Ενέργεια

Στην Ευρώπη κατευθύνονται τώρα τα φορτία LNG – Xάνει τις ροές η Ασία σύμφωνα με την S&P Global Platts

Στην Ευρώπη κατευθύνονται τώρα τα φορτία LNG – Xάνει τις ροές η Ασία σύμφωνα με την S&P Global Platts

Στα $14,5/MMBtu έφθασε το spread των τιμών

 

Σχετικά Άρθρα

Αυξημένος αριθμός φορτίων LNG από τις ΗΠΑ αποστέλλεται πλέον στην Ευρώπη και όχι σε προορισμούς στην Ασία, καθώς η διαφορά τιμών στις spot αγορές της Ασίας και της Ευρώπης έχει αυξηθεί σε ρεκόρ $14,5/MMBtu, σύμφωνα με traders και πηγές της αγορά που επικαλείται το S&P Global Platts.

Μόνο αυτή την εβδομάδα, τουλάχιστον πέντε φορτία LNG που κατευθυνόντουσαν προς την Ασία εκτράπηκαν σε ευρωπαϊκά λιμάνια, συμπεριλαμβανομένων φορτίων από την Ισημερινή Γουινέα, τον τερματικό σταθμό Bonny LNG της Νιγηρίας και τους τερματικούς σταθμούς LNG των ΗΠΑ, ανέφεραν ναυλομεσίτες.
Οι εκτροπές σημαίνουν ότι η Ασία θα μπορούσε να έχει λιγότερες εισροές LNG τις επόμενες εβδομάδες, ενώ οι τιμές spot παραμένουν σημαντικά χαμηλότερες από την Ευρώπη, πιθανώς έως ότου μια απότομη πτώση της θερμοκρασίας αναγκάσει εισαγωγείς όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα να ανταγωνίζονται για spot φορτία.
Η διαφορά μεταξύ της JKM στην Ασία και του ολλανδικού κόμβου φυσικού αερίου TTF διευρύνθηκε στα 10 $/MMBtu στις 21 Δεκεμβρίου, με αξιωματούχο της αγοράς να λέει ότι ήταν αρκετά ευρεία για.

"Τα οικονομικά υποστηρίζουν τις αντίστροφες ροές τώρα ", δήλωσε ένας παραγωγός λεκάνης του Ειρηνικού. "Όλος ο κόσμος στέλνει όγκο στην Ευρώπη τώρα. Οι όγκοι των ΗΠΑ και της Μέσης Ανατολής θα είναι πιο ανταγωνιστικοί. Αλλά τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν ξαφνικά, εάν ένα ψυχρό μέτωπο χτυπήσει την Ασία και τα φορτία ρέουν ήδη στην Ευρώπη."

Πλήρως εφοδιασμένη η Ασία

Οι εισαγωγείς από την Κίνα και οι εθνικές εταιρείες πετρελαίου δήλωσαν ότι είναι καλά εφοδιασμένες για έναν οξύ χειμώνα μετά την αστάθεια της αγοράς και τα σημεία συμφόρησης του περασμένου χειμώνα, αφήνοντάς τους υγιή αποθέματα ακόμη και μέχρι τον Φεβρουάριο.
Ωστόσο, ακόμη και με ένα ευρύ αρμπιτράζ, πολλοί Ασιάτες εισαγωγείς είναι απίθανο να εκτρέψουν εύκολα τις πλεονάζουσες αποστολές LNG τους στην Ευρώπη, δεδομένου ότι οι χειμερινές συνθήκες μπορούν να αλλάξουν γρήγορα και οι περισσότερες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας δεν επιθυμούν να πιαστούν στον ύπνο.

Οι περιορισμοί αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ασία εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα, αφήνοντας τους εισαγωγείς με πολύ στενό αποθεματικό για τη βελτιστοποίηση των παραδόσεων. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στο Πεκίνο δήλωσαν ότι διαθέτουν buffer αποθήκευσης LNG λιγότερο από μία εβδομάδα, ενώ τα ιαπωνικά τερματικά μπορούν να διατηρήσουν την προσφορά για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, εάν η ζήτηση κατάντη αυξηθεί απότομα.
Ναυλομεσίτης είπε ότι ο όγκος του LNG είχε μειωθεί σημαντικά από τα επίπεδα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου, επισημαίνοντας ότι ο κύριος όγκος των φορτίων LNG υπό διαμετακόμιση έχει παραδοθεί σε μεγάλο βαθμό.

Οι ασιατικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας διατηρούν τους πλεονασματικούς όγκους αντί να βιάζονται να μεταπωλήσουν, καθώς η ικανότητα της αγοράς να ανταποκρίνεται σε απότομες αλλαγές στις θερμοκρασίες παραμένει περιορισμένη. Εν τω μεταξύ, μια πτώση των ναυτιλιακών τιμών LNG spot βοηθά την arbitrage στην Ευρώπη από τους προμηθευτές της λεκάνης του Ατλαντικού και της Μέσης Ανατολής. Οι ημερήσιες τιμές μειώθηκαν στα 115.000 $/ημέρα στη λεκάνη του Ειρηνικού στις 21 Δεκεμβρίου, από 320.000 $/ημέρα στα τέλη Νοεμβρίου, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Platts.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης