α) Περίοδο Α’ : λειτουργία του Ηλεκτρικού Σταθμού ως ΜΔΝ για 6 έτη (31.12.2027) ή μέχρι τη διασύνδεση της Λέσβου, σε περίπτωση που η διασύνδεση ολοκληρωθεί νωρίτερα.
Σε περίπτωση που η διασύνδεση δεν ολοκληρωθεί εντός εξαετίας η περίοδος A’ παρατείνεται για επιπλέον τρία έτη (31.12.2030) ή έως την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Λέσβου.
β) Περίοδος Β’ : έως το 31.12.2056 με έναρξη εφαρμογής κατά τη λήξη της περιόδου Α’
Για την πρώτη περίοδο η εταιρεία οφείλει να συνάψει με τον ΔΕΔΔΗΕ τις συμβάσεις που απαιτούνται για τη σύνδεσή του, τη χρήση του Δικτύου ΜΔΝ και τη λειτουργία του εργοστασίου στα πλαίσια του Δικτύου αυτού. Αντίστοιχες συμβάσεις θα πρέπει να συνάψει η FLNG RUS Company και για τη λειτουργία της μονάδας κατά τη δεύτερη περίοδο με τον αρμόδιο διαχειριστή του Συστήματος αλλά και τους αρμόδιους φορείς της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η μονάδα, βάσει της άδειας παραγωγής, θα πρέπει να έχει εγκατασταθεί σε 31 μήνες από σήμερα, δηλαδή τον Αύγουστο του 2024.
Μείγμα Υδρογόνου στο Ανατολικό Αιγαίο
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς η «FLNG RUS Company Limited» έχει εκδηλώσει γενικότερο επενδυτικό ενδιαφέρον για υβριδικές μονάδες παραγωγής ρεύματος και με υδρογόνο σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές όπως είχε δημοσιεύσει και το «worldenergynews.gr» ήδη από το περασμένο καλοκαίρι στόχος της εταιρείας είναι η μονάδα η οποία αρχικά θα λειτουργεί με καύσιμο υγροποιημένο φυσικό αέριο να μπορεί μελλοντικά να έχει τη δυνατότητα χρήσης μείγματος φυσικού αερίου με υδρογόνο. Ο σχεδιασμός έχει ως στόχο τον περιορισμό των εκπομπών αερίων που συμβάλλουν στην επιδείνωση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ο οποίος θα επιτευχθεί καταρχάς με τη χρήση του φυσικού αερίου και αργότερα μέσω της χρήσης υδρογόνου.
Εξαιτίας τόσο της μειωμένης κατανάλωσης καυσίμου, όσο και των περιορισμένων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, η μονάδα εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους της παραγόμενης ενέργειας. Επίσης, η μονάδα φυσικού αερίου – υδρογόνου, ως νέας τεχνολογίας, έχει ταχύτατη ανταπόκριση στις μεταβολές της ζήτησης και έτσι μπορεί να συμβάλει στην επιπλέον διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο νησί.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η «FLNG RUS Company Limited» σχεδιάζει ανάλογες κινήσεις και για άλλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου όπως για τη Χίο και για την Κω, ωστόσο ακόμη δεν έχει καταθέσει αιτήσεις για χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
www.worldenergynews.gr