Ενέργεια

Σε υψηλό επταετίας το πετρέλαιο, πάνω από τα 92 δολ. το βαρέλι

Σε υψηλό επταετίας το πετρέλαιο, πάνω από τα 92 δολ. το βαρέλι

 Το Brent κινείται στα 92,82 δολ και το αργό στα 92,18 δολάρια

 

Οι τιμές του πετρελαίου έφθασαν στα υψηλά επτά ετών την Παρασκευή, καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις και η χειμερινή καταιγίδα στις Ηνωμένες Πολιτείες πυροδότησε ανησυχίες για διακοπή του εφοδιασμού.

Περί τις 18: 30 το Brent σημείωνε άνοδο 2,05%, φθάνοντας στα 92,82 δολ. το βαρέλι έχοντας νωρίτερα φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014 στα 93,05 δολάρια.
Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate αυξήθηκε 2,14%, στα 92,18 δολάρια, αφού έφθασε επίσης σε υψηλό επταετίας στα 92,33 δολάρια.
Και τα δύο είναι σε ανοδική τροχιά για έβδομη συνεχόμενη εβδομάδα.
«Μπορεί να είναι απλώς θέμα χρόνου μέχρι να φτάσουμε στα τριψήφια νούμερα», δήλωσε ο Craig Erlam, ανώτερος αναλυτής αγοράς στον OANDA.
Η χειμερινή καταιγίδα στο Τέξας βρίσκεται πίσω από το τελευταίο ράλι της τιμής του πετρελαίου, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για διακοπές παραγωγής στη λεκάνη Permian, το μεγαλύτερο πεδίο σχιστόλιθου των ΗΠΑ.

Η κρίση στην Ουκρανία

Οι αγορές πετρελαίου έχουν επίσης κερδίσει στήριξη από τις εντάσεις γύρω από την κρίση στην Ουκρανία, οι οποίες έχουν εντείνει τις ανησυχίες για τις ήδη περιορισμένες προμήθειες πετρελαίου.
«Η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου κατά την τελευταία συνεδρίαση υποβοηθήθηκε επίσης από νέα στοιχεία για τον αγώνα του ΟΠΕΚ να αυξήσει την παραγωγή», δήλωσε ο Stephen Brennock του Petro Broker PVM.
Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοι με επικεφαλής τη Ρωσία, μαζί γνωστοί ως OPEC+, συμφώνησαν αυτή την εβδομάδα να συνεχίσουν τις μέτριες αυξήσεις της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα (bpd), με τον όμιλο ήδη να αγωνίζεται να επιτύχει τους υπάρχοντες στόχους και παρά πίεση από κορυφαίους καταναλωτές για να αυξηθεί η παραγωγή πιο γρήγορα.
Το Ιράκ, ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του ΟΠΕΚ, άντλησε πολύ κάτω από την ποσόστωσή του στον ΟΠΕΚ+ τον Ιανουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της κρατικής εταιρείας εμπορίας SOMO την Πέμπτη.
Εν τω μεταξύ, το Καζακστάν, μέλος του ΟΠΕΚ+, θέλει περισσότερο από την παραγωγή πετρελαίου του να παραμείνει στη χώρα για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές των καυσίμων.
Η Commerzbank αύξησε την πρόβλεψή της για την τιμή του πετρελαίου για το πρώτο τρίμηνο του 2022 στα 90 δολάρια το βαρέλι, από 80 δολάρια προηγουμένως. Μεσοπρόθεσμα, ωστόσο, η Citi Research αναμένει ότι η αγορά πετρελαίου θα μεταβεί σε πλεόνασμα το επόμενο τρίμηνο, συμβάλλοντας έτσι στην υποχώρηση των τιμών.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης