H οικονομία της Κίνας φαίνεται να περνά αναπηδά από μια «μικρή ύφεση» σε μια άνοδο, καθώς η χώρα χαλαρώνει την νομισματική της πολιτική, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley.
Ο ασιατικός κολοσσός είχε συσφίξει τη νομισματική του πολιτική, ξεκινώντας την «επιθετική απομόχλευση» καθώς προσπαθούσε να μειώσει το χρέος στον τομέα των ακινήτων. Και σύμφωνα με την Morgan Stanley, κατάφερε να μειώσει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες το 2021 — ένα μέγεθος που δεν έχει παρατηρηθεί από την περίοδο 2003 έως 2007.
Οι αναλυτές γενικά αναμένουν ότι η οικονομία της Κίνας θα αναπτυχθεί κατά περίπου 5% το 2022. Η Deutsche Bank εκτιμά ανάπτυξη περίπου 5%, ενώ η Nomura έχει πρόβλεψη 4,3%. Οι αναλυτές περιόρισαν επίσης τις προβλέψεις τους για το ΑΕΠ της Κίνας το 2021, με εκτιμήσεις να κυμαίνονται μεταξύ 7,7% και 8,8%.
Στο επίκεντρο ο άνθρακας
Μεταξύ των βασικών αιτιών της αναμενόμενης οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας για το 2022, επιστρατεύεται ο τομέας της ενέργειας.
Ειδικότερα, οι ενεργειακοί στόχοι για το 2022 αναμένονται λιγότερο επαχθείς. Οι περιορισμοί στις εισαγωγές αυστραλιανού άνθρακα, τα σχέδια της Κίνας να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και η αύξηση των εξαγωγών συνέβαλαν στις διακοπές ρεύματος σε ολόκληρη τη χώρα νωρίτερα φέτος.
Η Morgan Stanley, σημείωσε ότι οι ενεργειακοί στόχοι για τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας αποδείχθηκαν επίσης «πολύ επιθετικοί», καθώς η αύξηση του ΑΕΠ της Κίνας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη βιομηχανική παραγωγή. «Ωστόσο, μόλις εμφανίστηκε το ζήτημα της έλλειψης άνθρακα, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παρενέβησαν γρήγορα και αποτελεσματικά», έγραψε η τράπεζα.
Θα υπάρξει «επαναφορά» αυτών των ενεργειακών στόχων το 2022, ανέφερε.
www.worldenergynews.gr