Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας στη Γενεύη - Τι φοβάται η Ευρώπη

Συνομιλίες ΗΠΑ και Ρωσίας στη Γενεύη - Τι φοβάται η Ευρώπη

Η Ευρώπη φοβάται ότι θα πληγεί οικονομικά εάν η Ρωσία υποβληθεί σε αυστηρές κυρώσεις

 

Οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας για τις εγγυήσεις ασφαλείας, οι οποίες διήρκεσαν περισσότερο από επτά ώρες, ολοκληρώθηκαν πριν από λίγο, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Και οι δύο πλευρές επρόκειτο να ενημερώσουν τα μέσα ενημέρωσης μετά το πέρας των συνομιλιών.

Οι συνομιλίες άρχισαν περίπου στις 10 ώρα Ελλάδος κεκλεισμένων των θυρών στην έδρα της μόνιμης αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη και διήρκεσαν περίπου επτάμισι ώρες. Οι δύο πλευρές έκαναν διάλειμμα μόνο για ένα σύντομο γεύμα, ενώ έξω από την έδρα του ΟΗΕ περίμεναν περισσότεροι από 50 δημοσιογράφοι, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti.

Οι ΗΠΑ επιδιώκουν τον τερματισμό της συσσώρευσης ρωσικών στρατευμάτων κοντά στην Ουκρανία

Μετά από ημέρες απαισιόδοξων δηλώσεων και από τις δύο πλευρές, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία ξεκίνησαν σκληρές διαπραγματεύσεις στη Γενεύη τη Δευτέρα με την Ουάσιγκτον να ελπίζει ότι μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο μιας νέας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία χωρίς να παραχωρήσει στο Κρεμλίνο τις απαιτήσεις ασφάλειας που επιδιώκει.

Σύμφωνα με το Reuters οι συνομιλίες μεταξύ του Ρώσου Υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ και της Αναπληρώτριας Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν ξεκίνησαν στην στη Γενεύη με τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας να βρίσκονται πιο τεταμένες από τότε που έληξε ο Ψυχρός Πόλεμος πριν από τρεις δεκαετίες.

«Οι συνομιλίες υπόσχονται να είναι μακροχρόνιες και ουσιαστικές», έγραψε στο Twitter η ρωσική διπλωματική αποστολή στη Γενεύη, με μια φωτογραφία των δύο επικεφαλής διαπραγματευτών να στέκονται μπροστά από τις εθνικές τους σημαίες.
Η Σέρμαν δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ θα ακούσουν τις ανησυχίες της Ρωσίας και θα μοιραστούν τις δικές μας» σε προηγούμενο tweet από τη Γενεύη, προσθέτοντας ότι δεν θα διεξαχθούν συζητήσεις για την ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς την παρουσία άλλων συμμάχων.
Οι συζητήσεις θα συνεχισθούν με συναντήσεις στις Βρυξέλλες και τη Βιέννη αργότερα αυτή την εβδομάδα.
Σχεδόν 100.000 Ρώσοι στρατιώτες βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία απειλώντας μια νέα εισβολή, οκτώ χρόνια αφότου η Ρωσία κατέλαβε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την πρώην Σοβιετική δημοκρατία.
Η Ρωσία αρνείται ότι υπάρχουν σχέδια εισβολής και είπε ότι απαντά στην επιθετική συμπεριφορά από τη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ και την Ουκρανία, η οποία έχει κλίνει προς τη Δύση και φιλοδοξεί να ενταχθεί στη συμμαχία.
Τον περασμένο μήνα, η Ρωσία παρουσίασε αιτήματα, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ και του τερματισμού της δραστηριότητας της συμμαχίας σε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που προσχώρησαν σε αυτήν μετά το 1997. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ λένε ότι μεγάλα τμήματα των ρωσικών προτάσεων δεν είναι εναρκτήρια.

Γιατί ανησυχεί η Ευρώπη

Οι συνομιλίες μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας ξεκίνησαν σήμερα καθώς ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απαιτεί δεσμευτικές εγγυήσεις ασφαλείας έναντι του ΝΑΤΟ, έχοντας συγκεντρώσει ξανά τα στρατεύματά του στα σύνορα της Ουκρανίας.
Η πιθανότητα εισβολής οδηγεί τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να επικεντρωθούν σε μακροχρόνιες καταγγελίες που απέρριψαν για χρόνια.
Σύμφωνα με το Bloomberg σε τρεις συνομιλίες αυτή την εβδομάδα, με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη αντίστοιχα, η Μόσχα επιδιώκει μια πλήρη αναθεώρηση της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Ευρώπης.
Ενώ ο Πούτιν λέει ότι δεν σχεδιάζει επί του παρόντος να εισβάλει στην Ουκρανία και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν περιορίσει κάποια από την εχθρική ρητορική τους, οι διαπραγματευτές της Δύσης παραμένουν αβέβαιοι για τις προθέσεις του στις συνομιλίες, ειδικά πόσο πρόθυμος είναι να «πατήσει τη σκανδάλη».
Το Κρεμλίνο, εν τω μεταξύ, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τις διαφορές που αναδύονται μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης, με ορισμένα μεγάλα δυτικοευρωπαϊκά έθνη να ανησυχούν για τις οικονομικές επιπτώσεις από την ώθηση της Αμερικής να εξετάσει μεγάλες κυρώσεις στη Ρωσία, ιδιαίτερα καθώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό αέριο για να μετριάσουν την ενεργειακή κρίση.
Όπως ανέμενε Ρωσία, το ΝΑΤΟ έχει ήδη απορρίψει δύο βασικά αιτήματα - να αποσύρει τις δυνάμεις του από θέσεις που κατείχαν το 1997, πριν τα πρώην κομμουνιστικά έθνη της Ανατολικής Ευρώπης ενταχθούν στη συμμαχία, και ότι αποκλείει την ένταξη της Ουκρανίας και άλλων πρώην σοβιετικών κρατών .
Αυτό θέτει το ερώτημα εάν η Ρωσία χρησιμοποιήσει μια αποτυχία των διαπραγματεύσεων για να δικαιολογήσει μια παρέμβαση με το κοινό στο εσωτερικό, που έχει ήδη απορροφήσει χρόνια κακουχιών μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.
Το πόκερ υψηλών στοιχημάτων που εκτυλίσσεται τώρα φέρνει την απειλή της στρατιωτικής δύναμης ενάντια στην υπόσχεση οικονομικής τιμωρίας.
Το αποτέλεσμα μπορεί να καθοριστεί από το πόσο ο Πούτιν υπολογίζει ότι ο στρατηγικός στόχος της απώθησης της Δύσης πίσω από την Ουκρανία μπορεί να αξίζει το οικονομικό χτύπημα.

  

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης