Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρωσία: Έτοιμη για νέες αγορές αν επιβληθούν κυρώσεις στην ενέργεια

Ρωσία: Έτοιμη για νέες αγορές αν επιβληθούν κυρώσεις στην ενέργεια

Η Ευρώπη λαμβάνει περίπου το 40% του φυσικού αερίου και το 26% των αναγκών σε πετρέλαιο από τη Ρωσία

Η Ρωσία είναι έτοιμη να επαναδρομολογήσει τις προμήθειες σε άλλες αγορές εάν οι νέες δυτικές κυρώσεις στοχεύουν στον ενεργειακό της τομέα, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ. Ο Σιλουανόφ δεν είπε πώς θα εκτρέψει η Μόσχα τις εξαγωγές ενέργειας της, αλλά επεσήμανε ότι τα συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας, το Εθνικό Ταμείο Πλούτου και το δημοσιονομικό πλεόνασμα θα πρέπει να προστατεύσουν την οικονομία και τις τράπεζες από τυχόν κυρώσεις.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν νέες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων τραπεζών, στην οικονομία και την ενέργεια της Ρωσίας, με πιθανούς ελέγχους στις εξαγωγές, σε περίπτωση που η Μόσχα εισβάλει στη γειτονική Ουκρανία. Το Κρεμλίνο αρνείται ότι έχει τέτοια πρόθεση.
"Οποιοσδήποτε περιορισμός των εξαγωγών θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών. Και αν εφαρμοστούν τέτοιοι περιορισμοί, τότε οι αυξήσεις στις τιμές θα πρέπει να αντισταθμίσουν σε μεγάλο βαθμό αυτούς τους περιορισμούς", είπε ο Σιλουάνοφ στους δημοσιογράφους, καθώς ο προϋπολογισμός της Ρωσίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις πωλήσεις ενέργειας τόσο στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και σε χώρες της Ασίας.

H Moody's

Οι ρωσικές εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 46% των στερεών καυσίμων της Ευρώπης, όπως ο άνθρακας, το 26% του αργού πετρελαίου και το 38% του φυσικού αερίου της περιοχής, εκτιμά η έρευνα της Moody's, επισημαίνοντας ότι ακόμη και μια σύντομη μείωση της προσφοράς φυσικού αερίου θα τονώσει περαιτέρω τις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό.

«Μια εντατικοποίηση των πληθωριστικών πιέσεων θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την πίεση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και άλλες κεντρικές τράπεζες για αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε η Moody's.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη έφτασε στο ρεκόρ 5,1% τον Ιανουάριο, τροφοδοτώντας τις προσδοκίες ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να τερματίσει το σχέδιο αγοράς ομολόγων και να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά από τα μέσα του 2011.

Οι επιλογές της Ρωσίας να επαναδρομολογήσει το φυσικό αέριο του αγωγού από την Ευρώπη, το οποίο παρέχεται μέσω οδών που δεν συνδέονται με τις ασιατικές αγορές, είναι περιορισμένες.
Ωστόσο, οι traders λένε ότι η Μόσχα μπορεί να έχει μεγαλύτερη ευελιξία με εξαγωγές πετρελαίου από τις οποίες περίπου τα μισά, ή περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), παραδίδονται στην Ευρώπη δια θαλάσσης.

Αυτόν τον μήνα, η Ρωσία συμφώνησε να πουλά επιπλέον 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στην Κίνα ετησίως αργότερα αυτή τη δεκαετία, ίσο με το 5% των τρεχουσών εξαγωγών της Μόσχας στην Ευρώπη, και στο ίδιο επίπεδο με τους όγκους που απέστειλε η Gazprom στο Πεκίνο πέρυσι.
Η Κίνα καταναλώνει περίπου 1,5 εκατομμύριο bpd ρωσικού πετρελαίου, ή το ένα πέμπτο των συνολικών εξαγωγών της Μόσχας, που αποστέλλονται τόσο μέσω αγωγών όσο και μέσω λιμανιών, για να αυξηθούν κατά άλλα 200.000 bpd χάρη στην πρόσφατη συμφωνία Rosneft (ROSN.MM).

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης