Το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει να επενδύει 26 εκατομμύρια δολάρια ετησίως στη χρηματοδότηση της παλιρροιακής ενέργειας και ο Καναδάς ελπίζει να αξιοποιήσει τις υψηλότερες παλίρροιες στον κόσμο στη Νέα Σκωτία
Η σκωτσέζικη εταιρεία Nova Innovation εξασφάλισε μια επένδυση 2,83 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ταμείο Επιτάχυνσης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας για το προγραμματισμένο έργο της Αναβάθμισης Παλιρροιακής Ενέργειας Παραγωγής και Παραγωγής. Η Nova στοχεύει να κατασκευάσει έναν παλιρροιακό στρόβιλο 200 κιλοβάτ που είναι πιο συμπαγής, μειώνοντας τόσο το βάρος όσο και το κόστος των μηχανημάτων. Η εταιρεία έλαβε επίσης άδεια σχεδιασμού για παλιρροϊκό έργο 30 μεγαβάτ στο Isle of White του Ηνωμένου Βασιλείου αυτόν τον μήνα.
Οι εργασίες στο Perpetuus Tidal Energy Center (PTEC) θα ξεκινήσουν το 2023 για να ολοκληρωθούν έως το 2025. Αναμένεται να είναι «το πρώτο έργο παραγωγής ενέργειας με παλιρροϊκό ρεύμα πολλαπλών μεγαβάτ στην Αγγλία».
Η Nova ελπίζει να πραγματοποιήσει ένα τρίτο έργο στην Ουαλία - το Morlais. Σύμφωνα με την Natural Resources Wales «το έργο αφορά την εγκατάσταση και την εμπορική επίδειξη πολλαπλών συσκευών παλιρροϊκής ενέργειας και θα παρέχει μια περιοχή για την υπεράκτια ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε έκταση 35 km2 δυτικά του Anglesey [στην Ουαλία». Ως μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έχει διαθέσει σχεδόν 26,7 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε χρηματοδότηση για την παλιρροιακή ενέργεια. Αυτό ανεβάζει τη συνολική ετήσια εθνική επένδυση μέσω του προγράμματος δημοπρασίας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε 380 εκατομμύρια δολάρια. Αυτή η χρηματοδότηση θα συμβάλει στον στόχο της Βρετανίας να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 78% έως το 2035 και τελικά να επιτύχει το μηδέν έως το 2050. Η κυβέρνηση ελπίζει ότι αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της παλιρροιακής βιομηχανίας καθώς και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε ολόκληρη τη χώρα.
Στον Καναδά, η Sustainable Marine ελπίζει να έχει ξεκινήσει και να λειτουργεί το νέο παλιρροϊκό της έργο μέχρι το 2022.
Έχοντας κατασκευάσει έναν χερσαίο ηλεκτρικό υποσταθμό στη Νέα Σκωτία, σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα παλιρροιακής ενέργειας PLAT-I για να αξιοποιήσει τη δύναμη μερικών από τις υψηλότερων παλιρροιών στον κόσμο για την παροχή ενέργειας στο δίκτυο το επόμενο έτος. Θα είναι η πρώτη πλωτή παλιρροιακή πλατφόρμα που θα συνδεθεί απευθείας στο ηλεκτρικό δίκτυο.
Η εταιρεία πραγματοποίησε επίσης μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στο Tidal Pioneer στην περιοχή, σκάφος υποστήριξης θαλάσσιων επιχειρήσεων.
Η Sustainable Marine σχεδιάζει να πραγματοποιήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα παρακολούθησης και αξιολόγησης προκειμένου να αξιολογήσει τον αντίκτυπο που έχει το νέο έργο στη θαλάσσια ζωή στην περιοχή. Ελπίζει να χρησιμοποιήσει τους φυσικούς πόρους της Nova Scotia για την ανάπτυξη του τομέα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της επαρχίας.
Ινδία
Αλλά και άλλες χώρες έχουν επίσης δείξει ενδιαφέρον για μελλοντικές εξελίξεις στην παλιρροϊκή ενέργεια, αλλά αποθαρρύνονται από το υψηλό κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας. Η Ινδία έχει την ευκαιρία να γίνει ένας σημαντικός παραγωγός παλιρροϊκής ενέργειας, με εκτιμώμενα 54 γιγαβάτ (GW) δυνητικής ωκεάνιας ενέργειας, αλλά δεν έχει ακόμη πραγματοποιήσει δοκιμές για να διερευνήσει το πρακτικά εκμεταλλεύσιμο δυναμικό.
Ωστόσο, αφού ξεκίνησε δύο έργα - ένα έργο 3,75 μεγαβάτ στη Δυτική Βεγγάλη το 2007 και μια ανάπτυξη 50 μεγαβάτ στο Γκουτζαράτ το 2011 - αποφάσισε ότι το κόστος ήταν πολύ υψηλό για να συνεχιστεί. Αλλά τώρα η κυβέρνηση προτείνει ότι αυτό το κόστος πρέπει να επανεκτιμηθεί λόγω καινοτομιών στην τεχνολογία, ώστε να συγκριθεί αποτελεσματικά με άλλα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας.
Υψηλό κόστος
Ενώ η Σκωτία και ο Καναδάς γίνονται πρωτοπόροι στην τεχνολογία της παλιρροιακής ενέργειας, ο υπόλοιπος κόσμος περιμένει να δει αν αυτές οι επενδύσεις θα αποδώσουν. Η αξιοποίηση της δύναμης ενός μεγαλύτερου φάσματος φυσικών πόρων, χωρίς να συμβάλλει στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος, θα βοηθήσει τις χώρες να επιτύχουν στόχους μείωσης του άνθρακα. Αλλά το υψηλό κόστος που συνεπάγεται κάτι σε μεγάλο βαθμό άγνωστο έχει, μέχρι στιγμής, αποβάλει πολλές κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε τέτοιου είδους επενδύσεις .
www.worldenergynews.gr