Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης διαφώνησαν πριν από τη σύνοδο κορυφής την Πέμπτη για το εάν το μπλοκ θα πρέπει να χαρακτηρίσει την πυρηνική ενέργεια ως επένδυση φιλική προς το κλίμα, καθώς οι ηγέτες αναμένουν μια απόφαση για το θέμα από τις Βρυξέλλες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει εάν θα συμπεριλάβει τα πυρηνικά και το φυσικό αέριο στην «ταξινόμηση βιώσιμης χρηματοδότησης», ένα εγχειρίδιο κανόνων που θα περιορίζει ποιες δραστηριότητες μπορούν να χαρακτηριστούν ως φιλικές προς το κλίμα επενδύσεις.
«Είμαστε ενάντια σε ένα πράσινο πλύσιμο της πυρηνικής ενέργειας... Έχουμε συμμάχους, ανάμεσά τους το Λουξεμβούργο, αλλά φυσικά και ισχυρούς αντιπάλους που είναι υποστηρικτές της πυρηνικής ενέργειας», δήλωσε ο Αυστριακός καγκελάριος Karl Nehammer κατά την άφιξή του στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ.
«Η Πολωνία υποστηρίζει πολύ σθεναρά τη δυνατότητα χρηματοδότησης επενδύσεων στο φυσικό αέριο και στην πυρηνική ενέργεια», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki.
"Άλλοι έχουν αμφιβολίες για αυτό και η Πολωνία το ζητά ξεκάθαρα και θα το θέσω έντονα σήμερα για να υιοθετηθεί στα συμπεράσματα", είπε ο Morawiecki.
Εσωτερικές διαμάχες
Η Κομισιόν θα αποφασίσει αυτόν τον μήνα για το εάν τα πυρηνικά και το φυσικό αέριο χαρακτηρίζονται ως πράσινα, αλλά αυτή τη στιγμή αγωνίζεται να επιλύσει τις εσωτερικές διαμάχες μεταξύ των χωρών του μπλοκ - συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, που διχάζονται για τα καύσιμα.
Η Γαλλία, η οποία λαμβάνει περίπου το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από πυρηνική ενέργεια, είναι από τους ισχυρότερους υποστηρικτές της και λέει ότι οι χαμηλές εκπομπές CO2 του καυσίμου το καθιστούν ζωτικής σημασίας για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια. Η Γερμανία είναι μεταξύ των χωρών που αντιτίθενται και καταργεί σταδιακά τους δικούς της πυρηνικούς αντιδραστήρες.
Το φυσικό αέριο είναι εξίσου διχαστικό, με τις χώρες να χωρίζονται μεταξύ εκείνων που λένε ότι είναι απαραίτητο για να τις βοηθήσουν να σταματήσουν τον πιο ρυπογόνο άνθρακα, και εκείνων που λένε ότι η επισήμανση ενός ορυκτού καυσίμου ως πράσινη επένδυση δεν είναι αξιόπιστη.
Η Επιτροπή πρότεινε για πρώτη φορά τους κανόνες ταξινόμησης τον Νοέμβριο του 2020, αλλά καθυστέρησε τη λήψη απόφασης για το φυσικό αέριο μετά από έντονη πίεση από χώρες και βιομηχανία και ανακοίνωσε ότι χρειαζόταν περισσότερο χρόνο για να συγκεντρώσει απόψεις ειδικών σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πυρηνικών αποβλήτων.
Η ταξινόμηση δεν απαγορεύει τις επενδύσεις σε δραστηριότητες που δεν φέρουν την ένδειξη "πράσινη". Αλλά περιορίζοντας την πράσινη ετικέτα σε εκείνες τις δραστηριότητες που θεωρούνται πραγματικά φιλικές προς το κλίμα, η ΕΕ στοχεύει να κατευθύνει κεφάλαια σε έργα χαμηλών εκπομπών άνθρακα και να εμποδίσει τις εταιρείες ή τους επενδυτές να κάνουν αβάσιμους περιβαλλοντικούς ισχυρισμούς.
www.worldenergynews.gr