Τελευταία Νέα

Συνδέθηκε το μεγαλύτερο offshore αιολικό της Κίνας - Μεγάλες οι προσδοκίες

Συνδέθηκε το μεγαλύτερο offshore αιολικό της Κίνας - Μεγάλες οι προσδοκίες
Το υπεράκτιο έργο αιολικής ενέργειας Qidong έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ παραγωγής ενέργειας 802 MW

Το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Κίνας από την άποψη της χωρητικότητας μιας μονάδας στην ανατολική επαρχία Τζιανγκσού συνδέθηκε στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με πλήρη ισχύ το Σάββατο (25/12).

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια σημαδιακή κίνηση της χώρας, η οποία κινείται αποφασιστικά προς την επέκταση της καθαρής ενέργειας για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών σε ενέργεια και ταυτόχρονα τη μείωση των εκπομπών για την επίτευξη του στόχου της προς την ουδετερότητα άνθρακα έως το 2060.

Σημειώνεται ότι η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από 134 ανεμογεννήτριες -που βρίσκονται στα θαλάσσια ύδατα περίπου 35 χλμ. από την πόλη Qidong- μεταδόθηκε επιτυχώς στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων ισχύος, σύμφωνα με τη State Grid Jiangsu Electric Power Co., Ltd.

Το project

Το υπεράκτιο έργο αιολικής ενέργειας Qidong έχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ παραγωγής ενέργειας 802 MW. Το έργο θα παρέχει περίπου 2,2 δισεκατομμύρια KWh ηλεκτρικής ενέργειας στο δίκτυο ετησίως, που ισοδυναμεί με την ετήσια κατανάλωση 900.000 νοικοκυριών. Mάλιστα, από τις 22/12 η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των αιολικών πάρκων στα ανοιχτά της ακτής Jiangsu που είναι συνδεδεμένα με το ηλεκτρικό δίκτυο είχε ξεπεράσει τα 10 GW.

Eπιπλέον, το μερίδιο των ΑΠΕ αυξάνεται σημαντικά στις επαρχίες της Κίνας, το οποίο προσδιορίζεται ως προς το 37% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της. Τέλος, σαφής είναι η πολιτική της χώρας για τις χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Η πρόοδος είναι δεδομένη, καθώς το ποσοστό της εν λόγω κατανάλωσης μειώθηκε σημαντικά. Το 2005 βρισκόταν στο 72,4 και το 2020 έφτασε στο 56,8%.

Η σύνδεση με την κλιματική αλλαγή

Αν και πέμπτη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός διεθνώς, η δεύτερη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη εξαρτάται σήμερα κατά 60% από εισαγωγές «μαύρου χρυσού» για την κάλυψη των τεράστιων ενεργειακών της αναγκών.

Όμως, η «πράσινη» μετάβαση αναμένεται να αλλάξει άρδην αυτά τα δεδομένα.

Η Κίνα έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών άνθρακα από το τέλος της δεκαετίας και την επίτευξης κλιματικής ουδετερότητας το 2060.

Στο σύνολο των έξι εκατομμυρίων ανθρακωρύχων που έχει η Κίνα, περισσότερο από ένα τρίτο αυτών έχασαν τη δουλειά τους μετά το κλείσιμο ορυχείων, σύμφωνα με μελέτη της κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών.

Ο φόβος μιας ανεργίας μεγάλης κλίμακας και ο κίνδυνος των κοινωνικών ταραχών που αυτό μπορεί να προκαλέσει, ανάγκασαν το Πεκίνο να αναβάλει τους στόχους του για μείωση των εκπομπών ρύπων.Και η κεντρική εξουσία ζήτησε στην αρχή του μήνα από τις επαρχίες να υποστηρίζουν περισσότερο τις ρυπογόνες εταιρίες στην οικολογική τους μετάβαση



www.worldenergynews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης