Διεθνή

Πούτιν: Η Δύση «αγνόησε» τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια

Πούτιν: Η Δύση «αγνόησε» τις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια

Οι κύριες καταγγελίες της χώρας «αγνοήθηκαν» δήλωσε ο ρώσος Πρόεδρος

 

Σχετικά Άρθρα
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η κυβέρνησή του μελετά τις απαντήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ στις ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια, αλλά επεσήμανε ότι οι κύριες καταγγελίες της χώρας του «αγνοήθηκαν» σύμφωνα με το CNN.

Για εβδομάδες ο Πούτιν είχε μείνει σιωπηλός σχετικά με μια πιθανή εισβολή στην Ουκρανία, κάνοντας λιγοστά δημόσια σχόλια για την κρίση και τη συγκέντρωση δεκάδων χιλιάδων ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
Ωστόσο, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη μετά από μια πεντάωρη συνάντηση στη Μόσχα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε: «Είναι ήδη σαφές -- ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό σχετικά -- ότι οι θεμελιώδεις ρωσικές ανησυχίες αγνοήθηκαν Δεν είδαμε επαρκή εξέταση των τριών βασικών απαιτήσεών μας."
Ο Πούτιν πρόσθεσε ότι η Ρωσία δεν είχε δει «επαρκή εξέταση των τριών βασικών αιτημάτων μας σχετικά με την επέκταση του ΝΑΤΟ, την αποποίηση της ανάπτυξης οπλικών συστημάτων κρούσης κοντά στα ρωσικά σύνορα και την επιστροφή της στρατιωτικής υποδομής του μπλοκ [ΝΑΤΟ] στην Ευρώπη στην κατάσταση του 1997. , όταν υπογράφηκε η ιδρυτική πράξη Ρωσίας-ΝΑΤΟ».
Σύμφωνα με το Reuters ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε ταυτόχρονα την ελπίδα του ο διάλογος για την Ουκρανία να συνεχιστεί, προκειμένου να αποφευχθούν "αρνητικά σενάρια", όπως το ενδεχόμενο ενός πολέμου.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, ο Πούτιν έθεσε το ενδεχόμενο πολέμου μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, εάν η Ουκρανία ενταχθεί στη συμμαχία και στη συνέχεια επιχειρήσει να ανακαταλάβει την Κριμαία από τη Ρωσία και μάλιστα με στρατιωτικά μέσα.
«Ας υποθέσουμε ότι η Ουκρανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ξεκινά αυτές τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Υποτίθεται ότι πρέπει να πάμε σε πόλεμο με το μπλοκ του ΝΑΤΟ; Το έχει σκεφτεί κανείς αυτό; Προφανώς όχι», δήλωσε, επισημαίνοντας ότι πρέπει να βρεθούν τρόποι για να προστατευθεί η ασφάλεια όλων μας.
O Πούτιν υπογράμμισε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος για να προστατευτεί η ασφάλεια όλων των πλευρών.
Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι σύντομα μπορεί να επισκεφθεί τη Μόσχα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στον οποίο θα τεθεί το θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας.
«Συμφωνήσαμε χθες με τον πρόεδρο της Γαλλίας, ότι κι εκείνος μπορεί να έρθει στο προσεχές μέλλον στη Μόσχα. Θα συζητήσουμε μαζί του αυτά τα προβλήματα», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων ασφαλείας που έχει ζητήσει η Ρωσία από τη Δύση.
Πούτιν και Μακρόν είχαν τη Δευτέρα τη δεύτερη τις τελευταίες ημέρες τηλεφωνική συνομιλία. Η προηγούμενη είχε γίνει στις 28 Ιανουαρίου.

Επικοινωνία Μπλίνκεν - Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία την Τρίτη. Μετά από το τηλεφώνημα, ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι ο Λαβρόφ δεν έδωσε καμία ένδειξη ότι η Μόσχα θα αποκλιμακώσει την κατάσταση στα σύνορα με την Ουκρανία. Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσαν τη Δευτέρα ότι «έλαβαν γραπτή απάντηση από τη Ρωσία» σε έγγραφο προτάσεων που έστειλαν οι ΗΠΑ στο Κρεμλίνο την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τον τρόπο εκτόνωσης των εντάσεων προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για περαιτέρω συνομιλίες για την ασφάλεια. Την Τρίτη, ωστόσο, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία δεν είχε ακόμη στείλει την «κύρια απάντησή» της στις ΗΠΑ. «Υπήρξε ένα μπέρδεμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη. "Αυτή [η ρωσική αλληλογραφία] αναφέρεται διαφορετικό θέμα. Η κύρια απάντηση για αυτό το θέμα δεν έχει παραδοθεί, είναι ακόμα υπό προετοιμασία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης