Ενέργεια

Ρεκόρ στις τιμές άνθρακα καθώς εντείνεται η κρίση στην Ουκρανία

Ρεκόρ στις τιμές άνθρακα καθώς εντείνεται η κρίση στην Ουκρανία

Τριπλασιάσθηκε η τιμή στα 262 δολάρια ο τόνος

Οι παγκόσμιες τιμές του άνθρακα έχουν εκτοξευθεί σε υψηλά ρεκόρ, καθώς η κρίση στην Ουκρανία αυξάνει τις προσδοκίες ότι οι ευρωπαίοι αγοραστές θα αρχίσουν να προμηθεύονται ορυκτά καύσιμα από φόβο ότι μια αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και των δυτικών εθνών θα διακόψει την παροχή φυσικού αερίου.

Ο δείκτης αναφοράς άνθρακα του Newcastle έχει εκτοξευθεί αυτό το μήνα στα 262 δολάρια ο τόνος, τροφοδοτούμενος αρχικά από την απαγόρευση εξαγωγών για ένα μήνα από τον κορυφαίο προμηθευτή την Ινδονησία και τώρα από τις ανησυχίες ότι οποιαδήποτε στρατιωτική εμπλοκή στην Ουκρανία θα διακόψει τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Η Ευρώπη βασίζεται στη Ρωσία για περίπου το 35% του φυσικού αερίου της και αντιμετωπίζει έλλειψη από το περασμένο καλοκαίρι που οδήγησε τις τοπικές τιμές σε υψηλά ρεκόρ στα τέλη του περασμένου έτους.
Οι παγκόσμιες τιμές άνθρακα εκτινάσσονται καθώς οι εντάσεις στην Ουκρανία αυξάνουν τις ανησυχίες για την προσφορά άνθρακα Οι τιμές του φυσικού αερίου άρχισαν να μειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν, αλλά έχουν ενισχυθεί ξανά καθώς η κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία εγείρει ανησυχίες για πιθανή διακοπή του εφοδιασμού.

Για να προστατευθούν από τυχόν ελλείψεις καυσίμων, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας έχουν εντείνουν τις εισαγωγές άνθρακα, σφίγγοντας περαιτέρω μια αγορά που δεν έχει ακόμη ανακάμψει από την απαγόρευση σοκ της Ινδονησίας που μείωσε τις ροές άνθρακα κατά την περίοδο αιχμής της χειμερινής ζήτησης.
"Τα φορτία σπανίζουν βραχυπρόθεσμα, με κίνηση προς την Ευρώπη όπου οι τιμές αυξάνονται λόγω των τιμών του φυσικού αερίου και την ταυτόχρονη επίδραση της πρόσφατης απαγόρευσης της Ινδονησίας", δήλωσε ο Puneet Gupta, επικεφαλής της ινδικής αγοράς άνθρακα Coalshastra. Ενώ η χρήση άνθρακα στην Ευρώπη έχει μειωθεί απότομα τα τελευταία χρόνια - αντιπροσωπεύοντας μόλις το 6,2% της παγκόσμιας χρήσης άνθρακα το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της BP - οι ευρωπαίοι αγοραστές έχουν αυξήσει επιθετικά τις αγορές από τα μέσα του 2021.

Εισαγωγές θερμικού άνθρακα

Υπό την πίεση να επιτύχουν τους κλιματικούς στόχους, αρκετές χώρες της ΕΕ έχουν κλείσει παλιούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα. Ορισμένες χώρες διατηρούν εργοστάσια άνθρακα για χρήση ως εφεδρικό εφοδιασμό, αλλά πολλά έχουν ήδη ενεργοποιηθεί λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με την εταιρεία παρακολούθησης ροών εμπορευμάτων Kpler, η Ευρώπη πρόκειται να εισαγάγει 5,58 εκατομμύρια τόνους θερμικού άνθρακα τον Ιανουάριο, η υψηλότερη μηνιαία εισαγωγή από τον Νοέμβριο του 2019 και πάνω από 1 εκατομμύριο τόνους περισσότερους από τον μηνιαίο μέσο όρο το 2021. Η αγορά βοήθησε τις τιμές του άνθρακα να υποχωρήσουν απότομα μετά την πτώση των υψηλών ρεκόρ που σημειώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο λόγω των ελλείψεων στην Κίνα και την Ινδία εν μέσω ακραίων καιρικών συνθηκών και βιομηχανικής ζήτησης μετά την πανδημία.

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης