Ενέργεια

Διεθνής αναλυτής: Στα 120 δολάρια η τιμή του πετρελαίου σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Διεθνής αναλυτής: Στα 120 δολάρια η τιμή του πετρελαίου σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία
O Roche προέβλεψε ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα είχε μεγάλου βεληνεκούς οικονομικές συνέπειες

Σαφή προειδοποίηση για ντόμινο δραματικών εξελίξεων στην αγορά πετρελαίου έκανε ο Βετεράνος αμναλυτής David Roche την τρέχουσα εβδομάδα, σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Oilprice.

Η κατάσταση στην Ουκρανία βρίσκεται στο επίκεντρο εδώ και εβδομάδες, και θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι αν η Ρωσία ήθελε να εισβάλει, θα το είχε κάνει ήδη, αλλά γνωρίζει ότι ενέχει ρίσκο μια τέτοια κίνηση. Από την άλλη πλευρά, είναι γεγονός ότι υπάρχουν ρωσικά στρατεύματα και στρατιωτικός εξοπλισμός κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, και αυτό φυσικά προκαλεί νευρικότητα όχι μόνο την Ουκρανία, αλλά και τη Δυτική Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι ενεργειακές ανάγκες

Είναι γεγονός ότι η Ουκρανία έχει γνωστοποιήσει την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και τις απεγνωσμένες προσπάθειές της τις τελευταίες δύο εβδομάδες να εξασφαλίσει εναλλακτικές λύσεις σε αυτήν την προμήθεια σε περίπτωση διακοπής. Ωστόσο, μια κλιμάκωση στην Ουκρανία θα επηρεάσει επίσης τις τιμές του πετρελαίου.

«Σε ενδεχόμενο εισβολής στην Ουκρανία, οι τιμές του πετρελαίου θα έφταναν αστραπιαία στα 120 δολ/βαρέλι» τόνισε ο Roche στο CNBC.

Ο Roche προέβλεψε ότι μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα είχε μεγάλου βεληνεκούς οικονομικές συνέπειες, προειδοποιώντας ότι πολλοί παράγοντες της αγοράς υποεκτιμούν τις πιθανές συνέπειες μία ρωσο – ουκρανικής κρίσης.

Όπως είπε, αν ο Putin  «κάνει κάτι δραματικό σχετικά με την Ουκρανία», οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι πιθανό να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και οι προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας θα «αλλάξουν δραστικά».
Ωστόσο, ενώ η εισβολή παραμένει μια πιθανή εξέλιξη, φαίνεται να υπάρχουν αρκετές πραγματικές εξελίξεις στον τομέα του πετρελαίου που θα μπορούσαν να δουν τις τιμές να ξεπεράσουν τα 100 δολάρια το βαρέλι. Η προσφορά παραμένει περιορισμένη και οι traders εξακολουθούν να ανησυχούν γι' αυτό, ακόμη και όταν οι τελευταίες προβλέψεις για την παραγωγή στις ΗΠΑ είναι αισιόδοξες.

Από γκάλοπ που έγινε μεταξύ 5.529 πολιτών σε επτά χώρες της ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, προέκυψε ότι η πλειονότητα των πολιτών σε όλες τις χώρες που έγινε η έρευνα πίστευαν ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης