Σε συνάντηση που είχαν χθες στη Μεσογείων, αναφέρθηκαν στην ανάγκη δημιουργίας ενός αυτόματου μηχανισμού, ο οποίος θα εκμεταλλεύεται τον ειδικό λογαριασμό όταν αυτός είναι πλεονασματικός, ώστε τα χρήματα να κατευθύνονται όπου υπάρχουν ανάγκες αλλά και να διαθέτει και μια δικλείδα ασφαλείας για την προστασία του όταν τα έσοδά του μειώνονται.
Τα τρια νομοσχέδια
Επίσης, ο υπουργός κ. Κώστας Σκρέκας ενημέρωσε τους εκπροσώπους των φορέων των ΑΠΕ για τα τρία νομοσχέδια που έχουν …χαθεί στον δρόμο προς το κοινοβούλιο.
Το πρώτο αφορά στη β΄ φάση απλοποίησης της αδειοδοτικής διαδικασίας, μετά τη χορήγηση βεβαίωσης παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ (ή βεβαίωσης παραγωγού ηλεκτρικής ενέργειας ειδικών έργων ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ) και μέχρι την έκδοση άδειας λειτουργίας.
Το δεύτερο αφορά στα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα και το τρίτο στο θεσμικό πλαίσιο για την Αποθήκευση Ενέργειας. Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ και τα τρία βρίσκονται στην τελική φάση επεξεργασίας τους και αναμένεται να παρουσιαστούν τον Φεβρουάριο. Ειδική αναφορά έγινε και στο πολυαναμενόμενο Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, το οποίο εκτός απροόπτου θα είναι έτοιμο εντός του έτους.
Οι ΕΠΜ
Τέλος, οι επικεφαλής της ΕΛΕΤΑΕΝ και του ΕΣΗΑΠΕ εξέφρασαν τους προβληματισμούς τους για τις τρεις πρώτες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ), οι οποίες έχουν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση για τα περιοχές της Κρήτης, της Θράκης και της Νότιας Πελοποννήσου (Λακωνίας και Μεσσηνίας). Όπως επεσήμαναν θέτουν ευρείς αποκλεισμούς για τα έργα ΑΠΕ και θα πρέπει να επανεξεταστούν.
Σύμφωνα με τους ίδιους, το ζήτημα είναι εξαιρετικά σημαντικό, με δεδομένο ότι το ΥΠΕΝ έχει αναθέσει την εκπόνηση συνολικά 23 Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και Σχεδίων Διαχείρισης για τις 446 περιοχές του δικτύου «Natura 2000» όλης της χώρας. Οι ΕΠΜ καθορίζουν ένα θεσμικό πλαίσιο οριοθέτησης και θεσμοθέτησης διαβαθμισμένων ζωνών προστασίας, θέτοντας σαφείς όρους και κανόνες για τις χρήσεις γης και την οικονομική δραστηριότητα στις προστατευόμενες περιοχές.
www.worldenergynews.gr