Ειδικότερα, το ΥΠΕΝ ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα την παράταση ισχύος της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, ΑΕΠΟ του 2002 για τις ερευνητικές Γεωθερμικές Γεωτρήσεις στις περιοχές Στύψης και Άργενου στο νησί. Στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου με απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) είχε περάσει στη κοινή εταιρεία των ΔΕΗΑΝ και Ηλέκτωρ, δηλαδή στη «Γεωθερμικός Στόχος 2» (51% Ελλάκτωρ, 49% ΔΕΗΑΝ) και η άδεια παραγωγού που είχε εξασφαλίσει το 2020 η ΔΕΗΑΝ για γεωθερμικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 8 MW στη Στύψη.
Οι δύο εταιρείες σχεδιάζουν την ενεργειακή αξιοποίηση των τεσσάρων γεωθερμικών πεδίων υψηλής ενθαλπίας Λέσβου, Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου, Νισύρου και Μεθάνων. Ήδη έχει παραταθεί και η περίοδος μίσθωσης από το ελληνικό δημόσιο για τα αποκλειστικά δικαιώματα έρευνας και διαχείρισης στα συγκεκριμένα πεδία.
Η «Γεωθερμικός Στόχος ΙΙ» θα αναλάβει τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και τη διαχείριση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 8 MW στη Λέσβο και 5 MW σε κάθε μία από τις υπόλοιπες περιοχές, οι οποίες θα τροφοδοτούνται με γεωθερμικό ρευστό από τις γεωτρήσεις.
Επενδύσεις 70 + 50 εκατ ευρώ
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, έως το 2025 θα έχει κατασκευαστεί και λειτουργήσει η πρώτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής και θα ακολουθήσουν οι επόμενες, σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες. Ο προϋπολογισμός των ερευνών για τις τέσσερις περιοχές ανέρχεται σε 70 εκατ. ευρώ και το κόστος εγκατάστασης των μονάδων παραγωγής σε 50 εκατ. ευρώ. Το ΥΠΕΝ έδωσε παράταση στην ισχύ της ΑΕΠΟ για τις γεωτρήσεις στη Λέσβο έως τις 31.12.2032.
Για την προσαρμογή στις απαιτήσεις της σχετικής ΚΥΑ (1915/2018) που αφορούν στις αναμενόμενες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που απορρέουν από την ευπάθεια του έργου σε κινδύνους σοβαρών ατυχημάτων ή καταστροφών και σχετίζονται με το έργο, ο φορέας του έργου οφείλει να υποβάλλει στην αρμόδια αρχή, εντός εξαμήνου (δηλαδή έως και τον Ιούνιο), σχετικό φάκελο στοιχείων, προκειμένου να αξιολογηθεί εάν απαιτούνται πρόσθετοι περιβαλλοντικοί όροι ή και τροποποίηση των εγκεκριμένων.
Σε κάθε περίπτωση για την ολοκλήρωση του έργου απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της τοπικής κοινωνίας ώστε να μην έχει την τύχη ανάλογων προσπαθειών που έγιναν στο παρελθόν και δεν προχώρησαν.
Το γεωθερμικό πεδίο του νησιωτικού συμπλέγματος
Σύμφωνα με μελέτες του Συμβουλίου Ενέργειας και Φορολογικής Μεταρρύθμιση της Ελληνικής Εταιρείας (ΕΛΛΕΤ) θεωρείται επιτακτική η αξιοποίηση του μεγαλύτερου, έως σήμερα γνωστού, γεωθερμικού πεδίου μέσης και υψηλής ενθαλπίας, που συναντάται στον ελλαδικό χώρο, δηλαδή του νησιωτικού συμπλέγματος Μήλου-Κιμώλου-Πολυαίγου, μέσω της κατασκευής των απαραίτητων υποδομών διασύνδεσής του, αφενός με τη Σαντορίνη (γραμμή Μήλος-Φολέγανδρος-Σίκινος-Ίος-Σαντορίνη) και αφετέρου με τη Σύρο (Μήλος-Κίμωλος-Σίφνος-Σύρος).
Σύμφωνα με μελέτες της ΕΛΛΕΤ, το γεωθερμικό δυναμικό του συγκεκριμένου νησιωτικού συμπλέγματος θα μπορούσε να καλύψει περίπου το ήμισυ των ενεργειακών αναγκών των Κυκλάδων με τρόπο που να συμφέρει τους κατοίκους της Μήλου. Ανάλογα θα μπορούσε να ήταν τα οφέλη της Νισύρου στα Δωδεκάνησα από την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών γειτονικών νησιών.
www.worldenergynews.gr