Ενέργεια

H Eυρώπη κορυφαίος προορισμός για το αμερικανικό LNG για δεύτερο συνεχή μήνα

H Eυρώπη κορυφαίος προορισμός για το αμερικανικό LNG για δεύτερο συνεχή μήνα

Το LNG στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα κυμαινόταν περίπου στα 30 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu)

 

Το LNG στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα κυμαινόταν περίπου στα 30 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) εν μέσω ανησυχιών ότι ο ανεφοδιασμός με το φθηνότερο ρωσικό φυσικό αέριο δεν μπορεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση λόγω της αντιπαράθεσης για την Ουκρανία.

Η Ευρώπη παρέμεινε για δεύτερο συνεχή μήνα ο κορυφαίος προορισμός για τις αποστολές αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv, ξεπερνώντας τις εξαγωγές προς την Ασία.

Περίπου τα δύο τρίτα του όγκου του αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου κατευθύνθηκαν στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα, σε σύγκριση με περίπου 61% τον Δεκέμβριο. Οι πρωτοφανείς υψηλές ευρωπαϊκές τιμές και η ζήτηση ήταν αυτές που οδήγησαν τις αμερικανικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου σε ρεκόρ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Refinitiv.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δεσμεύτηκαν στις 28 Ιανουαρίου να συνεργαστούν για τη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και της Ουκρανίας εν μέσω της κρίσης Ουκρανίας- Ρωσίας.

Με κίνητρο την ευρωπαϊκή ζήτηση, οι εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ σημείωσαν ρεκόρ τον Ιανουάριο.
Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου σημείωσαν επίσης ρεκόρ τον Ιανουάριο.

Και τους δύο μήνες, η έλλειψη προσφοράς κατυήθυνε τη ζήτηση και την οδήγησε σε επαναδρομολόγηση των φορτίων από άλλους προορισμούς. Η κρίση με την Ουκρανία ανέδειξε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία για μεγάλο μέρος του φυσικού αερίου της και ώθησε τους αγοραστές να αναζητήσουν προμήθειες αλλού.

Το LNG στην Ευρώπη τον περασμένο μήνα κυμαινόταν περίπου στα 30 δολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες (mmBtu) εν μέσω ανησυχιών ότι ο ανεφοδιασμός με το φθηνότερο ρωσικό φυσικό αέριο δεν μπορεί να συμβαδίσει με τη ζήτηση λόγω της αντιπαράθεσης για την Ουκρανία.

Αυτή την εβδομάδα, το σημείο αναφοράς του ευρωπαϊκού LNG στο ολλανδικό χρηματιστήριο έπεσε στα 27,59 δολάρια ανά mmBtu, κάτω από την τιμή Japan Korea Marker (JKM) για το ασιατικό αέριο που ήταν στα 29,12 δολάρια ανά mmBtu, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία Rystad Energy.

Γεμάτες οι ασιατικές δεξαμενές

«Στέλνει ένα μήνυμα ότι (η Ασία) είχε γεμάτες δεξαμενές και δεν περίμενε να είναι μεγάλοι αγοραστές», δήλωσε ο Jason Feer, επικεφαλής επιχειρηματικής πληροφόρησης στην εταιρεία συμβούλων LNG και ναυλομεσιτών Poten & Partners.
Οι συνολικές εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ προς όλους τους προορισμούς ήταν 7,3 εκατομμύρια τόνοι ετησίως (mtpa), από το ρεκόρ των 7,14 mpta που ήταν τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Refinitiv. Το σύνολο περιλαμβάνει 13 δεξαμενόπλοια LNG που δεν έχουν δηλώσει προορισμό.

Ο θερμότερος καιρός στην Ασία και τα υγιή αποθέματα τον περασμένο μήνα βοήθησαν να στραφούν τα φορτία LNG προς την Ευρώπη. Η κινεζική Unipec, ο εμπορικός βραχίονας της κρατικής εταιρείας αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου Sinopec Corp, είχε προσφερθεί να πουλήσει έως και 45 φορτία LNG για παραδόσεις φέτος.

Περίπου το 13% των όγκων υγροποιημένου φυσικού αερίου των ΗΠΑ που μεταφέρθηκαν τον περασμένο μήνα κατευθύνθηκε προς την Ασία, από περίπου 25% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ίδιας εταιρίας. Οι αποστολές προς τη Λατινική Αμερική αντιπροσώπευαν επίσης περίπου το 9% του όγκου του μήνα.«Η συνολική ζήτηση LNG μπορεί να ψυχρανθεί καθώς η χειμερινή περίοδος θέρμανσης στο βόρειο ημισφαίριο φτάνει στο τέλος της», δήλωσε ο Ross Wyeno, αναλυτής της S&P Global Platts.

«Μπορεί να δούμε τις τιμές να χαλαρώνουν μέχρι την άνοιξη», είπε ο Wyeno.
Η κρίση στην Ουκρανία, ωστόσο, αποτελεί κίνδυνο για τις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου με πιθανή διακοπή των ρωσικών προμηθειών προς την Ευρώπη. Αλλά η προοπτική της διακοπής από τη Ρωσία όλων των προμηθειών αερίου μέσω αγωγών προς την Ευρώπη είναι «ένα εξαιρετικά απίθανο σενάριο» σύμφωνα με τον Wyeno.

Πηγή: euractiv.gr

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης