Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Φυσικό Αέριο: Προτεραιότητα στους οικιακούς καταναλωτές για τις εκπτώσεις του 22, ακολουθεί η βιομηχανία

Φυσικό Αέριο: Προτεραιότητα στους οικιακούς καταναλωτές για τις εκπτώσεις του 22, ακολουθεί η βιομηχανία
Το Υπουργείο σε συνεργασία με την ΔΕΠΑ σχεδιάζει σε πρώτη φάση το πακέτο που αφορά τις εκπτώσεις στους οικιακούς καταναλωτές για τον τρέχοντα μήνα

Mετά την συμφωνία - κλειδί που πέτυχε η ΔΕΠΑ με την Gazprom το ενεργειακό επιτελείο ξεκινά το σχεδιασμό για τις νέες ενισχύσεις που θα λάβουν οι καταναλωτές το 2022.
Στην προτεραιότητα του Υπουργείου Ενέργειας  βρίσκεται η συνέχιση της παροχής εκπτώσεων στους οικιακούς καταναλωτές με στόχο την διστήρηση των τιμολογίων σε ικανοποιητικά επίπεδα μέχρι να υπάρξει ισορροπία σε μιαν αγορά, στην οποία οι διεθνείς τιμές δεν υποχωρούν.
Κύκλοι της αγοράς εκφράζουν την προσδοκία ότι το παιχνίδι αυτό των υψηλών τιμών, που είναι σε μεγάλο βαθμό χρηματιστηριακό και το διαχειρίζονται μεγάλοι traders διεθνών ενεργειακακών σχημάτων δεν μπορεί να διαρκέσει επί μακρό. Η ανάλυση προς ώρας παραπέμπει σε γεωπολιτικές παραμέτρους, που λίγο ως πολύ έχουν αναλυθεί, με την διαπίστωση όμως ότι και οι τρεις μεγάλες δυνάμεις ΗΠΑ, Ρωσία και Γερμανία βραχυπρόθεσμα καρπούνται ωφελειών.

Η Ευρώπη έχει δείξει επίσης, ότι απέναντι σε αυτό το χρηματιστηριακό παιχνίδι δεν έχει αμυντικούς μηχανισμούς για την προστασία απέναντι σε μια κερδοσκοπία, που κατά τους ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τις πραγματικές συνθήκες προσφοράς και ζήτησης, έχει προσλάβει διαστάσεις φούσκας.

Στο επίπεδο των σχέσεων ΗΠΑ - Ρωσίας - Γερμανίας, οι όποιες διευθετήσεις υπάρξουν και αναμένονται να ξεκινήσουν οι διαπραγματέυσεις από τις 10 Ιανουαρίου, σε συνδυασμό με τις καλύτερες καιρικές συνθήκες θα επιτρέψουν την αποφόρτιση των τιμών από τα τρέχοντα επίπεδα. Αυτό είναι το καλό σενάριο, που όμως δεν μπορεί κανείς να το εγγυηθεί προς το παρόν.
Σε κάθε περίπτωση ο σχεδιασμός κινείται και θα κινηθεί σταδιακά και με βάση την παρακολούθηση των διεθνών εξελίξεων.

Προτεραιότητα η διατήρηση των εκπτώσεων στους οικιακούς καταναλωτές

Το Υπουργείο σε συνεργασία με την ΔΕΠΑ σχεδιάζει σε πρώτη φάση το πακέτο που αφορά τις εκπτώσεις στους οικιακούς καταναλωτές για τον τρέχοντα μήνα.
Στην συνέχεια θα υπάρξει και ο σχεδιασμός για την βιομηχανία, όπου από κοινού ΔΕΠΑ και ΥΠΕΝ θα εξετάσουν τα καλύτερα δυνατά σενάρια.

Εξάλλου η εκτίμηση που υπάρχει, είναι, ότι η κρίση των τιμών δεν θα κρατήσει όλο το 2022 και με δεδομένο ότι το 2021 οι συμβάσεις της ΔΕΠΑ με τις βιομηχανίες, τις διαφύλαξαν σε μεγάλο βαθμό από τις μεγάλες διακυμάνσεις με την παράλληλη αντιστάθμιση, στην οποία προέβησαν οι εμπειρότεροι διαχειριστές.

Από την άλλη πλευρά η νέα εκτίναξη των τιμών σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους ρεύματος, εκτιμάται ότι έχει οδηγήσει σε αύξηση του κόστους παραγωγής περισσότερο από 40% σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις, προκαλώντας σοβαρούς κινδύνους για την ανταγωνιστικότητα, αλλά και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων.
Ειδικά σε ότι αφορά το φυσικό αέριο πρέπει να σημειωθεί ότι οι συμβάσεις προμήθειας ακόμη και των πολύ μεγάλων ελληνικών βιομηχανιών, πλέον βασίζονται στη μέση τιμή που διαμορφώνεται από τις χρηματιστηριακές τιμές TTF του προηγούμενου μήνα στο οποίο προστίθεται ένα premium από τον προμηθευτή φυσικού αερίου της τάξης των 2 ευρώ/ΜWh.
Έτσι οι τιμές φυσικού αερίου ΤΤF που τώρα κινούνται κοντά στα 90 ευρώ/ΜWh (χθες το συμβόλαιο Φεβρουαρίου έκλεισε στα 89,7 ευρώ/ΜWh), ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου έφθασαν και στα 180 ευρώ/ΜWh οδηγούν σε επιβάρυνση του κόστους του φυσικού αερίου για τις βιομηχανίες έως και 400% σε σχέση με το 2019.

Παρέμβαση Σκρέκα ζητούν εκπρόσωποι της βιομηχανίας

Με αυτά τα δεδομένα εκπρόσωποι της  βιομηχανίας, που πάντα διαμαρτυρόταν για το υψηλό, μη ανταγωνιστικό κόστος ενέργειας, σημειώνοντας ότι είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, τώρα βλέπει την εικόνα να επιδεινώνεται δραματικά και ζητεί την παρέμβαση του Υπουργού περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ώστε να καταστεί εφικτή η διάθεση ικανών ποσοτήτων φυσικού αερίου σε ανταγωνιστική τιμή στις βιομηχανίες έντασης ενέργειας, ειδικά τώρα που έκλεισε η συμφωνία ΔΕΠΑ – Gazprom. Μια συμφωνία που προβλέπει ότι το 20% του αερίου που εισάγεται στη χώρα τιμολογείται με βάση το πετρέλαιο και το υπόλοιπο 80% με βάση το TTF.

Επισημαίνουν ότι σημαντικές ποσότητες φθηνότερου φυσικού αερίου σε σχέση με το TTF εισάγονται στη χώρα, είτε μέσω TAP από τη ΔΕΠΑ και αποτελούν πλέον το 20% της συνολικής κατανάλωσης, είτε μέσω του Σιδηρόκαστρου βάσει συμφωνιών με Gazprom. Αυτό σημαίνει ότι περίπου το 30% του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ελλάδα έχει σημαντικά χαμηλότερη τιμή σε σχέση με το TTF.
Για αυτές τις ποσότητες ενδιαφέρονται να λάβουν σημαντικά ποσοστά, ώστε να ρίξουν αποφασιστικά το κόστος τους.
Οι καλύτερες τιμές αφορούν συνολικά 600 εκατ κυβ μέτρα φυσικού αερίου με την συμμετοχή και των ιδιωτικών ομίλων, σύμφωνα με υπολογισμούς, οι τιμές των οποίων συναρτώνται με το πετρέλαιο και διατηρούν σημαντικό discount έναντι του TTF.
Οι ποσότητες δεν θα διατεθούν από την ΔΕΠΑ στους ηλεκτροπαραγωγούς, αλλά όπως αναφέρθηκε θα υπάξει συντονισμός με το ΥΠΕΝ με προτεραιότητα τους οικιακούς καταναλωτές και την βιομηχανία στην συνέχεια.
Οι σχεδιασμοί θα έχουν βραχυπρόθεσμη βάση και θα αναπροσαρμόζονται αναλόγως των δεδομένων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης