Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πως η τιμή της χονδρικής έπεσε 22% εν μέσω κρίσης και έγινε η φθηνότερη αγορά της Ευρώπης

Πως η τιμή της χονδρικής έπεσε 22% εν μέσω κρίσης και έγινε η φθηνότερη αγορά της Ευρώπης
Η πλεονάζουσα δυναμικότητα στα υδροηλεκτρικά ο καταλύτης για την πτώση της τιμής εν μέσω διεθνούς επιδείνωσης
Οι υψηλές βροχοπτώσεις του τελευταίου διαστήματος μείωσαν την σημερινή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κατά 22,66% καθιστώντας την ελληνική αγορά κατά πολύ φθηνότερη από όλες τις ευρωπαϊκές.
Η κατακόρυφη αύξηση της στάθμης των ταμιευτήρων στα υδροηλεκτρικά της ΔΕΗ, σε επίπεδα πολύ υψηλότερα του μέγιστου επιτρεπόμενου για λόγους ασφαλείας, είχε ως αποτέλεσμα ήδη από χθες η επιχείρηση να «ρίξει νερά» στην αγορά μειώνοντας την μέση χονδρική τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, σήμερα 14/12 στα 197,24 ευρώ/MWh, έναντι 254,68 ευρώ/MWh χθες 13/12.
Βεβαίως στη μείωση της τιμής συνέβαλε και η αύξηση της παραγωγής των ΑΠΕ στο 31,1% του μίγματος έναντι 22,2% χθες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας η συμμετοχή των υδροηλεκτρικών στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής φθάνει σήμερα στο 16, 5%, που αντιστοιχεί σε 32.642 MWh.

Στα 700 GWh η πλεονάζουσα δυναμικότητα στα νερά

Η μεγάλη αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής, που ήταν εμφανής και από τις προηγούμενες ημέρες, είναι αποτέλεσμα της υπερπλήρωσης των ταμιευτήρων οι οποίοι από τα ιστορικά χαμηλά του Οκτωβρίου σήμερα έχουν φθάσει σε σημείο, που θα πρέπει να συνεχιστεί η αυξημένη παραγωγή από νερά για λόγους ασφαλείας των σταθμών. Υπολογίζεται ότι η πλεονάζουσα δυναμικότητα παραγωγής ξεπερνά τις 700 GWh και ότι η υψηλή συμμετοχή των νερών στο ηλεκτροπαραγωγικό μείγμα θα συνεχιστεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μείγμα της Δευτέρας 13/12 το μερίδιο των υδροηλεκτρικών είχε διαμορφωθεί στο 14,2%, ενώ τον Νοέμβριο υπήρξαν ημέρες που η συμμετοχή τους δεν ξεπερνούσε το 3-4%.
Έτσι η συμμετοχή του φυσικού αερίου έπεσε στο 35,6% του μείγματος από 42,1% τη Δευτέρα.

Μακράν η φθηνότερη στην Ευρώπη η ελληνική αγορά

Από την άλλη πλευρά η τιμή TTF του φυσικού αερίου στα συμβόλαια Φεβρουαρίου έκανε άλμα ύψους 10,338% σε μία ημέρα για να κλείσει χθες στα 116,7 ευρώ/MWh.
Την άνοδο τροφοδότησε η δήλωση της νέας υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock, ότι ο αγωγός αερίου Nord Stream II δεν μπορεί να αδειοδοτηθεί διότι στη σημερινή του μορφή δεν εναρμονίζεται με το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Η άνοδος της τιμής του φυσικού αερίου αλλά όπως φαίνεται και τα συνεχιζόμενα προβλήματα στα πυρηνικά της Γαλλίας ήταν η σημαντικότερες αιτίας ανόδου της τιμής του ρεύματος σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μόνες αγορές όπου η τιμή υποχώρησε ήταν η ελληνική και η βουλγαρική όπου διαμορφώθηκε στα 228,62 ευρώ/Mwh (-9%).
Σε όλες τις υπόλοιπες αγορές παρατηρήθηκε άνοδος- σε πολλές με διψήφια ποσοστά. Η ακριβότερη όλων για σήμερα είναι η Γαλλία στα 329,27 ευρώ/MWh (+9,5%), ακολουθούμενη από την Ελβετία στα 327,85 ευρώ/MWh. (+15,3%). Στη Γερμανία η μέση τιμή έφθασε στα 295,82 ευρώ/MWh και στη γειτονική Ιταλία στα 309,68 ευρώ/MWh (+5,1%), H τιμή στη συνήθως φθηνή Πολωνία σκαρφάλωσε στα 279,10 ευρώ/MWh (+7,3%). Πλέον σε 10 ευρωπαϊκές αγορές η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ξεπερνά τα 300 ευρώ/MWh.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης