Νεα υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου είχε σημειωθεί νωρίτερα το πρωί με το συμβόλαιο Φεβρουαρίου να υποχωρει 12% στα 76,4 ευρώ/MWh και τα αντίστοιχα του Μαρτίου -13% στα 73 ευρώ/MWh.
Παρά την αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού την τελευταία εβδομάδα του 2021, η ενεργειακή κρίση είναι εδώ και μαζί με τον κορωνοϊό θα παραμείνουν τα μείζονα ζητήματα για την Ευρώπη και τον κόσμο τουλάχιστον όλο το πρώτο εξάμηνο του 2022.
Άλλωστε σε ότι αφορά την ενεργειακή κρίση η απότομη πτώση των τιμών ειδικά του ηλεκτρισμού σε κάποιες αγορές της Ευρώπης, αλλά και το μεγάλο εύρος διακύμανσης τους σε άλλες αγορές όπως η ελληνική, δείχνουν ότι η κρίση παίρνει διαφορετικές μορφές και προφανώς δεν έχει εκτονωθεί. Είναι ενδεικτικό ότι οι αναλυτές εκτιμούν πως τα θεμελιώδη της αγοράς ενέργειας δείχνουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα για αρκετό διάστημα ακόμη.
Πάντως την τελευταία εβδομάδα, οι σχετικά ήπιες για την εποχή θερμοκρασίες, στην Ευρώπη, η επέλαση της μετάλλαξης «Όμικρον» και τα φορτία υγροποιημένου αερίου που καταφθάνουν στα ευρωπαϊκά λιμάνια διατήρησαν την τάση της αποκλιμάκωσης των τιμών τόσο του φυσικού αερίου όσο και του ηλεκτρισμού.
Γιατί οι αναλυτές διατηρούν επιφυλάξεις
Χθες 30/12 το συμβόλαιο TTF Ιανουαρίου έκλεισε με νέα πτώση 10,29% στα 86,8 ευρώ/MWh, του Φεβρουαρίου στα 87,5 ευρώ/MWh του Μαρτίου στα 85,5 ευρώ/MWh, του Απριλίου στα 77,2 ευρώ/MWh, του Μαΐου στα 75,8 ευρώ/MWh και του Ιουνίου στα 75,4 ευρώ/MWh.
Η μείωση των τιμών αποδίδεται στον ασυνήθιστα ήπιο καιρό που περιόρισε τη ζήτηση, στο de facto lockdown που ισχύει στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης λόγω της Όμικρον, αλλά και στις νέες προμήθειες καυσίμου που κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη καθώς περιορίστηκε η ζήτηση στην Ασία με αποτέλεσμα η traders να βρίσκουν καλύτερες στην περιοχή μας.
Όπως αναφέρει στους Financial Times, o Alex Froley, αναλυτής LNG στην εταιρεία συμβούλων ICIS, «o ήπιος καιρός και οι αυξημένες ροές LNG συνέβαλαν στην πτώση των τιμών την τελευταία εβδομάδα. Ωστόσο, εάν υπάρχουν περίοδοι κρύου καιρού στην Ευρώπη ή την Ασία τους υπόλοιπους μήνες του χειμώνα, η αγορά θα μπορούσε να ανακάμψει ξανά».
Πάντως παρά τις μειώσεις, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου εξακολουθούν να είναι αυξημένες κατά περισσότερο από 350% σε σχέση με την αρχή του 2021, αυξάνοντας τους λογαριασμούς ενέργειας για τα νοικοκυριά και τη βιομηχανία ενισχύοντας τις πληθωριστικές πιέσεις και προκαλώντας μεγάλη αμηχανία και προβληματισμό στις κυβερνήσεις.
Κλείνουν μονάδες αλουμινίου
Πολύ παραστατικά περιγράφει την κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου ο Kaushal Ramesh, αναλυτής της Rystad Energy, ο οποίος σημειώνει ότι οι αγορές φυσικού αερίου «δεν έχουν βγει ακόμη στο ξέφωτο» υπογραμμίζοντας ότι ο βασικός αγωγός τροφοδοσίας της Ευρώπης από τη Ρωσία, ο Yamal παραμένει σε αντίστροφη ροή εδώ και μιάμιση εβδομάδα και προσθέτει: «Οι εκτροπές LNG από την Ασία είναι ένα χρήσιμο μέτρο, αλλά δεν αποτελούν βιώσιμο υποκατάστατο για τις σταθερές προμήθειες φυσικού αερίου μέσω αγωγών».
Σε ότι αφορά τη ζήτηση φυσικού αερίου αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τις ήπιες καιρικές συνθήκες, αιτία μείωσης της είναι το γεγονός ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους χρήστες ενέργειας της Ευρώπης περιορίζουν την παραγωγή σε εργοστάσια και μεταλλουργεία λόγω των εξαιρετικά υψηλών τιμών του φυσικού αερίου που εκτόξευσαν και τις τιμές ηλεκτρισμού.
Ο αμερικανικός βιομηχανικός όμιλος Alcoa δήλωσε ότι θα τερματίσει την πρωτογενή παραγωγή αλουμινίου στο μεταλλουργείο San Ciprian στην Ισπανία για δύο χρόνια λόγω του υψηλού ενεργειακού κόστους. Για τον ίδιο λόγο, η Norsk Hydro ανακοίνωσε σχέδια για μείωση της παραγωγικής ικανότητας σε εργοστάσιο στη Σλοβακία σε περίπου 60% της δυναμικότητας.
Με τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου σε όλη την Ευρώπη πολύ κάτω από τους εποχιακούς μέσους όρους, οι traders αναμένουν ότι οι αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας θα παραμείνουν ασταθείς για τους επόμενους μήνες.
Άνοδος στην αγορά Εξισορρόπησης
Είναι χαρακτηριστικό ότι για σήμερα 31/12 οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σχεδόν σε όλες τις αγορές της Ευρώπης καταγράφουν πολύ μεγάλη μείωση. Μάλιστα στη Γερμανία η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 12,13 ευρώ/MWh και στο Βέλγιο στα 9,68 ευρώ/MWh. Αιτία για τη μεγάλη πτώση των τιμών στις δυο αυτές αγορές είναι προφανώς η μεγάλη παραγωγή ΑΠΕ για τη Γερμανία και τα πυρηνικά για το Βέλγιο. Στη Γαλλία η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα πυρηνικά της η τιμή διαμορφώθηκε χθες στα 120 ευρώ/MWh, ενώ στην Πολωνία η οποία ως γνωστόν εξαρτάται από τον άνθρακα η τιμή είναι στα 83,27 ευρώ/MWh.
Η τιμή της ελληνικής αγοράς μειώθηκε και πάλι σήμερα κατά 27,7% και διαμορφώθηκε στα 117,23 ευρώ/MWh, καθώς η συμμετοχή των ΑΠΕ είναι στο 42,9% του μείγματος, των υδροηλεκτρικών στο 17,96% του φυσικού αερίου στο 17,13% και του λιγνίτη στο 5,4%. Όμως αυτό που επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς είναι το μεγάλο εύρος τιμής που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια διαφορετική έκφανση της κρίσης.
Την ίδια ώρα μεγάλη είναι η αύξηση που καταγράφεται στις τιμές εξισορρόπησης. Συγκεκριμένα το σύνολο του κόστους εξισορρόπησης την εβδομάδα 20-26 Δεκεμβρίου ήταν στα 21,08 ευρώ/MWh έναντι 18,71 ευρώ/MWh την αμέσως προηγούμενης εβδομάδα και τα 16,07 ευρώ/MWh την εβδομάδα 6-12 Δεκεμβρίου.
www.worldenergynews.gr