Ενέργεια

Η Ισπανία θα παρατείνει τις περικοπές φόρων στους λογαριασμούς ενέργειας έως τον Μάιο του 2022

Η Ισπανία θα παρατείνει τις περικοπές φόρων στους λογαριασμούς ενέργειας έως τον Μάιο του 2022
Μείωση φόρων στους λογαρισμούς ρεύματος

Η Ισπανία θα παρατείνει τη φορολογική μείωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας έως την 1η Μαΐου 2022, σε μια προσπάθεια να βοηθήσει τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας, ανακοίνωσε την Τετάρτη η υπουργός Προϋπολογισμού Maria Jesus Montero.

Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έχουν εκτοξευθεί φέτος καθώς οι περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου δεν καταφέραν να αντιμετωπίσουν την ισχυρή ζήτηση στις οικονομίες που ανακάμπτουν από την πανδημία COVID-19.

«Θα επεκτείνουμε τη μείωση των φόρων στους λογαριασμούς ρεύματος κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του επόμενου έτους, επειδή η φορολογία για αυτήν την κυβέρνηση είναι ένα μέσο που πρέπει να μας επιτρέψει να διατηρήσουμε το κοινωνικό κράτος και να συνοδεύσουμε την οικονομική κατάσταση», είπε ο Montero στους νομοθέτες.

Δεν διευκρίνισε όμως ποιες φορολογικές περικοπές θα παραταθούν.

Μείωση φόρου

Τον Ιούνιο, η Ισπανία μείωσε τον φόρο επί των πωλήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας στο 10% από 21% μέχρι το τέλος του έτους και ανέστειλε φόρο 7% στην αξία της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας μεταφέρουν τελικά στη λιανική τιμή.

Οι αυξανόμενες τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν μπει στην κορυφή της ατζέντας της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Τετάρτη κανόνες που επιτρέπουν στις χώρες της ΕΕ να αγοράζουν από κοινού στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου, στο πλαίσιο σχεδίων που θα ενισχύσουν επίσης την αποθήκευση φυσικού αερίου και θα στοχεύουν στην προσθήκη περισσότερων αερίων χαμηλών εκπομπών άνθρακα στο δίκτυο.

Χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Ρουμανίας, έχουν ζητήσει από κοινού αγορά φυσικού αερίου, κάτι που, όπως λένε, θα συμβάλει στην ενίσχυση του εφοδιασμού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης