Σύμφωνα με την Hellas Journal o Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ απάντησε μέσω Twitter στις αποκαλύψεις που αναφέρονται σε απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να μην υποστηριχθεί ο αγωγός φυσικού αερίου East Med, που θα συνδέει ενεργειακά το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία (με την υπόλοιπη Ευρώπη).
Κατ’ αρχάς τόνισε ότι δεν έχουν βάση οι αναφορές, προφανώς εννοεί για την απόφαση της Ουάσιγκτον για το αγωγό. Το θέμα, όπως αναφέρει, είναι η εμπορική σκοπιμότητα του έργου. Και γι’ αυτό, συνέχισε, είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι για τα έργα περιφερειακής ηλεκτρικής διασύνδεσης.
Αναφέρεται δηλαδή στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις Ευρώπης-Ασίας (Euro-Asia Interconnector) και Ευρώπης Αφρικής (Euro-Africa Interconnector), που αφορούν: η πρώτη το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα και η δεύτερη την Ελλάδα και την Αίγυπτο.
Στο άτυπο έγγραφο η Αμερική δείχνει να υποστηρίζει τα δύο αυτά έργα, αλλά όχι τόσο τον αγωγό East Med.
Σύμφωνα με διπλωματική πηγή:
Η αμερικανική πλευρά, μέσω του άτυπου αυτού εγγράφου, εξέφρασε προς την ελληνική πλευρά επιφυλάξεις ως προς την οικονομική βιωσιμότητα του σχεδιαζόμενου αγωγού East Med.
Οι επιφυλάξεις εστιάζονται κυρίως στη βιωσιμότητα του έργου για οικονομικούς αλλά και σε περιβαλλοντολογικούς λόγους.
Σημειώνεται πάντως, ότι η Ουάσιγκτον επεσήμανε παράλληλα ότι η προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στα διασυνδετήρια καλώδια παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να συνδεθούν οι δομές παραγωγής ενέργειας και οι αγορές των κρατών της περιοχής αυτής.
Επίσης, και έχει μεγάλη σημασία αυτό, η αμερικανική πλευρά επεσήμανε ότι έχει ήδη υπογραμμίσει προς την τουρκική πλευρά ότι οι ενέργειες της στην Ανατολική Μεσόγειο αυξάνουν την ένταση στην περιοχή.
Σύμφωνα με το άτυπο έγγραφο, οι Αμερικανοί τόνισαν στους Τούρκους, ότι η αποστολή τουρκικών πολεμικών σκαφών που παρενόχλησαν το ερευνητικό σκάφος Nautical Geo, όταν έκανε έρευνες, οι οποίες ήταν σύννομες με το Διεθνές Δίκαιο, ήταν απαράδεκτη ενέργεια.
Σύμφωνα με την διπλωματική πηγή:
Η Αθήνα επεσήμανε ότι συγκρατεί τις απόψεις αυτές, επισημαίνοντας ότι το έργο αυτό έχει αναδειχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως “ιδιαίτερης σημασίας”. Οποιαδήποτε απόφαση προφανώς θα λάβει υπόψη την καθοριζόμενη από την αγορά προϋπόθεση της οικονομικής βιωσιμότητας του έργου, και όχι τι εισηγούνται οι Αμερικανοί.
Πηγή ΩΜΕΓΑ PRESS, HELLAS JOURNAL, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
www.worldenergynews.gr