Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ετοιμάζεται Μηχανισμός τύπου ΕΤΜΕΑΡ για τις ενεργειακές ενισχύσεις των επιχειρήσεων

Ετοιμάζεται Μηχανισμός τύπου ΕΤΜΕΑΡ για τις ενεργειακές ενισχύσεις των επιχειρήσεων
ΕΒΙΚΕΝ: Τα μέτρα πρέπει να έχουν συνέχεια - Ανοδικά η χονδρική σε όλη την Ευρώπη, στα 240,3 ευρώ/MWh το ΕΧΕ
Θετικά υποδέχθηκε η επιχειρηματική κοινότητα τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την άμβλυνση των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στις επιχειρήσεις. Το κόστος των κυβερνητικών παρεμβάσεων μόνο για τον Ιανουάριο αφορούν σε επιδοτήσεις ύψους 184 εκατ. ευρώ, ενώ έως και τον Μάρτιο ισχύει η αναστολή πληρωμής Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τις επιχειρήσεις που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση.
Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις, που έχουν στηριχθεί σε στέρεες βάσεις αφού εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως όλα δείχνουν θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, αλλά θα πάψουν να είναι οριζόντιες.
Από τον Φεβρουάριο θα υπάρξει προσαρμογή της επιδότησης ανά επαγγελματικό κλάδο, ανάλογα με την βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στην λειτουργία της επιχείρησης.
Για την αναπροσαρμογή της επιδότησης με βάση τα προαναφερόμενα κριτήρια, κάτι που ζήτησε με έμφαση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, απαιτείται μελέτη και τεκμηρίωση που θα πρέπει να γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα ώστε να καταρτιστεί ένας συγκεκριμένος μηχανισμός παροχής των ενισχύσεων στους επαγγελματικούς, επιχειρηματικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο μηχανισμός αυτός θα βασιστεί στα πρότυπα του μηχανισμού που εφαρμόζεται για το ΕΤΜΕΑΡ.

Καιρός και γεωπολιτικά αρνητικοί παράγοντες

Πρέπει να σημειωθεί ότι, πέραν της προστασίας των επιχειρήσεων από τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις, η πολιτική της κυβέρνησης για επιδότηση της ενεργειακής δαπάνης, ειδικά στον παραγωγικό τομέα, σχετίζεται και με την προσπάθεια αναχαίτισης του κύματος ακρίβειας, σε όλα σχεδόν τα προϊόντα, που έχει ήδη ενσκήψει στην αγορά λόγω μετακύλησης του αυξημένου ενεργειακού κόστους, στην κατανάλωση.
Πάντως η ανησυχία τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αγορά για την εξέλιξη της ενεργειακής κρίσης παραμένει καθώς αυτή τη στιγμή κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει ούτε το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει αλλά ούτε και την ένταση της. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι ακόμη όταν επέλθει η αποκλιμάκωση, μετά το τέλος των δύσκολων χειμερινών μηνών αλλά και μέσω τη διευθέτησης των γεωπολιτικών παραγόντων που την τροφοδοτούν, οι τιμές της ενέργειας θα παραμείνουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα από αυτά του παρελθόντος.
Για παράδειγμα, ειδικά στο φυσικό αέριο όπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς, για να πέσουν οι τιμές από τα 80-90 ευρώ/MWh που βρίσκονται σήμερα στα επίπεδα των 20-25 ευρώ/MWh που ήταν η μέση τιμή του παρελθόντος θα χρειαστεί πολύς χρόνος και πάντως αυτό δεν θα συμβεί το 2022.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η τιμή TTF του φυσικού αερίου για τον Φεβρουάριο έκλεισε την περασμένη Παρασκευή στα 83,4 ευρώ/MWh και για τον Μάρτιο στα 82,3 ευρώ/MWh καταγράφοντας μείωση κατά περίπου 5%.

