Ενέργεια

Σε υψηλό 7 ετών το πετρέλαιο – Η Τουρκία διακόπτει την ροή στον αγωγό Κιρκούκ-Τσεϊχάν

Σε υψηλό 7 ετών το πετρέλαιο – Η Τουρκία διακόπτει την ροή στον αγωγό Κιρκούκ-Τσεϊχάν

Το Brent κινείται στα 88 δολ. το βαρέλι και το αργό στα 86 δολ.

 

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν για τέταρτη ημέρα σε υψηλό επτά ετών καθώς η διακοπή του αγωγού από το Ιράκ προς την Τουρκία αύξησε τις ανησυχίες για μια ήδη περιορισμένη προσφορά εν μέσω ανησυχητικών γεωπολιτικών προβλημάτων στη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Περί της 20:20 ώρα Ελλάδας το Brent σημείωνε 0,70% φθάνοντας στα 88,12 δολ. το βαρέλι, ενώ κατά την διάρκεια της συνεδρίασης έφθασε έως και τα 89,05 $, το υψηλότερο επίπεδο από τις 13 Οκτωβρίου 2014.
Τα αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) κέρδιζε 0,98%, στα 86,27 δολ. το βαρέλι.

Ο κρατικός φορέας εκμετάλλευσης αγωγών της Τουρκίας Botas ανακοίνωσε την Τρίτη ότι διέκοψε τις ροές πετρελαίου στον αγωγό Κιρκούκ-Τσεϊχάν μετά από έκρηξη στο σύστημα. Η αιτία της έκρηξης δεν είναι γνωστή. Ο αγωγός μεταφέρει αργό από το Ιράκ, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ, στο τουρκικό λιμάνι Τζεϊχάν για εξαγωγή. Η απώλεια έρχεται καθώς οι αναλυτές προβλέπουν περιορισμένη προσφορά πετρελαίου το 2022, εν μέρει λόγω της διατήρησης της ζήτησης σε πολύ καλύτερα από το αναμενόμενο επίπεδα παρά την εξαιρετικά μεταδοτικς παραλλαγής του κορωνοϊού omicron, με ορισμένους αναλυτές να βλέπουν επιστροφή πετρελαίου 100 δολαρίων.

Γεωπολιτικές εντάσεις

Τα γεωπολιτικά ζητήματα στη Ρωσία, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου στον κόσμο, και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τον τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό του ΟΠΕΚ, προσθέτουν στις ανησυχίες για την προσφορά.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αργά την Τρίτη κάλεσαν σε συνεδρίαση το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να καταδικάσει την επίθεση στο Άμπου Ντάμπι τη Δευτέρα από το κίνημα των Χούτι της Υεμένης, το οποίο έχει απειλήσει με περαιτέρω επιθέσεις.
Εν τω μεταξύ, ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται παρατεταγμένα στα σύνορα με την Ουκρανία, με τον Λευκό Οίκο να χαρακτηρίζει την κρίση εξαιρετικά επικίνδυνη και να λέει ότι η Ρωσία μπορεί να εισβάλει ανά πάσα στιγμή.
Οι εντάσεις αυξάνουν την προοπτική διακοπής του εφοδιασμού σε μια στιγμή που ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και οι σύμμαχοί τους, γνωστοί ως OPEC+, δυσκολεύονται ήδη να επιτύχουν τον συμφωνημένο στόχο τους να προσθέτουν 400.000 βαρέλια την ημέρα προσφοράς κάθε μήνα.
«Ο ΟΠΕΚ+ δεν έχει επιτύχει τις ποσοστώσεις παραγωγής του και εάν οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχισθούν, το Brent μπορεί να μην χρειάζεται πολύ χρόνο για να φτάσει στα 100 δολάρια το βαρέλι», δήλωσε ο αναλυτής του OANDA Έντουαρντ Μόγια.

Η κατανάλωση αεροπορικών καυσίμων αυξάνεται με την ανάπτυξη των διεθνών πτήσεων, ενώ η οδική κυκλοφορία είναι πολύ υψηλότερη από την ίδια περίοδο πέρυσι, ανέφερε σε σημείωμα ο αναλυτής commodities της Commonwealth Bank Βίβεκ Νταρ.
«Οι περιορισμοί προσφοράς του ΟΠΕΚ+ και η συνεχιζόμενη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου πιθανότατα θα διατηρήσουν τις τιμές του πετρελαίου καλά υποστηριζόμενες τους επόμενους μήνες», επεσήμανε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης