Το 2021, οι εισαγωγές ρωσικού θερμικού άνθρακα στην Ευρώπη, αυξήθηκαν σε 31,1 εκατομμύρια τόνους, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 16,2% με το περισσότερο να αποστέλλεται στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία,
Παρά τις φιλοδοξίες της Ευρώπης να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο καθαρό μηδέν μέχρι τα μέσα του αιώνα, πράγμα που σημαίνει ότι θα απογαλακτιστεί από όλα τα ορυκτά καύσιμα, αλλά κυρίως τον άνθρακα, η ήπειρος έχει στραφεί στον άνθρακα από το φυσικό αέριο από τα μέσα του περασμένου έτους.
Ακόμη και προτού οι πιθανές κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία σταματήσουν τον μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης, οι αγοραστές καυσίμων ανταποκρίθηκαν στις τιμές - ρεκόρ του φυσικού αερίου σύμφωνα με το Reuters.
Οι εισαγωγές άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκαν κατά 55,8% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, σε 10,8 εκατομμύρια τόνους - εκ των οποίων η Ρωσία προμήθευσε το 43,2% - σύμφωνα με ανάλυση της ναυπηγικής εταιρείας Braemar ACM, με βάση τα στοιχεία παρακολούθησης πλοίων. Η Αυστραλία παρείχε περίπου 19,1%. Οι εισαγωγές άνθρακα στην ΕΕ αυξήθηκαν επίσης τον Δεκέμβριο του 2021 κατά 35,1% σε ετήσια βάση σε 9,3 εκατομμύρια τόνους.
Για το 2021 συνολικά, οι εισαγωγές ρωσικού θερμικού άνθρακα στην Ευρώπη, εκ των οποίων η πλειοψηφία αποστέλλεται στη Γερμανία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, αυξήθηκαν σε 31,1 εκατομμύρια τόνους, καταγράφοντας ετήσια αύξηση 16,2%, σύμφωνα με την Braemar.
Ευρωπαίοι πολιτικοί υποστηρίζουν ότι η Ρωσία βοήθησε να προκληθούν οι τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου με την παρακράτηση των προμηθειών, μια κατηγορία που η Ρωσία αρνείται. Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι τηρεί τις συμβατικές συμφωνίες με ευρωπαίους πελάτες και ότι οι τιμές θα έπεφταν εάν η Γερμανία ενέκρινε τον αγωγό Nord Stream 2 που υποστηρίζεται από την Gazprom, καθώς αυτό θα αυξήσει τις αποστολές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Εν τω μεταξύ, οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου αναμένεται να συνεχίσουν να οδηγούν σε υψηλή ζήτηση άνθρακα.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι η ευρωπαϊκή ζήτηση φυσικού αερίου αναμένεται να μειωθεί κατά 4,5% φέτος, καθώς ο άνθρακας είναι φθηνότερος για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Περιορισμένες προμήθειες
Οι προμήθειες άνθρακα είναι επίσης περιορισμένες γεγονός που οδηγεί σε άνοδο την τιμή, κάτι που κάποια στιγμή αναμένεται να περιορίσει τις ευρωπαϊκές αγορές. Η ευρωπαϊκή τιμή φυσικού θερμικού άνθρακα για το συμβόλαιο του Μαρτίου σημείωσε άνοδο 78% τον Ιανουάριο, ενώ η φυσική τιμή στο Newcastle της Αυστραλίας για τον Μάρτιο αυξήθηκε κατά 71% τον περασμένο μήνα.
«Οι περιορισμοί στον εφοδιασμό σε άλλους βασικούς προμηθευτές… δηλαδή στην Κολομβία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνέβαλαν σε μια ήδη περιορισμένη αγορά άνθρακα», επεσήμανε ο αναλυτής ξηρού χύδην φορτίου της Braemar, Mark Nugent.
Η Ινδονησία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας θερμικού άνθρακα στον κόσμο, ακολουθούμενη από την Αυστραλία. Η Ινδονησία επέβαλε μια μηνιαία απαγόρευση στις εξαγωγές την 1η Ιανουαρίου για να ενισχύσει τα χαμηλά αποθέματα σε τοπικές εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας και να αποτρέψει τις διακοπές λειτουργίας. Παρόλο που η απαγόρευση έληξε στις 31 Ιανουαρίου, μειώνοντας ενδεχομένως τη στεγανότητα στην αγορά, μόνο οι ινδονήσιοι ανθρακωρύχοι που συμμορφώνονται με τους νέους κανονισμούς για τις πωλήσεις στην εγχώρια αγορά έχουν λάβει άδεια για επανεκκίνηση των αποστολών.
Ο μεγαλύτερος καταναλωτής άνθρακα στον κόσμο, η Κίνα, λαμβάνει περίπου το 90% των προμηθειών της από εγχώρια ορυχεία, προστατεύοντάς την από τη δυναμική της διεθνούς αγοράς. Ακόμη και εκεί, ωστόσο, οι traders είναι νευρικοί, καθώς η στενότητα της παγκόσμιας αγοράς αφήνει λίγα περιθώρια για να απορροφήσει οποιαδήποτε απροσδόκητη αναστάτωση στην Κίνα, η οποία βασίζεται στον άνθρακα για πάνω από το 60% της ισχύος της.
Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν μειώσει σημαντικά την εξάρτησή τους από τον άνθρακα, αλλά διατήρησαν την παραγωγή με καύση άνθρακα για εφεδρική υποστήριξη, και την έχουν ενεργοποιήσει, υπό την προϋπόθεση ότι μπορούν να προμηθευτούν τα καύσιμα. "Αυτό είναι πιθανό να χαλαρώσει λίγο όταν έρθει το καλοκαίρι στην Ευρώπη", δήλωσε ο Matt Boyle, διευθυντής της S&P Global Platts. «Εν τω μεταξύ, μπορεί να είναι δύσκολο για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να προσπαθήσουν να πάρουν περισσότερο άνθρακα εάν υπάρξει σύγκρουση, ακόμα κι αν το ήθελαν».
www.worldenergynews.gr