Aνεβαίνει η χονδρική σε όλη την Ευρώπη

Πάντως σε ότι φορά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών που αναμένεται για την επόμενες ημέρες οδήγεί σε νέα σημαντική άνοδο τις τιμές σε όλη την Ευρώπη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Γερμανία και τη Γαλλία η τιμή διαμορφώθηκε πάνω από 260 ευρώ/MWh με άνοδο 78,5% για τη Γερμανία και 73,8% για τη Γαλλία.
Στην Ελλάδα η τιμή για σήμερα Δευτέρα 10/1 έχει διαμορφωθεί στα 240,3 ευρώ/MWh με άνοδο 2,6%, όμως τα μηνύματα δεν είναι καθόλου αισιόδοξα, αφού η συμμετοχή των ΑΠΕ είναι μόλις στο 19,77% του μείγματος και του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί στο 34,9%. Οι εισαγωγές καλύπτουν το 18,44% του μείγματος, τα υδροηλεκτρικά το 17,61% και ο λιγνίτης το 5,4%.
Με βάση αυτά τα δεδομένα και κυρίως εν όψει ενός μέλλοντος που είναι πολύ δύσκολο να προβλεφθεί, οι επιδοτήσεις που ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε ηλεκτρισμό και φυσικό αέριο οι οποίες καλύπτουν σχεδόν το 1/3 του κόστους κρίνονται θετικές από τις επιχειρήσεις οι οποίες πάντως ζητούν τη συνέχιση τους σε βάθος χρόνου και για όσο διαρκεί η κρίση.

ΕΒΙΚΕΝ: Τα μέτρα πρέπει να έχουν συνέχεια

Από την πλευρά της η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) χαρακτήρισε θετικά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον Ιανουάριο «καθώς αντισταθμίζουν σε ένα ποσοστό την επιβάρυνση από την εκτόξευση των τιμών τόσο στο φυσικό αέριο, όσο και στη ηλεκτρική ενέργεια».
Σημείωσε επίσης ότι οι τελικές τιμές είναι σημαντικό να είναι ανταγωνιστικές με ότι ισχύει στην Ευρώπη ενώ σχολιάζοντας τις επιμέρους παρεμβάσεις ο πρόεδρος της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων δήλωσε:
«Σχετικά με την έκπτωση στο φυσικό αέριο, η επιδότηση για τον Ιανουάριο που ανακοινώθηκε είναι 30 ευρώ/MWh επί της τιμής των 114 ευρώ/MWh, ήτοι έκπτωση 26%.
Η τελική τιμή μετά την έκπτωση 84 Ευρώ/MWh, εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμη και ανταγωνιστική για τις βιομηχανίες. Είναι απαραίτητο πάντως να συνεχιστεί στο ίδιο ποσοστό η επιδότηση και τους επόμενους μήνες.
Αναφορικά με την έκπτωση στην ηλεκτρική ενέργεια, είναι νωρίς να υπολογιστεί το ποσοστό της επιδότησης των 65 ευρώ/MWh για τον Ιανουάριο ως προς την τελική επιβάρυνση.
Σίγουρα δεν θα καλύπτει το 50% αλλά λιγότερο λαμβάνοντας υπόψη την χονδρεμπορική τιμή τους τελευταίους μήνες.
Κι εδώ η τελική τιμή μετά την επιδότηση εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμη και ανταγωνιστική για τη βιομηχανία, και είναι βεβαίως απαραίτητο να συνεχιστεί στο ίδιο ποσοστό η επιδότηση και τους επόμενους μήνες».

ΕΒΕΑ: Έμπρακτη ανακούφιση για εμπόριο και βιομηχανία

Οι επιδοτήσεις που ανακοινώθηκαν από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, προσφέρουν μία άμεση, αν και προσωρινή, λύση στο συνεχιζόμενο πρόβλημα των αυξημένων λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου, αναφέρει σε δήλωση του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Γιάννης Μπρατάκος, σχολιάζοντας τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Μίλησε για έμπρακτη ανακούφιση όλων των κλάδων του εμπορίου και της βιομηχανίας. Παράλληλα ο κ. Μπρατάκος σχολίασε θετικά τη συνεχιζόμενη αναστολή πληρωμής των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας για τη στήριξη των επιχειρήσεων που είναι συνδεδεμένες στη Μέση Τάση. Σε ότι φορά δε την πρόθεση της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου να εξετάσουν, σε συνεργασία με τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού την προσαρμογή της επιδότησης ανά επαγγελματικό κλάδο και ανάλογα με τη βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στην λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως τόνισε «δίνει στις επιχειρήσεις την ελπίδα για την ικανοποίηση του αιτήματός τους για την εφαρμογή μηχανισμού μείωσης της ΥΚΩ, κατά το πρότυπο της μείωσης του ΕΤΜΕΑΡ».

www.wordenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης