Η απόφαση εκδόθηκε σε συνέχεια της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή του σχήματος που υποβλήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για τη συνέχιση των ανταγωνιστικών διαδικασιών για την εξασφάλιση λειτουργικής ενίσχυσης για νέους σταθμούς ΑΠΕ και ΣΥΘΗΑ έως το 2025 και όπως όλα δείχνουν η πρώτη σχετική δημοπρασία θα γίνει τον Απρίλιο του 2022.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην υπουργική απόφαση προβλέπονται κατηγορίες έργων τα οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν σε ανταγωνιστικές διαδικασίες που θα γίνουν έως το τέλος του 2022. Επίσης προβλέπεται η συμμετοχή σε ανταγωνιστικές διαδικασίες και έργων αιολικής ενέργειας που συνδυάζονται με αποθήκευση.
Ποιοί Σταθμοί περιλαμβάνονται
Με την υπουργική απόφαση προβλέπεται ακόμη ότι οι δημοπρασίες είτε θα είναι τεχνολογικά ουδέτερες είτε όχι και καθορίζεται η μεθοδολογία και η διαδικασία επιμερισμού ισχύος για συμμετοχή, στις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών, σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. που εγκαθίστανται σε χώρες εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου υπό την προϋπόθεση ενεργού Διασυνοριακού Εμπορίου ενέργειας με αυτές.
Σύμφωνα με την απόφαση οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ που εντάσσονται σε καθεστώς στήριξης με τη μορφή Λειτουργικής Ενίσχυσης μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών από την έναρξη ισχύος της, έως τις 31.12.2022 είναι:
α) Αιολικοί σταθμοί Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής μεγαλύτερης των 6 MW.
β) Αιολικοί σταθμοί Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής μεγαλύτερης των 60 kW και μικρότερης ή ίσης των 6 MW.
γ) Φωτοβολταϊκοί σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης του 1 MW.
δ) Φωτοβολταϊκοί σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 500kW και μικρότερης ή ίσης του 1 MW που δεν ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες.
ε) Φωτοβολταϊκοί σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης των 500 kW που δεν ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εξαίρεσης από ανταγωνιστικές διαδικασίες, καθώς και Φωτοβολταϊκοί σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW που ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εξαίρεσης από ανταγωνιστικές διαδικασίες.
στ) Αιολικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής μεγαλύτερης των 10 MW με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας εγγυημένης (ωφέλιμης) χωρητικότητας αποθηκευτικού σταθμού τουλάχιστον ίσης με το 20% της μέγιστης ωριαίας παραγόμενης ενέργειας.
ζ) Φωτοβολταϊκοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης των 10 MW με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας εγγυημένης (ωφέλιμης) χωρητικότητας αποθηκευτικού σταθμού τουλάχιστον ίσης με το 20% της μέγιστης ωριαίας παραγόμενης ενέργειας.
Επίσης η απόφαση προβλέπει ότι σταθμοί ΑΠΕ και ΣΥΘΗΑ που μπορούν να συμμετάσχουν στις ανταγωνιστικές διαδικασίες 01.01.2023 έως τις 31.12.2025 είναι:
α) Αιολικοί σταθμοί Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής μεγαλύτερης των 60 kW και μικρότερης ή ίσης των 6 MW.
β) Αιολικοί σταθμοί Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής μεγαλύτερης των 6 MW.
γ) Φωτοβολταϊκοί σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW.
δ) Φωτοβολταϊκοί σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης του 1 MW.
ε) Αιολικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής μεγαλύτερης των 10 MW με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας εγγυημένης (ωφέλιμης) χωρητικότητας αποθηκευτικού σταθμού τουλάχιστον ίσης με το 20% της μέγιστης ωριαίας παραγόμενης ενέργειας.
στ) Φωτοβολταϊκοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης των 10 MW με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας εγγυημένης (ωφέλιμης) χωρητικότητας αποθηκευτικού σταθμού τουλάχιστον ίσης με το 20% της μέγιστης ωριαίας παραγόμενης ενέργειας.
Ειδικά οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί που εντάσσονται στο Ειδικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων μικρής ισχύος (<6kW) σε κατοικίες εντάσσονται σε καθεστώς στήριξης με τη μορφή Λειτουργικής Ενίσχυσης εκτός ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών, και λαμβάνουν Λειτουργική Ενίσχυση
Οι αιολικοί και φωτοβολταϊκοί σταθμοί που ανήκουν σε αυτοπαραγωγούς εντάσσονται σε καθεστώς στήριξης με τη μορφή Λειτουργικής Ενίσχυσης.
Από την έναρξη ισχύος της απόφασης ως την 31.12.2022 θα διεξάγονται ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών ειδικές για τις κατηγορίες:
α) Φωτοβολταϊκοί σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 500kW και μικρότερης ή ίσης του 1 MW που δεν ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες.
β) Φωτοβολταϊκοί σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης των 500 kW που δεν ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εξαίρεσης από ανταγωνιστικές διαδικασίες, καθώς και Φωτοβολταϊκοί σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW που ανήκουν σε Ενεργειακές Κοινότητες και δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εξαίρεσης από ανταγωνιστικές διαδικασίες.
Από την 01.01.2023 ως 31.12.2025 θα διεξάγονται ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών ειδικές για τις κατηγορίες:
α) Αιολικοί σταθμοί Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής μεγαλύτερης των 60 kW και μικρότερης ή ίσης των 6 MW.
β) Φωτοβολταϊκοί σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μικρότερης ή ίσης του 1 MW.
Επίσης προβλέπονται περιπτώσεις στις οποίες επιτρέπεται να διεξάγονται κοινές ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών ειδικές κατά περιοχή και συγκεκριμένα:
α) Για την κάλυψη του περιθωρίου ισχύος που προκύπτει από την ολοκλήρωση του ειδικού διασυνδετικού έργου «Σύνδεση Ν. Μάκρη - Πολυπόταμος και Δίκτυο ΥΤ Ν. Εύβοιας».
β) για την κάλυψη του περιθωρίου ισχύος που προκύπτει από την ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων συνολικά ή ανά επιμέρους περιθώριο ισχύος.
γ) για την κάλυψη του περιθωρίου ισχύος που προκύπτει από την ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Β’ φάσης Αττικής Κρήτης.
Από την έναρξη ισχύος της παρούσας έως 31.12.2022 θα διεξάγονται κοινές ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών για τις κάτωθι κατηγορίες:
α) Αιολικοί σταθμοί Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής μεγαλύτερης των 6 MW.
β) Αιολικοί σταθμοί Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής μεγαλύτερης των 60 kW και μικρότερης ή ίσης των 6 MW.
γ) Φωτοβολταϊκοί σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης του 1 MW.
Από 01.01.2023 έως 31.12.2025 θα διεξάγονται κοινές ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών για τις κάτωθι κατηγορίες:
α) Αιολικοί σταθμοί Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής μεγαλύτερης των 6 MW.
β) Φωτοβολταϊκοί σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης του 1 MW.
Σημειώνεται ότι οι κατηγορίες σταθμών που συμμετέχουν σε ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών ειδικές κατά τεχνολογία μπορούν να συμμετέχουν και σε κοινές ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών.
Από την έναρξη ισχύος της παρούσας έως 31.12.2025 θα διεξάγονται κοινές ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών σταθμών Α.Π.Ε. με αποθήκευση για τις κατηγορίες:
α) Αιολικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής μεγαλύτερης των 10 MW με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας εγγυημένης (ωφέλιμης) χωρητικότητας αποθηκευτικού σταθμού τουλάχιστον ίσης με το 20% της μέγιστης ωριαίας παραγόμενης ενέργειας.
β) Φωτοβολταϊκοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης των 10 MW με ενσωματωμένη αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας εγγυημένης (ωφέλιμης) χωρητικότητας αποθηκευτικού σταθμού τουλάχιστον ίσης με το 20% της μέγιστης ωριαίας παραγόμενης ενέργειας.
www.worldenergynews.gr