας Κορέας περιλαμβάνουν αυτοκίνητα, τσιπ και άλλα ηλεκτρονικά είδη. Ο Yeo είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει ποιες κρίσιμες πρώτες ύλες θα μπορούσαν να είναι ευάλωτες.

Απουσία chips

Καμία χώρα δεν διαθέτει αλυσίδες εφοδιασμού με τσιπ. Καθώς η παγκόσμια έλλειψη chip παρατείνεται, ο Yeo ζήτησε διεθνή συνεργασία για την επίλυση του προβλήματος. Ο τεχνολογικός γίγαντας Samsung της Νότιας Κορέας, μαζί με την TSMC της Ταϊβάν, κυριαρχούν επί του παρόντος στην παγκόσμια παραγωγή chip.

«Οι κορεατικές εταιρείες διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτήν την αλυσίδα εφοδιασμού ημιαγωγών», είπε ο Yeo. «Πιστεύουμε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να κατέχει ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού στους ημιαγωγούς ή σε οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία».

Η συνεχιζόμενη κρίση εφοδιασμού για τσιπ έχει βλάψει την παραγωγή σε διάφορους κλάδους – από αυτοκίνητα έως καταναλωτικές συσκευές, προσωπικούς υπολογιστές και smartphone, που απαιτούν ημιαγωγούς για να λειτουργήσουν. «Είναι πολύ σημαντικό να διατηρήσουμε πραγματικά στενή διεθνή συνεργασία για τη διαχείριση αυτής της κρίσιμης αλυσίδας εφοδιασμού ημιαγωγών, μπαταριών ή ηλεκτρικών οχημάτων», είπε ο Yeo σχετικά με την έλλειψη τσιπ. Πρόσθεσε ότι η Νότια Κορέα αναπτύσσει ένα «δίκτυο συνεργασίας» στους ημιαγωγούς και άλλες κρίσιμες βιομηχανικές αλυσίδες εφοδιασμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης