Αυξημένο κατά 15-20% σε ετήσια βάση είναι το κόστος των φωτοβολταϊκών, ως αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους μεταφοράς και των πρώτων υλών. Σύμφωνα δε με εμκτιμήσεις διεθνών αναλυτών η αυξητική πορεία θα συνεχιστεί όλο το 2022.
Η διατήρηση των ανατιμητικών τάσεων στην αγορά των φωτοβολταικών προκαλεί έντονες ανησυχίες καθώς ενδέχεται να ανατρέψει αρκετά επενδυτικά σχέδια, ιδιαίτερα αυτά που αφορούν στα μικρότερης ισχύος πάρκα. Το θέμα συζητείται ήδη μεταξύ παραγόντων της αγοράς και του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο οποίο έχει ζητηθεί να παρέμβει και να διατηρήσει για όλο το 2022 την υφιστάμενη τιμή αποζημίωσης των εκτός διαγωνισμού πάρκων.
Τι ζητά ο ΣΠΕΦ
Πρέπει να σημειωθεί ότι μέσα σε ένα χρόνο το κόστος των πάνελ από περίπου 22 λεπτά/watt κατά μέσον όρο αυξήθηκε στα 30 λεπτά/ watt, ενώ μεγάλη άνοδο έχει παρουσιάσει και το κόστος της καλωδίωσης, με αποτέλεσμα για ένα πάρκο ισχύος 400 KW το κόστος να έχει αυξηθεί κατά περίπου 40.000 ευρώ, στα 320.000 ευρώ από 280.000 ευρώ.
Πρόκειται για αύξηση που ξεκίνησε σταδιακά από το 2021 και συνεχίζεται, αντανακλώντας τη μεγάλη άνοδο στην τιμή των πρώτων υλών και του κόστους μεταφοράς.
Οι ανατιμήσεις έχουν επιβαρύνει σχεδόν όλες τις αναγκαίες δαπάνες των έργων, με αποτέλεσμα να απειλείται η υλοποίηση πολλών επενδυτικών σχεδίων.
Κάτω από την πίεση αυτή, ο ΣΠΕΦ πρότεινε στο υπουργείο Περιβάλλοντος- Ενέργειας να διατηρηθεί ως τέλος του 2022 η προκαθορισμένη τιμή αποζημίωσης των 65,74 ευρώ/MWh για τα εκτός διαγωνισμού πάρκα που θα συνδεθούν φέτος στο σύστημα. Πρόκειται για την τιμή αποζημίωσης, που κανονικά ισχύει ως το τέλος Φεβρουαρίου 2022 και κατόπιν, βάσει του εφαρμοζόμενου μοντέλου διαμόρφωσης των τιμών αποζημίωσης των παραγωγών ΑΠΕ ανα τεχνολογία- μειώνεται στα 63 ευρώ/MWh.
Ανοδικά και τα ναύλα
Η μεγάλη άνοδος της τιμής των φωτοβολταϊκών θεωρείται από πολλούς ότι δημιουργεί νέα δεδομένα και για τους διαγωνισμούς εγκατάστασης φωτοβολταϊκών που θα προκηρύξει η ΡΑΕ.
Διεθνείς αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές των φωτοβολταϊκών πάνελ θα συνεχίσουν να αυξάνονται το 2022 και ενδεχομένως και τον επόμενο χρόνο. Και μόνον το μεταφορικό κόστος από την Κίνα έχει τετραπλασιαστεί. Υπολογίζεται ότι τα ναύλα για τα φορτία από την Ασία στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ στα τέλη του 2021 έφθαναν στα 0,07-0,10 δολ/Watt από 0,02 ως 0,03 δολ/Watt ένα χρόνο πριν.
Από την άλλη πλευρά, παρότι στην ελληνική αγορά δεν έχουν εμφανιστεί ιδιαίτερες καθυστερήσεις ή στενότητα προσφοράς πάνελ, διεθνώς παρατηρείται μία όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των εταιριών για να προλάβουν να προμηθευτούν πάνελ σε όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές, πράγμα που ενδέχεται κάποια στιγμή να επηρεάσει τόσο τη διαθεσιμότητα όσο και το κόστος του εξοπλισμού για την ελληνική αγορά.
www.worldenergynews.gr
Τα φωτοβολταϊκά δυσκολεύουν για τους μικρούς - Παράταση της προκαθορισμένης αποζημίωσης ζητά ο ΣΠΕΦ
Γιατί ανεβαίνει το κόστος στα φ/β έργα - Τι εξετάζει το ΥΠΕΝ