Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Oilprice: «Χοντραίνει» το παιχνίδι με το φυσικό αέριο - Πώς η Ρωσία αιχμαλωτίζει τη σιωπή της Ευρώπης

Oilprice: «Χοντραίνει» το παιχνίδι με το φυσικό αέριο - Πώς η Ρωσία αιχμαλωτίζει τη σιωπή της Ευρώπης
Τόσο το Κρεμλίνο όσο και η Gazprom γνωρίζουν ότι ασκώντας πίεση στις προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης ασκούν πολιτική πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις
Σχετικά Άρθρα

Οι παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη βρίσκονται και πάλι σε αναμονή με την ενεργειακή κρίση να επιδεινώνεται στην καρδιά του χειμώνα, σύμφωνα με το Oilprice. Την ίδια στιγμή, οι ευρωπαίοι καταναλωτές και η βιομηχανία παρακολουθούν έντονα τις συνεχιζόμενες συζητήσεις ΗΠΑ-Ρωσίας σχετικά με τη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ο πόλεμος στην ευρωπαϊκή ήπειρο εξακολουθεί να υπάρχει εδώ, αφού οι πρώτες συζητήσεις μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων διπλωματών έληξαν με ψυχρή νότα.

Οι Αμερικανοί διπλωμάτες ήταν ξεκάθαροι ότι δεν είχε γίνει καμία κίνηση από καμία πλευρά, επομένως η απειλή σύγκρουσης στα ουκρανικά σύνορα εξακολουθεί να είναι πολύ πραγματική. Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Sergei Ryabkov υπογράμμισε ότι η Δύση δεν πρέπει να ανησυχεί για μια πιθανή ρωσική εισβολή. Επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν πρόκειται να εισβάλει στην Ουκρανία. Αυτό το μήνυμα δεν αλλάζει το γεγονός ότι 100.000 Ρώσοι στρατιώτες εξακολουθούν να είναι συγκεντρωμένοι στα σύνορα της Ουκρανίας.

Οι αόρατες… εμφανείς συνέπειες

Με την επιβράδυνση ή ακόμη και την αντιστροφή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου σε ευρωπαίους πελάτες, ο Putin αύξησε την πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Υπάρχει μια πολύ πραγματική πιθανότητα διακοπής λειτουργίας σε βασικούς οικονομικούς τομείς στην Ευρώπη λόγω ελλείψεων φυσικού αερίου, εάν η Ρωσία κλείσει το φυσικό αέριο.

Σε μια κίνηση να αυξήσει περαιτέρω την πίεση, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου της Ρωσίας Gazprom δήλωσε ότι δεν θα πραγματοποιήσει δημοπρασίες για ρωσικό αέριο στην Πλατφόρμα Ηλεκτρονικών Πωλήσεων της την εβδομάδα 10-14 Ιανουαρίου. Στην ιστοσελίδα της, η Gazprom ανέφερε ότι δεν προγραμματίζονται συνεδρίες πωλήσεων, συνεχίζοντας την πρόσφατη τάση αναστολής των δημοπρασιών ESP.

Μάλιστα, από τις 13 Οκτωβρίου 2021 δεν έχουν καταγραφεί νέες πωλήσεις. Οι περισσότερες πωλήσεις ESP, που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2018, πωλούν πλεονάζον αέριο στην Ευρώπη, κυρίως εκτός μακροπρόθεσμων συμβολαίων. Ακόμη και κατά την πρόσφατη κρίση των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η Gazprom δεν ήταν πρόθυμη να πουλήσει περισσότερο φυσικό αέριο.

Η «σιωπή»

Τόσο το Κρεμλίνο όσο και η Gazprom γνωρίζουν ότι ασκώντας πίεση στις προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης ασκούν πολιτική πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η αυξημένη εσωτερική πίεση στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα τις καταστήσει λιγότερο αποτελεσματικές όσον αφορά την αντιμετώπιση οποιασδήποτε σύγκρουσης στην Ουκρανία. Από αυτή την άποψη, η στρατηγική του Πούτιν φαίνεται να λειτουργεί, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να σιωπούν σε μεγάλο βαθμό για το θέμα αυτή τη στιγμή.

Παράλληλα, μια γρήγορη ματιά σε άλλες συμφωνίες φυσικού αερίου της Ρωσίας για φυσικό αέριο δείχνει ότι ο Putin χρησιμοποιεί το εμπορικό του όπλο στην Ευρώπη. Σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές συμφωνίες της, η Gazprom εμφανίζεται περισσότερο από πρόθυμη να υπογράψει άλλες συμβάσεις. Επίσης, η συμφωνία μεταξύ της θυγατρικής της Gazprom, Gazprom Export και της τουρκικής κρατικής εταιρείας Botas Petroleum Pipeline, της Novatek με την κινέζικη ENN «λένε» πολλά.

Υπογράφοντας νέες συμφωνίες προμήθειας ή ανανεώνοντας μακροπρόθεσμες συμβάσεις εκτός Ευρώπης, η Ρωσία στέλνει ξεκάθαρα ένα μήνυμα στα κράτη μέλη της ΕΕ ότι οι αγορές φυσικού αερίου ανθούν και η Μόσχα έχει πολλές επιλογές. Η Μόσχα δεν εξαρτάται πλέον πλήρως από την Ευρώπη για τα εμπορεύματά της. Η πίεση είναι έντονη για τις Βρυξέλλες, και αν η ΕΕ κάνει υπέρβαση εδώ, θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πολλές περισσότερες ενεργειακές κρίσεις στο μέλλον.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης